Το Chardonnay επιστρέφει για τα καλά.

Το Chardonnay είναι πιθανότατα η πιο γνωστή λευκή ποικιλία οιναμπέλου στον κόσμο. Αλλά συγχρόνως και η πιο παρεξηγημένη, πολλές φορές κακολογημένη! Μετά από τα δύσκολα χρόνια της απαξιωτικής τάσης ABC (Anything but Chardonnay) το ευγενές σταφύλι επανέρχεται στο προσκήνιο. Με ανανεωμένο, πιο φρέσκο προφίλ.

Τι προκάλεσε την ABC τάση;

Η ίδια η προσαρμοστικότητα της ποικιλίας, που βοήθησε τον εγκλιματισμό της και την καλλιέργειά της σε πολύ διαφορετικά κλίματα σε ολόκληρο τον πλανήτη, οδήγησε στη μαζική παραγωγή οικονομικών Chardonnay. Κρασιών με υπερβολική χρήση του βαρελιού ή πολύ συμπυκνωμένο φρουτώδη χαρακτήρα που κούρασαν τον ουρανίσκο των καταναλωτών.

Οι συνεπείς οινόφιλοι, ωστόσο, ποτέ δεν σταμάτησαν να εκτιμούν και να πίνουν τα κομψά Chablis και Meursault, καθώς και άλλα Chardonnay που επένδυαν στην καθαρότητα του στυλ.

Και τώρα, η επάνοδος!

Τα στυλ των κρασιών που πίνουμε έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία 30 με 40 χρόνια. Και ορισμένες φορές αυτή η αλλαγή μάς εντυπωσιάζει, αν παρακολουθήσουμε την πορεία συγκεκριμένων ετικετών κάποιων οινοποιών.

Έτσι σε μία κάθετη γευστική δοκιμή ενός Chardonnay από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα, θα παρατηρήσουμε, καταρχάς, στις σοδειές γύρω στα τέλη του περασμένου αιώνα, την αισθητή αύξηση του αλκοολικού τίτλου, της συγκέντρωσης και της βαρελάτης νότας. Από εκεί και πέρα όμως, είναι αισθητή η στροφή προς τη φινέτσα και την καθαρότητα της αρωματικής έκφρασης.

Το ζητούμενο είναι πιο φρέσκα ελαφριά και τραγανά κρασιά, με μετρημένη χρήση του βαρελιού. Κρασιά που επικοινωνούν το terroir της περιοχής τους. Ελάτε να δοκιμάσουμε 8 ελληνικά Chardonnay με προφίλ που σηματοδοτεί τη  θριαμβευτική επιστροφή του αγαπημένου σταφυλιού.

To Chardonnay του Κτήματος Λαζαρίδη έχει γεμάτη γεύση, τονισμένη από πιπεράτα τσιμπήματα και ωραιότατη οξύτητα.

Aρωματικό, μοσχοβολά εσπεριδοειδή και ώριμα εξωτικά φρούτα.

Château Julia Chardonnay 2022, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Καλοφτιαγμένο Chardonnay, αρωματικό, μοσχοβολά εσπεριδοειδή και ώριμα εξωτικά φρούτα. Γεμάτη γεύση, τονισμένη από πιπεράτα τσιμπήματα και ωραιότατη οξύτητα. Το γνωστό Δραμινό οινοποιείο μας προτείνει ένα δείγμα της κοσμοπολίτικης ποικιλίας, που δεν έχει έλθει σε επαφή με βαρέλι. 14.00€


 

Εκφραστικό και απόλυτα συνεπές στο στυλ του Chardonnay που δεν περνάει από βαρέλι.

Chardonnay Χουλέβαινα 2022, Κτήμα Χατζημιχάλη

Εκφραστικό και απόλυτα συνεπές στο στυλ του Chardonnay που δεν περνάει από βαρέλι, το κρασί εμφανίζεται με την κλασική παλέτα τροπικών φρούτων, κίτρινου μήλου  και εσπεριδοειδών. Στρογγυλό γευστικό προφίλ με ήπια οξύτητα. Αποκλειστικά από τον αμπελώνα Χουλέβαινα, έναν από τους πρώτους του κτήματος στην Αταλάντη. 12.50€


Το Κτήμα Αρβανιτίδη έχει εμβαθύνει στη μελέτη της ποικιλιακής έκφρασης του Chardonnay.

Χυμώδες και βουτυρένιο από τη 2μηνη συγκατοίκηση με τη δρυ.

Chardonnay 2021, Κτήμα Αρβανιτίδη

Τυπικό σε όλες του τις εκφράσεις Chardonnay, μας πλησιάζει με ένα σύννεφο αρώματος από λευκόσαρκα φρούτα και εσπεριδοειδή που εντείνεται από την εξαιρετική φρεσκάδα στόματος. Χυμώδες και βουτυρένιο από τη 2μηνη συγκατοίκηση με τη δρυ. Το Κτήμα Αρβανιτίδη έχει εμβαθύνει στη μελέτη της ποικιλιακής έκφρασης του Chardonnay, όταν καλλιεργείται στα 550 μ. στον Ασκό Θεσσαλονίκης. 14.10€


Φινέτσα, μέτριο όγκο και λευκόσαρκα φρούτα βρίσκει κανείς στο Chardonnay του Κτήματος Άλφα.

H single vineyard ετικέτα Chardonnay του επίμονου οινοποιού από το Αμύνταιο.

Chardonnay 2021, Κτήμα Άλφα

Σε υψηλό επίπεδο η single vineyard ετικέτα Chardonnay του επίμονου οινοποιού από το Αμύνταιο. Φινέτσα, μέτριος όγκος και λευκόσαρκα φρούτα δίπλα σε διακριτικό καπνό, ξηρούς καρπούς και ορυκτά αρώματα. Το κρασί ζυμώνει με ιθαγενείς ζύμες και ωριμάζει για 7 μήνες σε λεπτόκοκκα δρύινα γαλλικά βαρέλια. 23.00€


Το Chardonnay του Κτήματος Γεροβασιλείου προσφέρει εξωτικές νότες και εμπλουτίζεται με μέλι, κάστανο και καπνό.

Ενα Chardonnay με αρμονικά δεμένες όλες τις γευστικές του συνιστώσες.

Chardonnay 2022, Κτήμα Γεροβασιλείου

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου δημιουργεί ένα Chardonnay με αρμονικά δεμένες όλες τις γευστικές του συνιστώσες. Η μύτη ξεκινά με εξωτικές νότες και εμπλουτίζεται με μέλι, κάστανο και καπνό, δώρα της ζύμωσης και 6μηνης ωρίμανσης σε καινούργια δρύινα βαρέλια. Το δυναμικό για 10χρονη παλαίωση δεν αφαιρεί στάλα από την ευχαρίστηση που προσφέρει σήμερα. 22.20€


Από το βουτυράτο άρωμα του Ήδυσμα Δριός ξεφεύγουν φρέσκιες νότες κίτρου, μελιού, κάστανου και μπαχαρικών.

Μία από τις πιο γνωστές ετικέτες ελληνικού βαρελάτου Chardonnay.

Ήδυσμα Δρυός Chardonnay 2021, Κτήμα Τέχνη Οίνου

Μία από τις πιο γνωστές ετικέτες ελληνικού βαρελάτου Chardonnay (ζύμωση + 5μηνη ωρίμανση σε καινούργια και μίας χρήσεως δρύινα βαρέλια), το Ήδυσμα  Δρυός συνδυάζει δύναμη και φινέτσα. Στο ποτήρι αυτό μεταφράζεται σε στρογγυλάδα στη γεύση, πυκνότητα και ζουμερό εξωτικό φρούτο. Από το βουτυράτο άρωμα ξεφεύγουν φρέσκιες νότες κίτρου, μελιού, κάστανου και μπαχαρικών. Από το Μικροχώρι Δράμας. 18.50€


Η Αρμύρα του Κτήματος Σκούρα είναι αρωματική, μοσχοβολά εσπεριδοειδή, βούτυρο και βανίλια.

Εξαιρετικά καλοφτιαγμένο Chardonnay με μικρή συμμετοχή Μαλαγουζιάς.

Αρμύρα 2021, Γιώργος Σκούρας

Εξαιρετικά καλοφτιαγμένο Chardonnay με μικρή συμμετοχή Μαλαγουζιάς (5%). Αρωματικό, μοσχοβολά εσπεριδοειδή, βούτυρο και βανίλια, ενσωματώνοντας άριστα το βαρέλι, στο οποίο ζύμωσε και ωρίμασε το 30% του κρασιού. Γεμάτη πολυπλοκότητα, η Αρμύρα του Γιώργου Σκούρα από την Αργολίδα μάς δείχνει το πώς είναι ένα κλασικό, καλό ώριμο Chardonnay. 12.50€


Το Πάλπο του Κυρ Γιάννη είναι καθαρό, τυπικό στον εξωτικό χαρακτήρα του ροδάκινου και του ανανά.

Στο στόμα όγκος και επαρκώς δροσερή οξύτητα το καθιστούν ικανό 5+ετούς παλαίωσης (φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

Πάλπο 2021, Κυρ Γιάννη

Ένα single vineyard Chardonnay από αμπελώνες στο Αμύνταιο, που έχει ζυμώσει και ωριμάσει 8 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 228l. Καθαρό, τυπικό στον εξωτικό χαρακτήρα του ροδάκινου και του ανανά που συνδυάζονται με τη βανίλια από σοφό βαρέλι. Στο στόμα όγκος και επαρκώς δροσερή οξύτητα το καθιστούν ικανό 5+ετούς παλαίωσης. 19.90€


Πυκνή η παρουσία του Μαρμαριά στο στόμα χωρίς να θυσιάζει στάλα φρεσκάδας.

Άλλη μια εξαιρετική δουλειά του Γιάννη Τσέλεπου.

Μαρμαριάς 2021, Κτήμα Τσέλεπου

Πάντα εκφραστικό και αξιόπιστο, αυτό το single vineyard Chardonnay από το ομώνυμο αμπελοτόπι στις Ριζές Αρκαδίας. Άλλη μια εξαιρετική δουλειά του Γιάννη Τσέλεπου που χρησιμοποιώντας σωστό βαρέλι, δεν καλύπτει τον πυκνό χαρακτήρα του ώριμου φρούτου. Πυκνή η παρουσία στο στόμα χωρίς να θυσιάζει στάλα φρεσκάδας. (4μηνη ωρίμανση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια) 17.50€

 

Διαβάστε ακόμα: Τα κορυφαία ελληνικά γλυκά κρασιά.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top