Τρία από τα ωραιότερα ροζέ που μπορείτε να γευτείτε τις μέρες των εορτών.

Αν με διαβάζετε πού και πού όλα αυτά τα χρόνια θα ξέρετε ήδη πως το να σπάω τα στερεότυπα είναι ένα από τα αγαπημένα μου σπορ. Σε αυτή τη λογική λοιπόν φέτος τις γιορτές θα πρότεινα να πιούμε ροζέ. Ναι ροζέ! Ο λόγος; Είναι χαμαιλέοντες σε ότι αφορά το φαγητό και κουμπώνουν και με τα καναπεδάκια σολομού αλλά και με τα γιορτινά πουλερικά. Επίσης είναι η ψυχή του πάρτι μιας και πίνονται στο όρθιο, ακόμα και χωρίς φαγητό, δεν προβληματίζουν με υπερβολικά αρώματα ή τανίνες και αν κλείσετε τα φώτα αρέσουν σε όλους (με πιάνετε έτσι;). Ναι ναι, εσείς στο βάθος, σας βλέπω που σκέφτεστε “ροζέ μωρέ για τις γιορτές; αφού πίνουμε τα καλά μας κρασιά αυτές τις μέρες”.

Το τοπίο της Προβηγκίας σε μαγεύει.

I see you and raise you, που λένε και στο χωριό μου και γι’αυτό δε θα μιλήσουμε για οποιαδήποτε ροζέ αλλά για την Rolls Royce κατηγορία τους, τα ροζέ της Προβηγκίας και συγκεκριμένα του Château d’ Esclans. Και ακόμα πιο συγκεκριμένα, θα μιλήσουμε για τις πολύ premium ετικέτες τους, αυτές που έχουν και την απαραίτητη πολυτέλεια και την ζηλευτή πολυπλοκότητα αλλά και τη δομή για να σηκώσουν κάθε είδους πάρτι/ γεύματος/ γιορτής. Ας κλείσουμε λοιπόν τα μάτια, ας βάλουμε λίγο Bublé – Holy Jolly Christmas και ας φανταστούμε 3 διαφορετικές περιπτώσεις εορταστικών καλεσμάτων, βάζοντας δίπλα τους ένα (ή και παραπάνω κρασιά). Έτοιμοι;

Το Château d’ Esclans δε θα μασήσει δίπλα σε τηγανητά finger food ή ακόμα και ασιατικές γεύσεις.

Το Château d’ Esclans είναι ένα χαρμάνι από Grenache και Rolle.

Το μεγάλο πάρτι με φίλους και συναδέλφους λίγο πριν τις γιορτές με Château d’ Esclans

Είναι αυτό το πάρτι που μαζεύεται κόσμος και ντουνιάς, με αρκετά καλή διάθεση, γιατί πλησιάζουν οι αργίες των γιορτών και με μια ανάγκη να το ρίξουν έξω. Αυτό το πάρτι, που είτε γίνεται σε σπίτι είτε κάπου έξω, θέλει καλό κρασί, να ρέει άφθονο, να πίνει ο κόσμος να λύνεται και να διασκεδάζει. Το πάρτι αυτό το φαντάζομαι στο όρθιο, με τσιμπιτά μεζεδάκια που δε θέλουν πιάτο ή μαχαιροπίρουνο (δε σας κρύβω πως όταν ήθελα να το περιγράψω μου ήρθε κάτι σαν το πάρτι της νεολαίας αλλά με έκανε να νιώσω 100 χρονών και “το ‘φαγα”).

Είναι το πάρτι που έχει μουσική και που τις μικρές πρωινές ώρες ο κόσμος χορεύει. Όλα αυτά τα συστατικά συνθέτουν ένα πάρτι από αυτά που θυμόμαστε για χρόνια και που θέτουν τον πήχη ψηλά για όλα τα επόμενα. Το ιδανικό καλό κρασί που θα απογειώσει όλα τα πάρτι αυτού του είδους είναι το Château d’ Esclans, ένα χαρμάνι από Grenache και Rolle (Vermentino στην Ιταλία), από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του κτήματος, με τιμή premium μεν αλλά όχι απαγορευτική, ώστε να μπορούν να ανοιχθούν αρκετές φιαλες. Επιπλέον είναι πολύ φίνο, με τραγανή οξύτητα που δε θα μασήσει δίπλα σε τηγανητά finger food ή ακόμα και ασιατικές γεύσεις (ένα πάρτι στο όρθιο με sushi, dumplings, spring rolls και Château d’ Esclans, πόσο cool θα ήταν αυτό;). Γευστικά είναι αυτό που λέμε νόστιμο κρασί, έχει φρούτο, έχει λίγο βαρέλι, αλμυρές νότες, ωραίο στόμα, με την οξύτητα να κοντράρει το φρούτο και τη λιπαρότητα. Με απλά λόγια, είναι ότι πρέπει για την περίσταση.


Το Les Clans «πανηγυρίζει» όταν προσγειώνονται στο τραπέζι συγκλονιστικές crudo καραβίδες.

Αν ψάχνετε ένα κρεμώδες ροζέ, με πλούσιο στόμα, φρούτο και πικάντικες νότες, τότε διαλέξτε το Les Clans.

Παραμονή Χριστουγέννων – το μεσημεριανό γιορτινό γεύμα με Les Clans

Δεν ξέρω για σας αλλά παραμονή Χριστουγέννων μεσημέρι, λίγο πριν βάλω φακιόλι και ποδιά και μεταμορφωθώ σε Gordon Ramsey, βγαίνω, τρώω και πίνω με την κολλητή μου και κάνα δυο άλλους φίλους. Είναι αυτή η μέρα που φωνάζω φτου ξελευθερία γιατί ξέρω πως με περιμένουν τουλάχιστον δυο μέρες ξεκούρασης και φαγοποτιού. Φοράμε που λέτε τα καλά μας (εγώ φοράω απαραιτήτως κέρατα ταράνδου ή αγιοβασιλιάτικο σκουφί) και πάμε για κρασί.

Το ιδανικό σενάριο είναι ένα BYOB (bring your own bottle) σε μαγαζί με θαλασσινά (μιας και θα πήξουμε στο κρέας τις επόμενες μέρες). Πειραιάς, πειραϊκή, Μεγάλο Πεύκο είναι αυτά που προτιμώ αλλά φυσικά μπορείτε να παίξετε μπάλα όπως επιθυμείτε. Τι κρασί θα πιούμε σε αυτό το BYOB; Όταν προσγειώνεται στο τραπέζι το αφράτο και τραγανό καλαμαράκι, δίπλα από την κρεμώδη ταραμοσαλάτα, τα λευκά μύδια σαγανάκι, την τηγανητή καραβιδόψιχα με σως μαγιονέζας ή οι συγκλονιστικές crudo καραβίδες του Δουράμπεη, για παράδειγμα, το κρασί που μπορεί, όχι μόνο να σταθεί αλλά και να ταιριάξει μοναδικά, είναι ένα κρεμώδες ροζέ, με πλούσιο στόμα, φρούτο και πικάντικες νότες όπως είναι το Les Clans.

Mέσα σ’ αυτά τα βαρέλια μεστώνουν αυτά τα ροζέ.

Το Les Clans είναι ένα μεγαλειώδες ροζέ από Grenache, Rolle και μια τζούρα Syrah, που μέρος του ζυμώνει και ωριμάζει σε γαλλικό βαρέλι. Οινοκριτικοί παγκοσμίως υποκλίνονται στη μεγάλη κλάση του ( 97pts Decanter, 94pts James Suckling) με μερικούς από αυτούς να το συγκρίνουν με λευκή Βουργουνδία σε πολυπλοκότητα, όγκο και λιπαρότητα. Έχοντας ήδη αναφέρει τα παραπάνω ταπεινά εδέσματα κάνω raise, στην περίπτωση που ψήνεστε να το απολαύσετε παρέα με αστακό (ψητό ιδανικά, χωρίς πολλά πολλά) και φυσικά να μην ξεχάσετε να με καλέσετε.


Φτιάξτε μικρά καναπεδάκια με σολομό ή μπρικ για όσο περιμένετε το φαγητό και τα λέτε πίνοντας γουλιά γουλιά το Garrus.

Στρώστε ένα όμορφο τραπέζι, με φρέσκα λουλούδια και ωραία ποτήρια και σερβίτσια και ανοίξτε την επιτομή των premium και iconic ροζέ, το Garrus.

Το γιορτινό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς με εκλεκτούς καλεσμένους με Garrus

Φτάνουμε λοιπόν στη μέρα – κερασάκι στην τούρτα- της χρονιάς, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Εδώ λοιπόν το ιδανικό σενάριο είναι να περάσετε αυτή τη βραδιά με τους πιο αγαπημένους σας ανθρώπους, ώστε να σας βρει ο νέος χρόνος μαζί (θυμηθείτε, ότι κάνουμε την πρωτοχρονιά κάνουμε και όλο τον χρόνο). Αφήστε λοιπόν τις υποχρεώσεις για άλλες μέρες και καλέστε αυτούς με τους οποίους θέλετε να ζήσετε και όλη τη νέα χρονιά ακόμα κι αν είναι 1, 2 ή 3 άτομα μόνο.

Γνωρίζουμε όλοι εξάλλου, πως η ποσότητα δε μετράει καθόλου σε αυτές τις περιπτώσεις. Στρώστε ένα όμορφο τραπέζι, με φρέσκα λουλούδια και ωραία ποτήρια και σερβίτσια και ανοίξτε την επιτομή των premium και iconic ροζέ, το Garrus. Φτιάξτε μικρά καναπεδάκια με σολομό ή μπρικ για όσο περιμένετε το φαγητό και τα λέτε. Μετά προσφέρετε μια εορταστική πράσινη σαλάτα με ρόδι, αποξηραμένα κράνα, καρύδια και Roquefort, ένα περιποιημένο πλατό αλλαντικών με culatello, coppa, lomo iberico και finocchiona. Για κυρίως, επιλέξτε ένα εορταστικό πουλερικό (φραγκόκοτα, πουλάδα της Bresse ή έστω ένα καλό κατόπουλο) με κάστανα, κονιάκ, μπέικον, πατατούλες και κουκουνάρι ή ένα ωραίο κομμάτι φιλέτο μοσχαρίσιο, με σάλτσα κρασιού και πουρέ πατάτας με καβουρδισμένο βούτυρο.

Ο λόγος που το Garrus μπορεί να συνοδεύσει με χάρη όλα αυτά τα πιάτα είναι η δομή του: παλιά κλήματα Grenache, Rolle και Syrah, ένα 10% χυμός από τις πρώτες πιέσεις των σταφυλιών, βαρέλι και συχνό bâtonnage, στα πρότυπα της Βουργουνδίας. Bonus tip: Αν είστε παραπάνω από 4 άτομα αξίζει να ποντάρετε σε μια magnum ή γιατί όχι και double magnum φιάλη, αντί να πάρετε 3 ή 6 συμβατικές. Είναι πολύ πιο glam, σίγουρα πιο instagramable και το κρασί μέσα είναι ακόμα πιο “φρέσκο”.  Το γνωρίζω πως οικονομικό δεν είναι σίγουρα αλλά μια φορά το χρόνο όλοι αξίζουμε αυτή την έξτρα δόση πολυτέλειας και χρυσόσκονης.

Το Château d’ Esclans.

Και να σας πω και κάτι τελευταίο; Ο Sacha Lichine (το μυαλό πίσω από το Whispering Angel και το Château dEsclans) κατάφερε να φτιάξει το πιο πετυχημένο ροζέ brand των τελευταίων ετών όταν κανείς δεν πίστευε σε αυτό. Όταν τα κατάφερε και τον ρώτησαν πως είπε: “Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που τα παρατάνε ενώ βρίσκονται τόσο κοντά στην επιτυχία. Tο πιο δύσκολο πράγμα είναι να συνεχίζεις και να μην παραιτείσαι ποτέ”. Τώρα λοιπόν που κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς και βάζουμε τους στόχους μας για την επόμενη ας το έχουμε λίγο κατά νου.

//Εισαγωγή από την Trinity Wines

 

Διαβάστε ακόμα: Κρασιά Clarendelle, η σύγχρονη έκφραση της γαλλικής art de vivre.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top