Το τυρί δεν είναι απλή ιστορία για εμάς του Έλληνες. Είμαστε οι μεγαλύτεροι καταναλωτές τυριού στον κόσμο, με δεύτερους να βλέπουν την σκόνη μας, τους Γάλλους. (Φωτογραφία: Bon Appétit)

Η ερώτηση ήταν ποια είναι τα πέντε αγαπημένα μου τυριά. Στην αρχή, σκέφτηκα να γράψω πέντε που μου αρέσουν και να ξεμπερδεύω. Μετά κατάλαβα ότι η ερώτηση είναι η γνωστή παγίδα, σαν αυτή που έκαναν οι ξενέρωτοι φίλοι των γονιών σου, όταν σε ρώταγαν «Ποιον αγαπάς πιο πολύ, τον μπαμπά ή τη μαμά;» και εσύ το γατόνι έπρεπε να απαντήσεις «Και τους δύο το ίδιο!».

Το τυρί δεν είναι απλή ιστορία για εμάς του Έλληνες. Είμαστε οι μεγαλύτεροι καταναλωτές τυριού στον κόσμο, με δεύτερους να βλέπουν τη σκόνη μας τους Γάλλους. Βέβαια, τη μερίδα του λέοντος με ποσοστό που ξεπερνάει το 90% της συνολικής κατανάλωσης την έχει η φέτα. Πριν από 20 ή 30 χρόνια, η φέτα ήταν το φτηνό καθημερινό τυρί του Έλληνα. Σήμερα, δυστυχώς, δεν είναι έτσι. Η φέτα πολλές φορές είναι ακριβότερη από πολλές γραβιέρες, ακόμη και από τυριά εισαγωγής. Πώς γίνεται αυτό; Δεν ξέρω.

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί μισούν τη φέτα και τη θεωρούν παρακατιανό τυρί. Θα πρέπει όμως να έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι η φέτα, το στραγγιστό γιαούρτι, το τσίπουρο, το ούζο, η ρετσίνα, το ξινόμαυρο, το ρεμπέτικο, το τσάμικο και πολλά άλλα είναι η Ελλάδα. Δεν φταίνε τα πράγματα και τα προϊόντα αν τους φερόμαστε με το χειρότερο τρόπο και τα υποβιβάζουμε ποιοτικά.

Το brie δοκιμάστε το με ένα φρουτώδες ροζέ, με ένα ελαφρά βαρελάτο Chardonnay, ή για πιο γκλαμουροκατάσταση με σαμπάνια.

Τελοσπάντων, να επιστρέψω στην αρχική ερώτηση-παγίδα. Τα τυριά που μου αρέσουν σίγουρα δεν είναι μόνον πέντε. Μάλλον είναι πολύ περισσότερα και ίσως είναι ακόμη περισσότερα μιας και υπάρχουν εκατοντάδες τυριά που δεν έχω δοκιμάσει ακόμη. Ανάλογα με την περίπτωση, τη διάθεση, το φαγητό, το πορτοφόλι, την παρέα, την εποχή, ο απέραντος, υπέροχος κόσμος του τυριού μού προφέρει μαγικές στιγμές. Το τυρί είναι τεράστιο επίτευγμα του ανθρώπινου πολιτισμού.

Το ψωμί με το τυρί είναι ένα πλήρες γεύμα και ας σκούζουν οι νεοδιαοτολόγοι ότι παχαίνει. Ναι, παχαίνει, γιατί τρώμε την Άρτα με τα Γιάννενα μαζί. Φέτα με γεμιστά, ή φασολάκια λαδερά, δάκρυα. Ώριμη γραβιέρα με μέλι, το απόλυτο πρωινό. Λιωμένη raclette πάνω σε βραστή πατάτα, να τρως μέχρι να σε κουβαλήσει το 166. Πικάντικο κεφαλοτύρι με καλοκαιρινή ντομάτα, κλάμα. Comte 24 μηνών με Vin Jaune, ανατριχίλα. Ζεστή μυζήθρα από το καζάνι με αλάτι και πιπέρι, μνήμες από τη μητρική αγκαλιά. Blue Stilton με Port, οργασμός. Πού να τελειώσεις;

Δεν υπάρχουν σύνορα στον πλανήτη των τυριών. Μόνο τα πλαστικά βιομηχανικά παρασκευάσματα δεν ανήκουν στον πλανήτη αυτόν. Και δεν είναι και φτηνά. Τρώτε τυρί κανονικό αδέρφια, γιατί τα παιδιά μας σε κάποια χρόνια θα νομίζουν ότι το τυρί είναι κάτι τετράγωνο, κίτρινο και ζει στο σελοφάν.

Το Syrah από το κτήμα Γεροβασιλείου ταιριάζει με την ώριμη αιγοπρόβεια Κρητική Γραβιέρα. Το brie ταιριάξτε το με το βαρελάτο Chardonnay Dum Vinum Sperum από το κτήμα Σκούρα. Ενώ το chevre θέλει ένα Sauvignon blanc, όπως αυτό από το οινοποιείο Ευάμπελος Γη.

 

Πέντε προσωπικές προτάσεις τυριού-κρασιού

Brie: Δοκιμάστε το με ένα φρουτώδες ροζέ, με ένα ελαφρά βαρελάτο Chardonnay, ή για πιο γκλαμουροκατάσταση με σαμπάνια (classic).

Το Muenster ζητάει όγκο και ένταση, όπως το Lenga Gewürztraminer από το Κτήμα Αβαντίς.

Chèvre: Αυτό θέλει ένα ξηρό ροζέ ή ένα ελαφρύ φρουτώδες κόκκινο, όπως μία νεαρή Νεμέα, ένα Beaujolais ή ένα Sauvignon blanc (το Sancerre είναι classic).

Ώριμη αιγοπρόβεια Κρητική Γραβιέρα: Εδώ είναι μεγαλύτερη η πίστα. Από Syrah και καλές βαρελάτες Νεμέες μέχρι ώριμα Viognier και καλό Βιδιανό.

Παρμεζάνα: Πολλά! Ένα ώριμο πλούσιο Chardonnay, μία παλαιωμένη Νάουσα, ένα καλό Cabernet Sauvignon και, βέβαια, το αγαπημένο της Sangiovese (Chianti classic).

Και τέλος και κάτι βρoμερό, το εντυπωσιακό Muenster: Βρoμάει πραγματικά και ζητάει όγκο και ένταση. Pinot Noir και Ξινόμαυρο από κόκκινα, με την προϋπόθεση να είναι ΚΑΛΑ. Riesling και Gewürztraminer από λευκά, με την προϋπόθεση να είναι ΚΑΛΑ.

 

//Ο Δημήτρης Λίτινας είναι επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Θα σε κάνω Βασίλισσα (Βέροιας 13 & Ιερά Οδός 64, Βοτανικός, τηλ.: 210 3459 299 | Facebook)

 

Διαβάστε ακόμα: Εξάρχεια, μια βόλτα στην «πρωτεύουσα» της vegan Αθήνας

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top