Το Chivas Regal που ωρίμασε σε βαρέλια Mizunara θαυμάζεται και για το κεχριμπαρένιο χρώμα του. Να είναι καλά ο τότε Master Blender Colin Scott (δεξιά) που το εμπνεύστηκε.

To 2014, πρωτοκυκλοφόρησε στην ιαπωνική αγορά. Πλέον, οι γνώστες το βρίσκουν και στις καλές ελληνικές κάβες. Οφείλουμε το ιδιοσυγκρασιακό αυτό απόσταγμα στον ερίτιμο Colin Scott, τον πέμπτο κατά σειρά Master Blender του οίκου Chivas Regal, που μετά από 47 χρόνια στον χώρο του whisky έχει πλέον παραδώσει τα ηνία στον Sandy Hyslop. Σε ένα ταξίδι του στην Ιαπωνία, ο Colin Scott γοητεύτηκε από τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται εκεί για το -πολύ σοβαρό εν γένει- ιαπωνικό ουίσκι. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για μια ειδική έκδοση του Chivas με μια ιαπωνική «σπαθιά» στην ούγια.

Η διαδικασία του blending είναι βεβαίως μια αυθεντική σκωτσέζικη τέχνη, με εξέχουσα κληρονομιά που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1850. Ωστόσο ο κατεξοχήν θεματοφύλακας της παράδοσης αυτής Colin Scott τόλμησε να πειραματιστεί με απωανατολίτικες τεχνικές για να χαρίσει στο δημιούργημα του κάτι υπερβατικό.

Φανταστείτε το αγαπημένο σας highball με βάση το Chivas Regal Mizunara. Oνειρώδες.

To Chivas Regal Mizunara είναι ένα blend από τα πιο πλούσια και εκλεπτυσμένα single malt και grain whiskies, που παλαιώνεται επιλεκτικά σε δρύινα βαρέλια Mizunara.

Η δρυς Mizunara, μια ιαπωνική βελανιδιά, χρησιμοποιείται για την ωρίμανση ιαπωνικών ουίσκι εδώ και τουλάχιστον οκτώ δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ιάπωνες ποτοποιοί δεν μπορούσαν να προμηθευτούν λευκή βελανιδιά για τα βαρέλια τους από την Ευρώπη ή την Αμερική, και στράφηκαν σε μια γηγενή ποικιλία. Ο όρος προέρχεται από το mizu (νερό) και το nara (βελανιδιά).

Η ιαπωνική δρυς μεγαλώνει για 200 χρόνια προτού αξιοποιηθεί η ξυλεία της σε βαρέλια για εκλεκτό ουίσκι.

Η ασιατική βελανιδιά που τροφοδοτεί τη βαρελοποιία χωρίζεται σε δύο είδη: Στην Quercus mongolica ή μογγολική βελανιδιά και στην Quercus crispula ή ιαπωνική βελανιδιά. Η βελανιδιά της Μογγολίας είναι αρκετά σπάνια και ακολουθεί αργή ανάπτυξη. Χρειάζονται περίπου 300 χρόνια για να μπορέσει ένα δέντρο να χρησιμοποιηθεί για βαρέλια, σε σύγκριση με τα 100 χρόνια που απαιτούνται για την αμερικανική λευκή βελανιδιά. Η Quercus crispula αναπτύσσεται με ενδιάμεση ταχύτητα και μπορεί να οδηγήσει σε ένα αξιοποιήσημο δέντρο μετά από περίπου 200 χρόνια.

Ένας τυπικός 100χρονος αμερικανικός κορμός λευκής βελανιδιάς θα αποδώσει μεταξύ 20% και 25% του όγκου του σε αξιοποιήσιμα βαρέλια. Η απόδοση τόσο από την ιαπωνική όσο και από τη μογγολική βελανιδιά είναι μικρότερη από 10%.

Κι αυτό διότι, το ασιατικό ξύλο βελανιδιάς τείνει να είναι μαλακό και πορώδες, με αρκετούς ρόζους. Τα βαρέλια που κατασκευάζονται από αυτό είναι επιρρεπή σε διαρροές και εύκολα αχρηστεύονται. Γι αυτό ένα νέο βαρέλι δρυός mizunara από το Χοκάιντο, περιοχή που παράγει ξύλο ανώτερης ποιότητας, κοστίζει περίπου 7.000 δολάρια ανά τεμάχιο. Σχεδόν 20 φορές το κόστος ενός τυπικού βαρελιού αμερικανικού bourbon.

Σε σύγκριση με τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά είδη βελανιδιάς, η ιαπωνική βελανιδιά είναι ιδιαίτερα υψηλή σε λακτόνες και βανιλίνες. Αυτές οι λακτόνες, όταν διαλύονται σε αλκοόλ, μπορούν να προσδώσουν διαπεραστικά αρώματα καρύδας, καθώς και νότες εξωτικών μπαχαρικών εν γένει. Το ιαπωνικό ξύλο χαρίζει ακόμα πικάντικα αρώματα σανταλόξυλου και ενός είδους θυμιάματος που ονομάζεται «Kara», στα ουίσκι της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου. Το ξύλο είναι ένας από τους βασικούς -αν όχι ο σημαντικότερος- λόγους, που τα Ιαπωνικά ουίσκι έχουν πιστό κοινό διεθνώς.

Σκωτία καλεί Ιαπωνία: Ένα πάντρεμα – πρόκληση στις αισθήσεις.

Η επίγευση είναι πικάντικη και διαρκής, γεμίζοντας τον ουρανίσκο με ένα καλειδοσκόπιο από τροπικά φρούτα, γλυκόριζα, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και βανίλια.

Tο Chivas Regal που ωρίμασε σε βαρέλια Mizunara εντυπωσιάζει αρχικά με το κεχριμπαρένιο χρώμα του, που ζεσταίνει το μάτι. Στη μύτη, ανιχνεύουμε νότες από αχλάδι, πορτοκάλι και λευκό ροδάκινο, μαζί με απαλή καραμέλα και εκφραστικό σανταλόξυλο. Στο φόντο «παραμονεύουν» γενναιόδωρες πινελιές αποξηραμένων φρούτων όπως η ξανθιά σταφίδα και ο χουρμάς. Στο στόμα, το ουίσκι είναι απαλό και κρεμώδες, με φουντουκένια «νοστιμιά» και ένα γλυκό φιλί μελιού ακακίας. Η επίγευση είναι πικάντικη και διαρκής, γεμίζοντας τον ουρανίσκο με ένα καλειδοσκόπιο από τροπικά φρούτα, γλυκόριζα, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και βανίλια.

Εχουμε να κάνουμε με ένα σοφιστικέ ουίσκι που μοιράζεται τη γλυκύτητα, τον φρουτώδη και τον κρεμώδη χαρακτήρα που χαρακτηρίζει όλη τη σειρά Chivas αλλά ταυτόχρονα σπινθηρίζουν μέσα του νότες πικάντικες και εξωτικές. Ένα ποτό που διαφέρει, χωρίς να καταφεύγει στον εύκολο εντυπωσιασμό. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος το blend τιμήθηκε με το Χρυσό μετάλλιο στο πρεστιζάτο International Spirits Challenge.

Δοκιμάστε το σκέτο, κλείστε τα μάτια και ταξιδέψτε νοερά από τα σκωτσέζικα Χάϊλαντς, στα δάση του Χοκάιντο. Προσθέστε λίγο πάγο χωρίς τύψεις για να αναδείξετε τη φρεσκάδα του. Απογεμίζοντας με μια ποιοτική σόδα, θα απολαύσετε ένα έξοχο highball το οποίο ο Chivas Brand Ambassador εν Ελλάδι, Μιχάλης Καγιάννης, μας παρομοίασε με… άραγμα στη σκιά μιας φουντωτής ακακίας.

Και αν θέλετε να μάθετε ακόμα περισσότερα για το ιδιοσυγκρασιακό αυτό ουίσκι, δηλώστε συμμετοχή στο digital σεμινάριο που διοργανώνει το Andro με το Chivas – The Blend, στις 22/12 και θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το ξεχωριστό Chivas Mizunara από το σπίτι σας, καθώς και άλλα αποστάγματα του οίκου Chivas που θα σας σταλούν με courrier.

 

⇒ Δηλώστε συμμετοχή στο αποκλειστικό digital σεμινάριο του Chivas – The Blend και θα σας στείλουμε ένα δείγμα Mizunara στο σπίτι σας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top