_MG_6829

«Το Φεστιβάλ Σοκολάτας διοργανώνεται στο Astir Palace από το 2008. Είναι, με δυο λόγια, μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους με επίκεντρο τη σοκολάτα, αλλά και με διάφορα παράπλευρα ‒γλυκά πάντοτε‒ events»

Τι είναι το Φεστιβάλ Σοκολάτας του Astir Palace και τι μας έχετε ετοιμάσει για φέτος;
Το Φεστιβάλ Σοκολάτας διοργανώνεται εδώ από το 2008. Είναι, με δυο λόγια, μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους με επίκεντρο τη σοκολάτα, αλλά και με διάφορα παράπλευρα (γλυκά πάντοτε) events ‒όπως, για παράδειγμα, το σεμινάριο στο οποίο θα… αποκαλύψω κάποια από τα μυστικά μου. Φέτος θα υπάρχουν νέα σοκολατένια ντεκόρ: συντριβάνια με διάφορα είδη σοκολάτας, μια υδρόγειος, ένα σχέδιο με βότσαλα, ένα σπίτι γεμάτο εκπλήξεις ‒και αρκετά ακόμα που θα ανακαλύψετε επιτόπου. Στην είσοδο θα σας περιμένει ένας πάγκος με έναν καρπό κακάο όπου μια ειδικός θα εξηγεί πώς από αυτόν τον πολύτιμο καρπό γεννιέται το πιο αγαπημένο γλύκισμα του κόσμου.

Τι προτείνετε να δοκιμάσουμε οπωσδήποτε;
Θα έλεγα «ανεπιφύλακτα, όλα!». Μη χάσετε πάντως ‒γιατί θα χάσετε‒ το συντριβάνι με σοκολάτα γάλακτος Bahibe, τη νέα κυκλοφορία της Valrhona, που προσωπικά με έχει ενθουσιάσει. Το άλλο νέο προϊόν της Valrhona που θα παρουσιάσουμε φέτος θα είναι η λευκή σοκολάτα Dulcey, που θα καραμελωθεί και θα ψηθεί στο φούρνο, αποκτώντας μια ελαφρώς καφέ απόχρωση. Θα υπάρχουν, επίσης, γλυκά χωρίς ζάχαρη, με stevia, σοκολατένια ροφήματα και κοκτέιλ με βάση τη σοκολάτα.

«Στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου θα υπάρχει, στο εστιατόριο Grill Room, ένα ειδικό γαστρονομικό μενού. Το οποίο θα κλείνει με μια πανακότα από καραμελωμένη λευκή σοκολάτα, με σάλτσα από passion fruits και crumble φουντουκιού».

«Στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου θα υπάρχει, στο εστιατόριο Grill Room, ένα ειδικό γαστρονομικό μενού. Το οποίο θα κλείνει με μια πανακότα από καραμελωμένη λευκή σοκολάτα, με σάλτσα από passion fruits και crumble φουντουκιού».

Έχετε κάποια προτίμηση ως προς τη μάρκα που επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε;
Θα πω ‒χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό‒ τη Valrhona. Είναι η κορυφαία στο είδος της και όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα της είναι εξαιρετικά. Έχει δημιουργήσει σχολή, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Στη Λυών μάλιστα υπάρχει το περίφημο «Σχολείο Σοκολάτας» (Ecole du Grand Chocolat Valrhona), στο οποίο είχα την τύχη να κάνω κάποια σεμινάρια.

Το Φεστιβάλ Σοκολάτας εγκαινιάζεται φέτος στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Τι ιδιαίτερο θα ετοιμάσετε για τους ερωτευμένους;
Θα υπάρχει, στο εστιατόριο Grill Room πάντα, ένα ειδικό γαστρονομικό μενού για εκείνη την ημέρα. Το οποίο θα κλείνει με μια πανακότα από καραμελωμένη λευκή σοκολάτα, με σάλτσα από passion fruits και crumble φουντουκιού.

_MG_6758

«Στο Φεστιβάλ θα υπάρχουν και γλυκά χωρίς ζάχαρη, με stevia, σοκολατένια ροφήματα, κοκτέιλ με βάση τη σοκολάτα κ.α.»

Εσείς πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη ζαχαροπλαστική;
Πριν από 27 χρόνια άνοιξε ένα ζαχαροπλαστείο στη γειτονιά μου. Πήγα και ζήτησα δουλειά, κι αυτό ήταν: κόλλησα. Ακολούθως έφυγα στο εξωτερικό και παρακολούθησα σεμινάρια στην Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, πριν γυρίσω στην Ελλάδα και ξεκινήσω την επαγγελματική μου σταδιοδρομία.

Τι ακριβώς κάνει ένας pastry chef;
Δημιουργεί, ψάχνει, οραματίζεται, δουλεύει σκληρά. Στα καθήκοντά μας περιλαμβάνονται και όλες οι «αόρατες» δουλειές, όπως παραλαβές, παραγγελίες, αναζήτηση των σωστών προμηθευτών…

_MG_6825

«Αγαπώ πολύ ‒και τη χρησιμοποιώ σχεδόν παντού‒ τη σοκολάτα, όμως είναι αλήθεια πως για να τη χειριστείς θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί είναι πολύ ευαίσθητη…»

Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον μη επαγγελματία να χρησιμοποιήσει τη σοκολάτα στα γλυκά του;
Προσωπικά αγαπώ πολύ ‒και τη χρησιμοποιώ σχεδόν παντού‒ τη σοκολάτα, όμως είναι αλήθεια πως για να τη χειριστείς θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί είναι πολύ ευαίσθητη. Η θερμοκρασία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να την ανεβάσουμε, να την κατεβάσουμε ή να την κρατήσουμε σταθερή. Αν, για παράδειγμα, δίπλα στον πάγκο της κουζίνας υπάρχει ένας αναμμένος φούρνος, ή αν ο πάγκος δεν είναι απολύτως καθαρός και έχει υπολείμματα από αλεύρι, το γλυκό μας μπορεί να καταστραφεί. Άρα η θερμοκρασία, το περιβάλλον και η αγάπη που βάζουμε σε αυτό που κάνουμε θα επηρεάσει το αποτέλεσμα. Πιστεύω όμως πως τίποτα δεν είναι δύσκολο αν ακολουθείς πιστά τις οδηγίες.

 

//Το «Chocolating» θα πραγματοποιηθεί τα τριήμερα 14-16 και 21-23 Φεβρουαρίου στο Astir Palace, στο εστιατόριο Grill Room του Arion Resort & Spa. Ταυτόχρονα, τα Σάββατα 15 και 23 Φεβρουαρίου από τις 14.00 ως τις 16.00 θα γίνουν σεμινάρια σοκολάτας από τον pastry chef, Φραντζέσκο Σώζο. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210 8902000 και στο www.arionresortathens.com

 

_MG_6736

«Μη χάσετε τη Bahibe, τη νέα σοκολάτα της Valrhona, που προσωπικά με έχει ενθουσιάσει».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top