Το πούρο είναι μια διαρκής ανάμνηση. Είναι ένας πόρος ευχαρίστησης ανοιχτός.

Η σπάνια συνήθεια

Ο Μαρκ Τουέιν είχε άδικο; Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ; Ο Φιδέλ Κάστρο; Μήπως ο Ουίνστον Τσέρτσιλ δεν είχε ιδέα για την πλέρια σαγήνη των αντρικών απολαύσεων; Ακολούθως: ο Τζακ Νίκολσον, ο Τζον Κένεντι, ο Αλ Πατσίνο (στον Σημαδεμένο, με το πούρο -ανορθόδοξα- στα δόντια); Όλοι τούτοι κι ακόμη περισσότεροι μερακλήδες, δεν αντιλαμβάνονταν, πιστεύετε, ότι το να καπνίσεις ένα πούρο σου χαρίζει πολύτιμες στιγμές;

Για τους μονοδιάστατους καπνιστές που δεν αντιλαμβάνονται τις λεπτές αποχρώσεις, όλα είναι καπνός. Κατα προτίμηση τσιγάρου. Κι όμως, δεν ισχύει. Η διαφορά ανάμεσα σε ένα ταπεινό τσιγάρο και σε ένα σεπτό πούρο μπορεί να γίνει μεγαλύτερη από αυτή που χωρίζει τη Γη από τη Σελήνη. Είναι ένας άλλος κόσμος. Το τσιγάρο είναι μια ταχεία απόλαυση, εμπεριέχει μια μορφή νεύρωσης, καταδικασμένη στη λησμοσύνη μόλις θαφτεί ως στάχτη στο τασάκι. Το πούρο είναι μια διαρκής ανάμνηση. Είναι ένας πόρος ευχαρίστησης συνεχώς ανοιχτός.

 

Θέλει τον χρόνο του το πούρο, προϋποθέτει καθαρότητα μυαλού, επιζητεί την ηρεμία του καπνιστή για να του προσφέρει απόλαυση.

Θέλει τον χρόνο του το πούρο, προϋποθέτει καθαρότητα μυαλού, επιζητεί την ηρεμία του καπνιστή για να του προσφέρει όλες τις ομορφιές του. Επιπροσθέτως: για να το γευτείς και να ξέρεις τι είναι αυτό που γεύεσαι, για να συλλέξεις όλες τις σπάνιες ιδιότητές του, οφείλεις να έχεις μετρήσει όλες τις παραμέτρους που το συνθέτουν. Κι αν δεν ξέρεις το… μετρικό σύστημα για την απόλαυση ενός πούρου, πρέπει τάχιστα να το μάθεις πριν το ανάψεις στραβά και το χαραμίσεις.

Οφείλουμε να μάθουμε την τεχνική για το κόψιμο του πούρου.

Οσοι καπνίζουν ευλαβικά πούρο έχουν τη γνώση, έχουν την εμπειρία, έχουν τη σύνεση να ψάξουν για να βρουν αυτό που τους ταιριάζει. Οπως δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα στη ζωή, έτσι και δεν μπορούμε να καπνίσουμε τα πάντα. Δεν μας ταιριάζουν όλες τις απολαύσεις. Άρα, πρωτίστως επιλέγουμε σωστά από πού θα προμηθευτούμε τα πούρα μας. Εδώ δεν μιλάμε για το περίπτερο, αλλά για εξειδικευμένα καταστήματα καπνιστών που διαθέτουν μια ευρεία γκάμα πούρων από διαφορετικά σημεία του πλανήτη, σε walk -in humidors.

Επιλέγουμε τη χώρα προέλευσης των πούρων μας (ναι, η Κούβα έχει πάντα τα κορυφαία με διαφορά), καθώς και το μέγεθος και το σχήμα τους, ανάλογα με την περίσταση, το χρόνο που θα διαθέσουμε, το γούστο και φυσικά το μπάτζετ μας. Αν δεν είστε έμπειρος καπνιστής μην πλησιάσετε για αρχή τα πολύ μεγάλα πούρα τύπου double corona. Ξεκινήστε με κάτι πιο απλό. Πριν αγοράσετε, ελέγξτε ότι τα πούρα δεν είναι ούτε ξερά, ούτε και υπερβολικά υγρά. Πιάστε τα και βεβαιωθείτε ότι το wrapper, δηλαδή το εξωτερικό φύλλο καπνού, είναι στιλπνό, απαλλαγμένο από λευκά στίγματα και σκασίματα και ελαφρά ελαιώδες –πρέπει να το αισθάνεστε σφριγηλό και «ζωντανό».

 

Αφήνετε το πούρο σας οριζόντια, στο ειδικό τασάκι ώστε να μην υπερθερμαίνεται και βαραίνει στο στόμα. Πάρτε το χρόνο σας. Δεν σας κηνυγάει κανείς.

Δεν είναι δυνατόν να καπνίζετε τακτικά πούρα και να μην έχετε φροντίσει για την σωστή τους αποθήκευση. Τα πούρα χρειάζονται καταρχήν υγρασία, το ιδανικό είναι γύρω στο 70-72%, απαιτούν όμως και σχετική δροσιά (όχι βέβαια στο ψυγείο): γύρω στους 18-20ο C γιατί σε υψηλότερη θερμοκρασία ελλοχεύει ο κίνδυνος των cigar beetles: πρόκειται για μικροσκοπικά λευκά σκουληκάκια που απολαμβάνουν να ανοίγουν τρύπες στα πούρα και να τα καταστρέφουν. Επενδύστε σε ένα σοβαρό επιτραπέζιο humidor. Τα φτηνά ή πολύ μικρά θα σας προδώσουν.

Επίσης, ασκηθείτε στο πώς θα κόψετε την κλειστή άκρη του και πώς θα το ανάψετε. Δοκιμάστε διαφορετικά διαμετρήματα στις οπές ανάλογα με το “τράβηγμα” του κάθε πούρου και την ένταση που το καπνίζετε. Ανάψτε το προσεκτικά περιστρέφοντας το, για να καίγεται ομοιόμορφα. Προτιμήστε τους αναπτύρες τύπου “torch” me κατευθυνόμενη δέσμη πυρός υπό πίεση. Αφήνετε το πούρο σας οριζόντια, στο ειδικό τασάκι ώστε να μην υπερθερμαίνεται και βαραίνει στο στόμα. Πάρτε το χρόνο σας. Δεν σας κυνηγάει κανείς.

Η IWC ξεκίνησε να φτιάχνει το πρώτο pilot ρολόι της στα μέσα της δεκαετίας του ’30.

Το ρολόι

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς βαθύς γνώστης των πολεμικών θεμάτων για να ξέρει τα θρυλικά αεροπλάνα Spitfire. Για την ακρίβεια τα Supermarine Spitfire, όπως είναι η πλήρης ονομασία του μοντέλου. Ανήκουν στην κατηγορία των πιο διάσημων καταδιωκτικών αεροσκαφών όλων των εποχών, σύμβολο της Βρετανικής αεροπορικής ισχύος και χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από τη RAF κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη δεκαετία του ΄50, ταπεινώνοντας τη γερμανική λουφτβάφε.

Ομοίως, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ρέκτης της υψηλής ωρολογοποιίας για να καταλάβει από την πρώτη ματιά πως το Pilot’s Watch Chronograph Spitfire της IWC έλκει τη βασική του έμπνευση από τα… ύψη του καπνισμένου ουρανού που πετούσαν τα βρετανικά καταδιωκτικά. Οι σχεδιαστές της μανουφακτούρας προσπάθησαν να κάνουν όσο το δυνατόν πιο συμβατό το κόκπιτ ενός Spitfire με ένα ρολόι που θα φέρει τον ίδιο δυναμισμό και παρόμοια ελλειπτική γραμμή. Το αποτέλεσμα είναι εξόχως εντυπωσιακό.

 

Ο χρονογράφος Spitfire είναι ο συνδυασμός της εκλεκτής τεχνικής -με έμφαση στη μικρολεπτομέρεια του μηχανισμού- και της vintage αισθητική.

Για την ιστορία, η IWC ξεκίνησε να φτιάχνει το πρώτο pilot ρολόι της στα μέσα της δεκαετίας του ’30. Ως εκ τούτου διαθέτει το απαραίτητο know how για την ιδιαίτερη φύση αυτών των ρολογιών. Εκείνα τα πρώτα ρολόγια είχαν φτιαχτεί για τις ανάγκες της πολιτικής αεροπορίας και διέθεταν αντιμαγνητικά στοιχεία, αλλά και αντοχή στις απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Η νέα Spitfire κολεξιόν της IWC γεννήθηκε το 2003 και έκτοτε μας έχει δώσει εκλεκτά δείγματα.

Με διάμετρο 41mm είναι ένα ρολόι που δεν εξαφανίζεται εύκολα από το οπτικό σου πεδίο.

Οι τελευταίες εκδοχές της δοκιμασμένης σειράς χρονογράφων Spitfire, έτσι όπως παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης SIHH 2019, είναι συναφείς με τις αξίες του δυναμικού στιλ που δεν αποδέχεται περιορισμούς. Αυτό που δεν άλλαξε από την αρχική… μήτρα που γέννησε τα Spitfire είναι ο συνδυασμός της εκλεκτής τεχνικής με έμφαση στη μικρολεπτομέρεια του μηχανισμού με την vintage αισθητική του.

Το ανοξείδωτο ατσάλι της στεφάνης, το λαμπερό μαύρο του καντράν και το χακί υφασμάτινο λουρί δημιουργούν στο μοντέλο της φωτογραφίας έναν τριπλό συνδυασμό που δεν μπορείς να προσπεράσεις. Κάνουν αυτομάτως το ρολόι καθημερινό, αλλά και εξόχως ιδιαίτερο έτσι που να μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες που έχει ένας σύγχρονος άντρας σε κάθε πεδίο.

Με διάμετρο 41mm είναι ένα ρολόι που δεν εξαφανίζεται εύκολα από το οπτικό σου πεδίο, αλλά ούτε «καταπίνει» τον καρπό. Με τη vintage αισθητική του δυσκολεύεσαι να μαντέψεις την ηλικία του και αυτό το κάνει πιο ψαγμένο από τις δημιουργίες του «συρμού». Επιπλέον, παρότι προορίζεται για τους αιθέρες, αντέχει και σε 6 bar κάτω από το νερό. Είναι θέμα πίεσης, και στεγανότητας.

Είναι ένα ρολόι που δεν πρόκειται να σας προβληματίσει ως προς τις ενδυματολογικές σας επιλογές.

Παρατηρήστε με προσοχή τις κούρμπες των κουμπιών στα δεξιά, τα ευδιάκριτα χρονόμετρα που στις 12 και τις 6 (στη θέση των αριθμών), δείτε τη χρωματική αντίθεση των  λαδί δεικτών σε σχέση με το στιλπνό μαύρο του καντράν. Τίποτα δεν έχει τοποθετηθεί τυχαία σ’ αυτό το ρολόι. Οι αντιθέσεις είναι επιμελώς δοσμένες.

Ταιριάζει με σπορ πουκάμισα που έχουν «γράψει χιλιόμετρα» στο δέρμα σας. Με γήινες μονοχρωμίες που αναδεικνύουν τη φυσιογνωμία μας και δεν «φωνάζουν». Με ένα ελαφρύ τζάκετ, τώρα που άρχισαν να πιάνουν οι ζέστες, ή με ένα ζιβάγκο το χειμώνα. Βρίσκεται στο στοιχείο του τόσο στο τιμόνι μιας μοτοσικλέτας, όσο και ακουμπισμένο στη μπάρα ενός καλού ποτάδικου. Μόνο μην το φορτώσετε με χαϊμαλιά, δακτυλίδια και τα ρέστα στο ίδιο χέρι. Αφήστε το να εκφραστεί ελεύθερα και είναι ένα ρολόι που δεν πρόκειται να σας προβληματίσει ως προς τις ενδυματολογικές σας επιλογές.

 

//ΙNFO
Φωτογράφηση – Styling: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης.
Αναπτήρας: S.T. Dupont.
Γραβάτες: Kydos.
Ρολόι: IWC Pilot’s Watch Chronograph Spitfire

 

Διαβάστε ακόμα: ΙWC Portugieser Yacht Club, η σπορ πινελιά του καλοκαιριού σε νέα μοντέλα.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top