Η πλέον επιτυχημένη έκφραση της Clase Azul είναι η reposado, με οκτώ μήνες ωρίμαση σε βαρέλι.

Μα τι φιάλη! Ένα αληθινό κόσμημα, ένα έργο τέχνης που παραδίδεται καθημερινώς και χειροποίητα από 350 και πλέον αρτιζάνους που δουλεύουν για αυτές. Στην μικρή μεξικανική πόλη της Santa María Canchesda η Clase Azul δημιούργησε ένα εργαστήριο κεραμικής με τίτλο Tradición Mazahua. Ο τίτλος σαφώς κλείνει το μάτι στους ιθαγενείς των Mazahua, ενώ εντός του χώρου του οι τεχνίτες αυτοί λαξεύουν και ζωγραφίζουν τις εν λόγω φιάλες σύμφωνα με παραδόσεις και τεχνικές περασμένων αιώνων.

Η Clase Azul (Μπλε Κατηγορία) παίρνει το όνομά της από την εγγενή της φύση και όλα τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν τη διαδικασία παραγωγής της, αλλά και τη μεξικανική παράδοση· ο ουρανός, η θάλασσα και η μπλε αγαύη που χρησιμοποιείται. Φέτος γιορτάζει 25 χρόνια ζωής, 25 χρόνια από τη στιγμή που το όνειρο των δημιουργών της έγινε πραγματικότητα, τη στιγμή που εμφιαλώθηκε η πρώτη τεκίλα Clase Azul Reposado, με σκοπό τα λίγα αυτά ml αλκοολικής δημιουργίας να γίνουν κοινωνός της μεξικανικής κουλτούρας στον υπόλοιπο κόσμο.

Η φιάλη φωνάζει Μεξικό, όπως φωνάζει και «χειροποίητο», ένα σπάνιο κληροδότημα των γηγενών πληθυσμών της κεντρικής Αμερικής.

Και τα κατάφερε! Η φιάλη φωνάζει Μεξικό, όπως φωνάζει και «χειροποίητο», ένα σπάνιο κληροδότημα των γηγενών πληθυσμών της κεντρικής Αμερικής και των καλύτερων εκπροσώπων της σύγχρονης ποτοποιίας της. Όσο για την καμπανίτσα στην κορυφή της, το χτύπημα της οποίας έχει καθιερωθεί ως hot τάση μεταξύ αυτών που απολαμβάνουν την Clase Azul, φημολογείται πως ξορκίζει τα κακά πνεύματα και διατηρεί την ψυχή της θεάς Mayahuel εγκλωβισμένη στη φιάλη.

Υπό την κατηγορία ‘’Joven’’ –νεαρές τεκίλες που έχουν αναμειχθεί με άλλες που έχουν ωριμάσει- θα βρίσκεται οσονούπω στα ράφια η Clase Azul Tequila Gold (δεξιά).

Για την παραγωγή της Clase Azul χρησιμοποιούνται μπλε αγαύες βιολογικής καλλιέργειας που έχουν ωριμάσει έξι έως οκτώ έτη στα υψίπεδα της περιοχής Los Altos στο Jalisco του Μεξικού. Οι καρδιές τους συνθλίβονται και ο χυμός τους ψήνεται για 72 ώρες σε παραδοσιακούς φούρνους από τούβλο ώστε να καραμελώσει, αυξάνοντας την περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Ακολουθεί η πλήρως ελεγχόμενη αλκοολική ζύμωση και η διπλή απόσταξη -στο αποστακτήριο που παράγεται τόσο η τεκίλα Casamigos, όσο και η Avion- ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό προφίλ γεύσης. Το ταξίδι της ψυχής της αγαύης ολοκληρώνεται με την εμφιάλωση σε αυτές τις απαράμιλλης αισθητικής φιάλες, οι οποίες κατασκευάζονται και ζωγραφίζονται αποκλειστικά και μία μία στο χέρι.

Η καραμέλα βουτύρου είναι το νούμερο ένα γευστικό χαρακτηριστικό της, αλλά μην νομίζετε πως θα απολαύσετε μια μονοδιάστατη τεκίλα.

Η πλέον επιτυχημένη έκφραση της Clase Azul είναι η reposado, με οκτώ μήνες ωρίμαση σε βαρέλι και φιάλη φιλοξενίας την πλέον χαρακτηριστική του brand με μπλε του κοβαλτίου μοτίβα από φτερά σε λευκό φόντο. Εκφράζεται με μια σούπερ συμπυκνωμένη ευωδία τροπικών φρούτων, μπαχαρικών και έντονης καραμέλας βουτύρου, ενώ στο στόμα η «αίσθηση» του ξύλου χαρίζει όγκο, γευστικό πλούτο και μακρά επίγευση. Η καραμέλα βουτύρου είναι το νούμερο ένα γευστικό χαρακτηριστικό, αλλά μην νομίζετε πως θα απολαύσετε μια μονοδιάστατη τεκίλα, τουναντίον. Μπανάνες, μάνγκο, μέχρι και ζουμερά ερυθρωπά γκρέιπφρουτ, παρέα με βανίλια και μοσχοκάρυδο, συνθέτουν ένα άκρως πολύπλοκο και νόστιμο γευστικό προφίλ.

Η Clase Azul έχει δημιουργήσει και δικό της εργαστήριο κεραμικής.

Η Clase Azul Tequila Gold αποτελεί μαεστρικό μείγμα της λευκής Clase Azul Plata, με μια reposado που έχει ωριμάσει σε γαλλική δρυ και μια Extra Añejo από αμερικανική και με φινίρισμα σε βαρέλι sherry.

Η 25η επέτειος του brand θα τιμηθεί φέτος καταλλήλως με την κυκλοφορία (και στην χώρα μας) μιας συλλεκτικής εμφιάλωσης. Υπό την κατηγορία ‘’Joven’’ –νεαρές τεκίλες που έχουν αναμειχθεί με άλλες που έχουν ωριμάσει- θα βρίσκεται οσονούπω στα ράφια η Clase Azul Tequila Gold. Αποτελεί μαεστρικό μείγμα της λευκής Clase Azul Plata, με μια reposado που έχει ωριμάσει σε γαλλική δρυ και μια Extra Añejo από αμερικανική και με φινίρισμα σε βαρέλι σέρι, ενώ η φιάλη της απεξεδύθη το χαρακτηριστικό μπλε φτερό, για να ντυθεί στο χρώμα που παίρνει ο ουρανός όταν, λίγο πριν το σούρουπο, το σκοτάδι αγκαλιάζει το φως.

Στα πλεονεκτήματα του brand, προσθέστε και το ανεπτυγμένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Η Clase Azul, εκτός του εργαστηρίου κεραμικής και μεταξύ άλλων, έχει δημιουργήσει έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό, το ‘’Fundación con Causa Azul’’, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη συνεργασία με κοινότητες αρτιζάνων, από την τοπική κοινωνία, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και τη διατήρηση της μεξικανικής λαϊκής τέχνης ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αλλά και η ίδια η τεκίλα έχει λάβει την πιστοποίηση τόσο της βιολογικής καλλιέργειας, όσο και αυτήν του Kosher.

Η 25η επέτειος του brand θα τιμηθεί φέτος καταλλήλως με την κυκλοφορία (και στην χώρα μας) μιας συλλεκτικής εμφιάλωσης.

Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε ένα μπαρ, ρίξτε μια ματιά στα ράφια του, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξεχωρίσετε τη φιάλη της Clase Azul. Μόλις δε την δοκιμάσετε, δεν υπάρχει περίπτωση να την ξεχάσετε.

 

//Εισαγωγή: Trinity Wines

 

Διαβάστε ακόμα: The Pale, το νέο ροζέ κρασί του mr. Whispering Angel, Sacha Lichine.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top