Τα αδέρφια Costa που λέτε, ο Sergio και ο Bruno, έφτασαν στο Λονδίνο το 1971 με όνειρο να κάνουν τον ποιοτικό καφέ μέρος της καθημερινότητας μας.

Αισιοδοξία είναι να προσπαθείς 112 φορές, όσες χρειάστηκαν για να τελειοποιήσουν οι αδερφοί Costa το Signature Blend τους, χωρίς να χάνεις την πίστη σου. Γι’ αυτό ο Costa Coffee αποφάσισε να δημιουργήσει τον Οδηγό Καθημερινής Αισιοδοξίας για να μοιραστούμε tips, τεχνικές και εμπειρίες που μας βοηθάνε να δούμε κάθε κατάσταση θετικά.

Τα αδέρφια Costa χρειάστηκαν 112 προσπάθειες για να πετύχουν το δικό τους Signature blend.

Μια άκρως αρωματική ιστορία

Την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε ήταν ένα κρύο χειμωνιάτικο πρωί στο Λονδίνο που είχα πάει για την ορκωμοσία της μικρής μου αδερφής. Προσπαθώντας να γλιτώσω από το χιόνι και το κρύο βρήκα καταφύγιο σε ένα καφέ Costa Coffee ακριβώς απέναντι από τη στολισμένη βιτρίνα των Selfridges.

Εκεί ένιωσα την απόλυτη θαλπωρή με έναν latte με πλούσια κρέμα απολαμβάνοντας την πιο ωραία θέα (για παπούτσια μιλάμε ναι, καλά καταλάβατε). Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος και μπορεί εγώ να άργησα να ξαναπάω στο Λονδίνο όμως η ευκαιρία να αναπαράγω την ίδια γευστική εμπειρία και τρυφερή ανάμνηση στο σπίτι, μίλησε κατευθείαν στην καρδιά μου.

Σε μια χρονιά που όλοι έχουμε λίγο περισσότερη ανάγκη από αισιοδοξία και θετικές σκέψεις ο Costa Coffee ξεκινά μια καμπάνια αισιοδοξίας.

Και επειδή εγώ ψάχνω πάντα τις ιστορίες, έχω να μοιραστώ μαζί σας την ιστορία των αδελφών Costa που μου έκανε μεγάλο κλικ. Τα αδέρφια Costa που λέτε, ο Sergio και ο Bruno, έφτασαν στο Λονδίνο το 1971 με όνειρο να κάνουν τον ποιοτικό καφέ μέρος της καθημερινότητας των Άγγλων. Ξεκίνησαν λοιπόν τις δοκιμές και το πάλευαν για καιρό να φτιάξουν το δικό τους Signature blend.

Η επιτυχία του blend ήταν τόσο μεγάλη που αρχικά διανεμόταν στα καλύτερα μαγαζιά του Λονδίνου, όπως το The Ritz.

Το πράγμα δεν τους έβγαινε όπως ήθελαν και όχι μια και δυο φορές, αλλά 111! Μάλιστα, 111 φορές απέτυχαν αλλά δεν τα παράτησαν, αντιθέτως χρησιμοποίησαν ό,τι αποκόμισαν από την κάθε προσπάθεια, ήταν αισιόδοξοι, πίστευαν πως θα τα καταφέρουν και έμελλε η 112η φορά να είναι η τυχερή.

Έτσι γεννήθηκε το Signature blend, που καβουρδίζεται αργά και με ακρίβεια ώστε να διασφαλιστεί ότι διατηρεί τη μεστή γεύση, το πλούσιο άρωμα και την απαλή υφή του. Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη που διανεμόταν στα καλύτερα μαγαζιά του Λονδίνου, όπως το The Ritz (με πολυτελή μαύρα ταξί παρακαλώ).

Σήμερα πλέον, ο Costa Coffee είναι συνώνυμος όχι μόνο του καλού καφέ αλλά και της αισιοδοξίας. Γιατί; Διότι αν οι αδερφοί Costa δεν τα παράτησαν μετά από 111 προσπάθειες τότε μπορείτε κι εσείς να παραδειγματιστείτε και να μην τα βάψετε μαύρα αν ας πούμε το ραντεβού στα τυφλά ήρθε, σας είδε κι έφυγε (υπάρχει πάντα ο γοητευτικός barista) ή αν το meeting που σας έκανε να μπλέξετε στην κίνηση και σας έφαγε ακυρώθηκε (μια ώρα δώρο για να απολαύσετε τον καφέ σας και να χαλαρώσετε).

Σε μια χρονιά που όλοι έχουμε λίγο περισσότερη ανάγκη από αισιοδοξία και θετικές σκέψεις, ο Costa Coffee ξεκινά μια καμπάνια αισιοδοξίας για να γίνει η καθημερινότητά μας λίγο πιο χαρούμενη και να μπορέσουμε να κοιτάξουμε τη φωτεινή πλευρά της ζωής (όπως λέει και το τραγούδι).

Τι κι αν χύθηκε καφές στο αγαπημένο σας πουκάμισο πριν από το επαγγελματικό interview; Πάρτε μια βαθιά ανάσα, πιείτε ακόμα μια γουλιά καφέ.

Ένας Οδηγός Καθημερινής Αισιοδοξίας

Ο σκοπός είναι να φτιαχτεί ένας Οδηγός Καθημερινής Αισιοδοξίας με τα 112 καλύτερα tips, τις τεχνικές και τις εμπειρίες που μπορούν να βάλουν χρώμα ακόμα και στην πιο μαύρη μέρα. Τι κι αν χύθηκε καφές στο αγαπημένο σας πουκάμισο πριν από το επαγγελματικό interview ή αν φτάσατε στο λιμάνι έχοντας ξεχάσει τα εισιτήρια, πάρτε μια βαθιά ανάσα, πιείτε μια γουλιά καφέ και δείτε ακόμα και τις αναποδιές σαν προκλήσεις. Παράλληλα μπορείτε να μπείτε εδώ και να πείτε τι σας κάνει εσάς αισιόδοξους ακόμα και όταν όλα φάνηκαν να πηγαίνουν στραβά.

Γιατί όμως μια γουλιά καφέ μπορεί να μας κάνει πιο αισιόδοξους; Ας τα πάρουμε από την αρχή υπενθυμίζοντας πως ο καφές είναι ο διαχρονικός σύμμαχος μας στο πρωινό ξύπνημα.

Η καφεΐνη, βασικό συστατικό του καφέ, έχει αποδειχθεί πως βοηθάει και στη διάθεσή μας, μας κάνει λίγο πιο χαρούμενους και ενεργητικούς.

Ο καφές επηρεάζει όμως και με έναν άλλο τρόπο τη διάθεσή μας.

Κάθε πρωί σχεδόν μηχανικά «σέρνομαι» στη μηχανή espresso μου, άλλες φορές με κέφι άλλες φορές με γκρίνια και άλλες φορές… με hangover (και ποιος δεν το έχει κάνει;). Μα πως αλλιώς θα ανοίξει το μάτι και θα ξυπνήσει το μυαλό για να ριχτεί στη μάχη με τα deadlines; Άλλωστε η δική μου μέρα  χωρίζεται σε coffee hours και wine hours (το hangover που λέγαμε) και έχω καταλήξει πως η καφεΐνη είναι φίλη μας και ο καλός καφές, όπως και το καλό κρασί, απόλαυση.

Εκτός από το πρωινό ξύπνημα όμως ο καφές μας βοηθά και σε κάτι ακόμα. Η καφεΐνη, βασικό συστατικό του καφέ, έχει αποδειχθεί πως βοηθάει και στη διάθεσή μας, μας κάνει λίγο πιο χαρούμενους και ενεργητικούς. Πως; Αρχικά έχει διεγερτική δράση και επιδρά στους ντοπαμινεργικούς νευρώνες του εγκεφάλου κάνοντας μας να νιώθουμε πιο ξεκούραστοι και πιο ανεβασμένοι.

Ο καφές με έναν φίλο είναι το απόλυτο αγχολυτικό, μια από τις πιο αγαπημένες καθημερινές συνήθειες.

Γιατί μας «κινητοποιεί» ο καφές

Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ευθύνεται για το αίσθημα της ικανοποίησης, της εγρήγορσης και της δημιουργικότητας που έχουμε όποτε πίνουμε καφέ, τρώμε σοκολάτα ή κάνουμε γυμναστική. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως αν μια κούπα καφέ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της ντοπαμίνης μας μπορεί να κάνει θαύματα στη διάθεσή μας και στην παραγωγικότητά μας. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την απολαυστική γεύση του καφέ μπορούν σίγουρα να μας κάνουν να δούμε τα πράγματα μέσα από ένα πρίσμα αισιοδοξίας ακόμα κι αν είναι Δευτέρα και έχουμε κολλήσει στην κίνηση και μας περιμένει πολύωρο meeting με τον πιο απαιτητικό και δύσκολο πελάτη.

Ο καφές επηρεάζει όμως και με έναν άλλο τρόπο τη διάθεσή μας. Ο καφές με έναν φίλο είναι το απόλυτο αγχολυτικό και για πολλούς μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες. Η έκφραση «φτιάξε καφέ να στα πω» τα λέει όλα εξάλλου. Προσωπικά, έχω συνδέσει τον espresso μου με όλες τις σημαντικές φάσεις της ζωής μου από το διάβασμα για το Πανεπιστήμιο μέχρι τις εξετάσεις του WSET Diploma οινογνωσίας.

Τη στιγμή που νιώθω τις δυνάμεις μου να με εγκαταλείπουν ή την απελπισία να βαράει κόκκινο, μου φτιάχνω ένα espresso (το οποίο πάντα συνοδεύω με ένα κομμάτι σοκολάτας για σίγουρα αποτελέσματα) και ως εκ θαύματος, όλα γίνονται καλύτερα.  Επίσης, δε γίνεται να μην το έχετε παρατηρήσει, μετά από κάθε ερωτική σκηνή σε ταινία ακολουθεί το πρωινό ξύπνημα με καφέ στο κρεβάτι. Ένας αχνιστός espresso στο κρεβάτι είναι ίσως ο πιο απλός και παράλληλα πιο περιεκτικός τρόπος να πεις καλημέρα (ή μη φύγεις ακόμα, μου αρέσεις).

Και άφησα το καλύτερο για το τέλος: Ο καφές είναι συναρπαστικός. Διαφορετικές ποικιλίες, τρόποι παρασκευής, χαρμάνια και καβουρδίσματα δίνουν τελείως διαφορετικά αρώματα και γεύσεις που μας σπρώχνουν σε πειραματισμούς έτσι ώστε καμία μέρα να μην ξεκινά βαρετά. Και εδώ έρχεται o Costa Coffee που με το Signature blend του και το αισιόδοξο μήνυμά του γίνεται «χορηγός» της καλής μας διάθεσης, κάθε μέρα.

Διαφορετικές ποικιλίες, τρόποι παρασκευής, χαρμάνια και καβουρδίσματα δίνουν τελείως διαφορετικά αρώματα και γεύσεις.

Ποιο είναι όμως το στοιχείο που διαφοροποιεί τον Costa Coffee;

Όλα ξεκινάνε από την εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη, καθώς μόνο 1 στους 20 κόκκους της παγκόσμιας παραγωγής καφέ πληροί τις ποιοτικές προϋποθέσεις για να επιλεγεί ως πρώτη ύλη για τον Costa Coffee. Και η αυστηρή διαδικασία διαλογής δεν σταματά εδώ, καθώς 100% των κόκκων μας φέρουν την πιστοποίηση Rainforest Alliance. Το Rainforest Alliance (RFA) είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εργάζεται για ένα καλύτερο μέλλον για τον άνθρωπο και τη φύση. Κάθε Rainforest Alliance προϊόν παράγεται βάσει αυστηρών προδιαγραφών για καλύτερες μεθόδους παραγωγής και συνθήκες για τους εργάτες, καθώς και φροντίδας για τη φύση. Αυτό σημαίνει πως το brand εξασφαλίζει πως ο καφές που προσφέρεται στους καταναλωτές έχει παραχθεί υπεύθυνα και βιώσιμα.

Τα προϊόντα, και πού μπορούμε να βρούμε τον Costa Coffee:

Ο Costa Coffee είναι διαθέσιμος στα super market σε συσκευασίες αλεσμένου espresso σε 5 διαφορετικά χαρμάνια: 2 Signature blends Medium & Dark Roast, 1 blend 100% Arabica – το Bright blend, το Colombian Roast και το Decaf. Επίσης, μπορείτε να τον βρείτε σε 7 διαφορετικές επιλογές κάψουλας espresso αλουμινίου σε ποικιλία εντάσεων, διαθέσιμες σε espresso, lungo & ristretto. Τέλος μπορείτε να απολαύσετε Costa Coffee και στα αγαπημένα σας στέκια καφέ σε όλη την Ελλάδα.

Μπείτε εδώ και διαβάστε τα tips, τις τεχνικές και τις εμπειρίες που μας βοηθάνε να δούμε κάθε κατάσταση με αισιόδοξη ματιά και φυσικά μοιραστείτε και εσείς τα δικά σας tips αισιοδοξίας. Πού ξέρετε, μπορεί το δικό σας tip να φτιάξει τη μέρα κάποιου, όσο μακριά κι αν είναι.

 

Διαβάστε ακόμα: Είναι δυνατόν να βάζεις ζάχαρη στον καφέ;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top