_DSC3671

Περισσότεροι από 150 επαγγελματίες της εστίασης παρακολούθησαν τα «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» που διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια στο Navarino Dunes, στην Costa Navarino. (Φωτό: Νίκος Εξαρχόπουλος)

Έχει γίνει πλέον θρύλος ο αγώνας που κατέβαλε για χρόνια ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος για να ενώσει διάσπαρτους κλήρους και να φτιάξει ένα μεγάλο τουριστικό συγκρότημα που θα έβαζε τον τόπο του στο διεθνές τουριστικό σιρκουί πολυτελείας. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα αλλά ο ίδιος δεν ευτύχησε να το χαρεί όσο θα ήθελε. Γι αυτό το «Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη» υπηρετεί σήμερα το όραμα του ανδρός και συνεχίζει το έργο του με σκοπό την περιβαλλοντική προστασία, την πολιτιστική ανάδειξη και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Έτσι -μεταξύ άλλων- τα τελευταία 4 χρόνια, μέσα από τα σεμινάρια γαστρονομίας που διοργανώνει, προσκαλώντας κορυφαίους σεφ να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ντόπιους σεφ και ιδιοκτήτες ταβερνών και εστιατορίων, βοηθά να βελτιωθούν η ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχονται στους τουρίστες.

Το ίδρυμα δεν έχει σκοπό να “εγκλωβίσει” τους πελάτες του ξενοδοχείου εντός των ορίων του συγκροτήματος σε μια all inclusive λογική, αλλά αντίθετα θέλει να τους προσφέρει τη δυνατότητα να γνωρίσουν την αυθεντική Μεσσηνία. Δική μας ευχή και προτροπή είναι, αφενός, οι τοπικοί επιχειρηματίες να αναδείξουν τις αφτιασίδωτες, παραδοσιακές τους γεύσεις και να μην προσπαθήσουν να ακολουθήσουν την Costa Navarino σε πολυτέλεια. Και αφετέρου, η πρωτοβουλία αυτή να βρει μιμητές και σε άλλες περιοχές της χώρας.

nikosexarhopoulos015

Ο πρώην Culinary Director της Costa Navarino και νυν Γενικός Υπεύθυνος Chef για τα ξενοδοχεία και τα resorts του ομίλου “Fairmont” στην Αφρική, Δόξης Μπεκρής

«Τρία είναι τα συστατικά που κάνουν ένα εστιατόριο πετυχημένο: η ειλικρίνεια, η αυθεντικότητα και η απλότητα. Το να κάνεις αυτό που λες, χωρίς να προσπαθήσεις να πείσεις με πράγματα που δεν γνωρίζεις, επειδή είναι “μόδα”». Αυτό είχε δηλώσει στο Andro πριν από δύο χρόνια ο τότε Culinary Director της Costa Navarino και νυν Γενικός Υπεύθυνος Chef για τα ξενοδοχεία και τα resorts του ομίλου “Fairmont” στην Αφρική, Δόξης Μπεκρής.

Φέτος, από τις 10 έως τις 12 Μαΐου, ο Μπεκρής βρέθηκε ξανά στο συγκρότημα για τα σεμινάρια, με στόχο την ανάδειξη και καθιέρωση της γαστρονομικής παράδοσης της Μεσσηνίας, αλλά και την ενίσχυση της προβολής και χρήσης των τοπικών προϊόντων.

_DSC3608

Οι συμμετέχοντες φέτος είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη θεωρητική ενότητα που παρουσίασε ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου «Στήνοντας το εστιατόριό μου».

«Συμβουλεύω πάντα όλους τους συμμετέχοντες να είναι ειλικρινείς απέναντι σε όσους επισκέπτονται το εστιατόριο ή την ταβέρνα τους, χρησιμοποιώντας τις εξαιρετικές πρώτες ύλες που παράγει η μεσσηνιακή φύση», είπε ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου για τα σεμινάρια, στα οποία έδωσαν το παρόν περισσότεροι από 150 επαγγελματίες της περιοχής.

nikosexarhopoulos010

Πολύτιμο συστατικό των συνταγών που εκτέλεσαν οι διακεκριμένοι σεφ στα cooking classes αποτέλεσαν οι υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες σε συνδυασμό με τις τεχνικές της σύγχρονης γαστρονομίας.

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων, οι επαγγελματίες της εστίασης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά κι άλλους σημαντικούς σεφ του χώρου και να μαγειρέψουν μαζί τους, μαθαίνοντας παράλληλα νέους τρόπους χρήσης και αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων, αλλά και αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες για θέματα που αφορούν συνολικά στη λειτουργία ενός χώρου εστίασης.

«Είναι μια διοργάνωση που χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται, ώστε να απαντά στις ανάγκες των συμμετεχόντων, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση και προβολή στη μοναδικών χαρακτηριστικών γαστρονομία και τα προϊόντα της περιοχής» ήταν τα λόγια του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη», Ξενοφώντα Κάππα.

nikosexarhopoulos02

Η Μεσσηνιακή γουρουνοπούλα σε κομψή αλλά καθόλου “δήθεν” εκτέλεση.

Οι συμμετέχοντες φέτος είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη θεωρητική ενότητα που παρουσίασε ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου «Στήνοντας το εστιατόριό μου». Είδαν στην πράξη τη διαδικασία παρασκευής μοναδικών πιάτων με μεσσηνιακές συνταγές και προϊόντα από όλους τους σεφ, ανάμεσά τους οι Δημήτρης Μελεμενής (Costa Navarino), Κώστας Τσίγκας (Vespa Rosa, Pere Ubu, Testaccio & Steak Frites), Δημήτρης Δημητριάδης (Artisanal), Γιώργος Βενιέρης (Mr. Pug) και Αλέξανδρος Φουρούλης (ΜΑΝΗΜΑΝΗ).

Παράλληλα, έζησαν και γευσιγνωσία τοπικού ελαιόλαδου, μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν τα ποιοτικά στοιχεία και χαρακτηριστικά του και επισκέφτηκαν μαζί με τον σεφ Δημήτρη Μελεμένη τους πλούσιους λαχανόκηπους της Costa Navarino. Ειδικά το σκέλος της γευσιγνωσίας ελαιολάδου είναι κάτι που θα μπορούσε να ενδιαφέρει κάθε Μεσσήνιο και κάθε Έλληνα, μια και η Μεσσηνία είναι ίσως η παγκόσμια πρωτεύουσα του ελαιόλαδου. Και μπορεί, αναδεικνύοντας το τρίπτυχο της γαστρονομίας, του πολιτισμού και του τουρισμού, να γίνει πρότυπο ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα.

 

Διαβάστε ακόμα: Μια στάνη στην… Πατριάρχου Ιωακείμ!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top