Όσοι έχουν επισκεφθεί ένα Cova στο Μιλάνο ή σε κάποια άλλη από τις 3ο άλλες πόλεις που λειτουργεί, ξέρουν καλά πως όλα εδώ είναι μέρος μιας ξεχωριστής εμπειρίας: Μυρωδιά από φρεσκοζυμωμένα κρουασάν, παραδοσιακές τάρτες και πάστες, κέικ, αυθεντικός ιταλικός espresso και aperitivo κατακλύζουν τον αέρα, ενώ η αρχοντική του διακόσμηση σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, στο πρώτο ιστορικό καφέ Cova που άνοιξε στο Μιλάνο, το 1817.
Τώρα, όλη αυτή την εμπειρία θα τη ζήσουμε και εδώ μιας και το Cova Astir Marina είναι γεγονός. Ας πάρουμε μια ιδέα: Όλα τα γλυκά για τα οποία το Cova είναι διάσημο παγκοσμίως, βρίσκονται σε ένα εντυπωσιακό «window comptoir», μια αριστοκρατική βιτρίνα στην είσοδο της pasticceria, που μαγνητίζει αμέσως τα βλέμματα όλων των επισκεπτών. Εδώ δηλαδή απολαμβάνουμε μια ξεχωριστή εμπειρία πρωινού γεύματος σε μιλανέζικο στυλ, ενώ το Cova Astir Marina μας περιμένει και για μεσημεριανό γεύμα δίπλα στη θάλασσα. Επίσης, κάθε Παρασκευή και Σάββατο μας προσκαλεί για fine dining με ιταλικές επιρροές, υπογραμμίζοντας την υψηλής ποιότητας εμπειρία φαγητού και ποτού που πρεσβεύει.
Ας δούμε όμως γιατί είναι σημαντικό και διάσημο το Cova. Ιδρύθηκε το 1817 και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία στο Μιλάνο, με κομψούς του χώρους και χαρακτηριστικά γλυκίσματα, πρωινά, γεύματα, απεριτίφ και φυσικά το παραδοσιακό panettone. Δημιουργός του ήταν ο Antonio Cova που το άνοιξε ως «Caffe del Giardino» δίπλα στο Teatro alla Scala. Υπήρξε ένας κοσμοπολίτικος τόπος συνάντησης για τους πατριώτες της επανάστασης της Risorgimento και φιλοξενούσε επίσης την αφρόκρεμα της κοινωνίας. Το πολυτελές εσωτερικό του και η πλούσια διακόσμηση του χώρου, το έκαναν αμέσως έναν εξαιρετικά κομψό χώρο για την αριστοκρατική και την αστική τάξη.
Ύστερα από την καταστροφή του κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1950 το Cova μετακόμισε από την αρχική του τοποθεσία στη Via Manzoni, στη γωνία της Piazza della Scala στην τωρινή διεύθυνση Via Montenapoleone 8, όπου διαμορφώθηκε σε έναν κομψό χώρο επαναφέροντας πολλά από τα στοιχεία του αρχικού. Η αποφασιστική διεθνής επέκταση του brand, που επιθυμούσε σθεναρά ο ιδιοκτήτης Mario Faccioli, ξεκίνησε το 1993 όταν το Cova άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στο εξωτερικό στο Χονγκ Κονγκ. Η παρουσία του Cova επεκτάθηκε κατά τα επόμενα χρόνια, και νέα σημεία πώλησης ανοίχτηκαν στην Κίνα, το Μόντε Κάρλο, το Παρίσι και τη Μέση Ανατολή. Μέχρι σήμερα, το Cova μετρά 32 καταστήματα σε όλο τον κόσμο.
Το 2013, το Cova εντάχθηκε στον όμιλο LVMH για να ενισχύσει τη θέση του ως κορυφαίο ζαχαροπλαστείο στη μιλανέζικη σκηνή και να συνεχίσει την ανάπτυξή του στο εξωτερικό. Ενισχυμένο από την είσοδο στο LVMH, το Cova εδραίωσε την παρουσία του στον κόσμο, χάρη σε νέες συνεργασίες. Το 2017, και μέσα από μία κομψή ανανέωση, το Cova γιόρτασε διακόσια χρόνια δραστηριότητας. Ένα σημαντικό ορόσημο για τους φίλους και πελάτες του Cova, το οποίο γιορτάστηκε με τη δημιουργία μιας μονογραφίας, αφιερωμένης στους δυο αιώνες λειτουργίας του.
Χρόνο με το χρόνο, η επιθυμία να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τις πόλεις έγινε σταθερή. Η ευγένεια και η φιλοξενία είναι βασικά χαρακτηριστικά της τέχνης του Cova, που στοχεύει να εξυπηρετεί τους πελάτες με χάρη, γούστο και απόλυτη επαγγελματικότητα. Πράγματα, που θα διαπιστώσουμε όταν επισκεφθούμε την αθηναϊκή του εκδοχή, οπότε και θα επανέλθουμε.
Διαβάστε ακόμα: One&Only Aesthesis. Τα θρυλικά «Αστέρια» της Γλυφάδας μοιάζουν πλέον με… ιδιωτικό νησί.