Το Cultivos πήγε στου Ψυρρή: μύρισε καφές σε μια άκρως αθηναϊκή γωνιά

Το νέο κατάστημα της σοφιστικέ αλυσίδας άνοιξε στην πιο κοσμοβριθή περιοχή του κέντρου. Φωτεινό περιβάλλον, εκλεκτός καφές και γεύσεις που είναι πολύ παραπάνω από «κάτι για συνοδεία». Δοκίμασε και γράφει ο Δημήτρης Κιουσόπουλος.

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 

Ένα γλυκύτατο γωνιακό στέκι που μόλις άνοιξε στο σημείο που η οδός Χριστοκοπίδου εκβάλλει στην Ναυάρχου Αποστόλη στου Ψυρρή.

Κάθε νέο Cultivos είναι και μια φρέσκια, ευχάριστη έκπληξη. Μακριά από τη λογική των πανομοιότυπων franchise, σε κάθε καινούργιο κατάστημα που εντάσσεται στο δίκτυο των καφεποτείων που έχει εμπνεύσει η TAF (το όνομα – εγγύηση στον espresso) η κοινή αρχιτεκτονική γραμμή προσαρμόζεται στην ιδιαιτερότητα της περίπτωσης.

Παγωμένος καφές TAF. Το ζητάει η εποχή.

Ένα γλυκύτατο γωνιακό στέκι είναι το Cultivos που μόλις άνοιξε στο σημείο που η οδός Χριστοκοπίδου εκβάλλει στην Ναυάρχου Αποστόλη στου Ψυρρή – πίσω από την Ερμού, μια ανάσα από τον σταθμό του Θησείου και δύο από το Μοναστηράκι. Μια διεύθυνση άκρως Αθηναϊκή.

Δεν μπορείς να αντισταθείς στη μυρωδιά και το χρώμα του καφέ TAF.

Το γωνιακό μαγαζί στεγάζεται σε ένα νεοκλασικού ύφους κτίριο αλλά παίζει έξυπνα ανάμεσα στην νεοκλασική και την πιο λαϊκή αρχιτεκτονική της γειτονιάς. Οι πεσσοί είναι από γυμνή πέτρα και το πάτωμα από ροδαλόχροη πατητή. Φυσικά δεν μπορεί να λείπει και το χαρακτηριστικό των Cultivos μαρμάρινο ψαροκόκαλο στην ποδιά του μπαρ και τα τραπέζια από φυσικό ξύλο, μαζί με μερικά απλούστερα μεταλλικά.

Tο χαρακτηριστικό μαρμάρινο ψαροκόκαλο στην ποδιά του μπαρ.

Ο χώρος είναι στην πραγματικότητα ένα μικρό τετράγωνο, αλλά με τις μεγάλες τζαμαρίες στις δύο πλευρές του μεγαλώνει, και τώρα που είναι καλοκαίρι και τα τζάμια ανοίγουν γίνεται ένα με τον δρόμο,  είναι ολόκληρο ένα φιλόξενο πέρασμα, ένα μέσα-έξω με ασαφή αλλά πλατιά όρια.

Η κορυφαία μηχανή Moodbar La Marzocco έτοιμη να δημιουργήσει μικρά θαύματα.

Τα τραπεζάκια του δρόμου αυτό το ζεστό απομεσήμερο της επίκεψής μας ευτυχώς προστατεύονται από το σκίαστρο και ανακουφίζονται από ένα δροσερό ρεύμα αέρα που απρόσμενα υπάρχει, δειλό, στο στενό δρομάκι. Την εσωτερική ανακούφιση την βρίσκουμε σε όλα τα δροσερά ροφήματα. Όπως στη σπιτική λεμονάδα που είναι γεμάτη άρωμα.

Οι baristi στα Cultivos Coffee μπορούν να μας κατευθύνουν με συνέπεια για το τι καφές μας ταιριάζει.

Ο espresso freddo, φτιαγμένος με την ποικιλία του μήνα -εμείς δοκιμάσαμε μια πλούσια αράμπικα από την Κόστα Ρίκα- είναι όπως πάντα άψογος με την εγγύηση της TAF. Tο δροσερό και αρωματικό aperol spritz έρχεται σπινθηροβόλο, με μπόλικο πάγο. Όλα είναι φτιαγμένα με την σταθερή ποιότητα των Cultivos, και τα απολαμβάνουμε μαζί με την ελαφρά λάτιν μουσική που λικνίζεται διακριτικά στο μπαρ.

Αξίζει να ρίξουμε μια και δύο ματιές στο λαχταριστό καϊμάκι του εσπρέσσο.

Εκτός από καφέ, αναψυκτικά και αφεψήματα, το Cultivos του Ψυρρή σερβίρει και ελαφρά γεύματα τις καθημερινές μέχρι το μεσημέρι και τα σαββατοκύριακα brunch μέχρι το απόγευμα. Τα σνακ είναι αξιόλογα, καθόλου διεκπεραιωτικά όπως συμβαίνει σε ορισμένες άλλες αλυσίδες.

Ντελικάτο croque madame για ένα γρήγορο brunch.

Όλες τις ώρες θα βρείτε τα ωραιότατα sandwich και τα κουλούρια. Τα σάντουιτς γίνονται με πολύ νόστιμο ψωμί με αλεύρι καλαμποκιού, και υπάρχουν τριών λογιών: το κρεοφαγικό, με κοτόπουλο, σος, σπανάκι, καλαμπόκι και μοτσαρέλα· το χορτοφαγικό, με φέτα, ψητή πιπεριά, σπανάκι· και το… χορτονηστικό (αφού το vegan ικανοποιεί ταυτόχρονα και τη νηστεία και τη χορτοφαγία), το οποίο γίνεται με μαύρο ψωμί.  Δείξτε υπομονή και αφήστε να τα ζεστάνουν, γίνονται ακόμα καλύτερα. Τα κουλούρια είναι γεμιστά με γαλοπούλα και τυρί Φιλαδέλφεια.

Κρεοφαγικό ή vegan σάντσουιτς; Θα βρούμε και τα δύο στα Cultivos.

Μεγάλη επιτυχία είναι το εθιστικό και όχι υπερβολικά γλυκό κέικ λεμονιού, με παπαρουνόσπορο. Είναι πραγματικά πεντανόστιμο και συνοδεύει εξίσου καλά όλα τα ροφήματα, καφέ ή άλλα. Δοκιμάστε το με έναν «χεράτο» καφέ φίλτρου που γίνεται εκείνη τη στιγμή με σύστημα V60.

Με χυμό ή με καφέ, τα σάντουιτς στο Cultivos Coffee είναι φρεσκοφτιαγμένα.

Μερικές μέρες εκτός από γεύση λεμόνι στο κέικ, έχει και την παραλλαγή με άρωμα βανίλιας. Ακόμα, στις γλυκές επιλογές θα βρείτε σπιτικά cookies και φρέσκα κουλούρια γεμιστά με μαρμελάδα.

Η προετοιμασία του καφέ είναι τελετουργική.

Η γειτονιά του Ψυρρή, παρά τη στροφή στην εστίαση και τη βραδινή διασκέδαση, διατηρεί ακόμα και πολλές από τις βιοτεχνίες που κάποτε έδιναν αποκλειστικά τον τόνο στην κάθε ημέρα. Το νέο Cultivos ανοίγει το πρωί στις επτάμισι για να εξυπηρετήσει τους εργαζόμενους και σερβίρει καφέ σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όμως το βράδυ προσαρμόζεται στην άλλη όψη της γειτονιάς και συνεχίζει τη λειτουργία του ως bar μέχρι μετά τα μεσάνυχτα, σερβίροντας ποτά και καλοφτιαγμένα cocktails.

Το βράδυ το μαγαζί «μεταμορφώνεται» και προσφέρει εκλεκτά κοκτέιλ.

Μετά από όλα αυτά, αποφάσισα μέσα σε όλη αυτή τη ζέστη να πάρω και έναν ζεστό καπουτσίνο. Με έπεισε η Αθηνά, η μαθητευόμενη barista, που μου τον έφερε γεμάτη υπερηφάνεια. Ήταν πάρα πολύ ωραίος. Η κρέμα δεν ήταν καμένο γάλα αλλά ένας ανάλαφρος ζεστός αφρός, και ο καφές από κάτω διατηρούσε όλη τη γεύση και το άρωμά του.

Για να μας κρατήσει κεφάτους τα καλοκαιρινά βράδια στου Ψυρρή.

Είχε κρύψει και ελάχιστη κανέλα στον καπουτσίνο, κάτι που είχε νόημα καθώς ταίριαζε στο άρωμα του καφέ και εξαφάνιζε όποιο ψήγμα γαλατίλας μπορούσε να έχει απομείνει στην κρέμα. Και με ένα ποτήρι νερό ήμουν και πάλι στο δρόμο μου.

Το αφρόγαλα του καπουτσίνο είναι σαν έργο τέχνης.

Update: Επωφεληθείτε από την προσφορά γνωριμίας στα σάντουιτς 2 ευρώ το ένα μέχρι και την Παρασκευή 19 Ιουνίου.

Σήμα κατατεθέν. Πλέον και στου Ψυρρή.

 

ΙΝFO

//Cultivos Ψυρρή, Χριστοκοπίδου, & Ναυάρχου Αλεξάνδρου 14, 21 1411 6339

 

Διαβάστε ακόμα: Άνοιξε το μεγαλύτερο Cultivos στο Κολωνάκι και ο καφές του είναι έξοχος. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close