Το Cultivos Παγκρατίου ξεκίνησε πολύ πρόσφατα. Τον περασμένο Δεκέμβριο.

Για τους βέρους Παγκρατιώτες, η Φιλολάου και η Υμηττού δεν είναι απλώς δύο παράλληλοι δρόμοι. Είναι τα σημεία όπου χτυπάει η καρδιά της περιοχής. Είναι, άλλωστε, δύο δρόμοι που διατρέχουν μεγάλο μέρος του Παγκρατίου. Είναι κόμβοι, κέντρα ενδιαφέροντος, βασικά σημεία για την αγορά και τα αγαπημένα μέρα για περαντζάδα.

Τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Αναγκαία επισήμανση στις μέρες μας.

Τα τελευταία χρόνια το Παγκράτι έχει πάρει τα πάνω του. Εχει αποκτήσει ένα έντονο hype μαζεύοντας κόσμο όλων των ηλικιών και των διαθέσεων. Από την πλατεία Βαρνάρα έως την Πλατεία Παγκρατίου κι από τα πολυάριθμα μαγαζιά στην Υμηττού έως το πολύβουο μελίσσι της Φιλoλάου.

Ο καφές αλέθεται μπροστά στα μάτια σας.

Ας σταθούμε στην τελευταία. Ένας δρόμος που δεν ησυχάζει ποτέ. Ακόμη και Δεκαπενταύγουστο να περάσεις από εκεί θα βρεις σχετική κίνηση. Είναι ένας δρόμος γεμάτος νεύρο. Σφύζει από ζωή. Και πάνω από όλα: αναβαθμίζεται διαρκώς. Ας μην ξεχνάμε πως από εκεί περνάει πολύς κόσμος που δεν διαμένει στην περιοχή, αλλά διέρχεται για να πάει σε άλλες περιοχές.

Τα χρώματα αυτού του εσπρέσο μιλούν μόνα τους.

Το Παγκράτι είναι το ιδανικό κέντρο-απόκεντρο. Εκεί στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου άνοιξε το Cultivos Παγκρατίου. Μέσα στη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας, θα πει κανείς, αλλά για ορισμένα πράγματα η επιτυχία μπορεί να έλθει και μέσα από τις δυσκολίες.

Αν πιείς καφέ σε ένα Cultivos δεν γίνεται να το ξεχάσεις και, επίσης, δεν γίνεται να μην θέλεις να ξαναπιείς.

Ρίξτε μια ματιά στον κατάλογο. Θα σας γεννηθούν ιδέες.

Αλλωστε, τα πρώτα δείγματα γραφής του μαγαζιού είναι άκρως ενθαρρυντικά. Μπορεί ο ανταγωνισμός να είναι διαρκής, αλλά, ας μην κρυβόμαστε, ο καφές που προσφέρουν τα Cultivos (του Παγκρατίου συμπεριλαμβανομένου) είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Αν πιείς καφέ σε ένα Cultivos δεν γίνεται να το ξεχάσεις και, επίσης, δεν γίνεται να μην θέλεις να ξαναπιείς.

Ένας καπουτσίνο σωστά φτιαγμένος είναι πάντα ευπρόσδεκτος.

Τo Cultivos Παγκρατίου έχει προσαρμοστεί στις συνθήκες της περιοχής. Κάτι άκρως σημαντικό για πετύχει ένα μαγαζί. Που σημαίνει: επειδή ακριβώς βρίσκεται σε έναν δρόμο όπου περνούν πολλά αυτοκίνητα και το παρκάρισμα ή η στάθμευση είναι δύσκολα, έχει τη λογική του ορθάδικου. Δεν υπάρχουν τραπέζια ή καθίσματα όπως σε άλλα Cultivos. Εδώ παίρνεις τον καφέ ή το σνακ σου και συνεχίζεις το δρόμο σου ή κοντοστέκεται σε ένα παγκάκι για λίγο.

Στο Cultivos Παγκρατίου δεν υπάρχει περίπτωση να μην γευτείτε έναν καφέ πρώτης διαλογής.

Οι ποικιλίες του καφέ Taf είναι εγγύηση.

Έχουμε να κάνουμε με ένα κλασικό espresso bar σαν κι αυτά που βρίσκει κανείς στο εξωτερικό. Ετοιμο να σε προμηθεύσει με την απαραίτητη «καύσιμη» ύλη της ημέρας. Σαν να λέμε: καφέδες εξαιρετικής ποιότητας (να είναι καλά η Taf και οι θαυμαστές ποικιλίες της), υγιεινά σνακ, σαλάτες, κρουασάν, κέικ και σάντουιτς. Ό,τι ακριβώς χρειάζεται ένας διαβάτης που πηγαίνει προς τη δουλειά του ή βγαίνει για ψώνια.

Η La Marzocco είναι μια μηχανή που κάνει -μόνο- θαύματα.

Μια στάση για καλό καφέ, άλλωστε, είναι πάντα επιβεβλημένη και αναγκαία. Αρκεί, φυσικά, να αξίζει ο καφές που θα επιλέξουμε να μας συντροφεύσει. Στο Cultivos Παγκρατίου δεν υπάρχει περίπτωση να μην γευτείτε έναν καφέ πρώτης διαλογής (εσπρέσσο, καπουτσίνο ή φίλτρου και ελληνικό). Ποτέ, όμως, φραπέ. Τα Cultivos σε ορισμένα πράγματα είναι κάθετα (και πολύ καλά κάνουν).

Η μηχανή έχει ξεκινήσει και το άρωμα του καφέ Taf πλημμυρίζει το μαγαζί.

Το ιδιαίτερο που θα βρείτε στο συγκεκριμένο Cultivos είναι μια ευρεία γκάμα από λιχουδιές αλμυρές και γλυκές. Οι περισσότερες, δε, είναι της ημέρας, χειροποίητες και σε κάποιες περιπτώσεις με συνταγές που διαφέρουν από τα άλλα Cultivos.

Βάλτε ενέργεια στο σώμα σας με τα breakfast bowls τριών επιλογών (Red berries, γιαούρτι/μηλόπιτα και σοκολάτα).

Το πλούσιο αφρόγαλα του καπουτσίνο θα σας δελεάσει.

Ετοιμαστείτε για μπάρες σοκολάτας, με πορτοκάλι ή βρώμης που δεν έχουν καμία σχέση με τις τυποποιημένες. Βάλτε ενέργεια στο σώμα σας με τα breakfast bowls τριών επιλογών (Red berries, γιαούρτι/μηλόπιτα και σοκολάτα).

Ένα εσπρέσο μαζί με ένα λαχταριστό κρουασάν. Ο,τι πρέπει για να κρατηθούμε το πρωί.

Μεγάλη επιτυχία έχει το κέικ καρότου. Δεν σταματούν οι παραγγελίες καθημερινά.

Αυτό που καταναλώνεται δίχως τελειωμό είναι το κέικ καρότου. Οι άνθρωποι του μαγαζιού δεν σταματάνε να δέχονται παραγγελίες. Λογικό, καθώς έχουμε να κάνουμε με μια ιδιαίτερη συνταγή που φτιάχνεται κάθε μέρα έτσι ώστε να είναι πάντα φρέσκο.

Ολες οι γλυκές δημιουργίες είναι χειροποίητες.

Οσοι, δε, επιθυμείτε κάτι αλμυρό, στο μαγαζί υπάρχει μια ευρεία γκάμα από σάντουιτς, τορτίγιες, καθώς η καθαρόαιμη ιταλική pinsa (Πρόκειται για μία παραδοσιακή συνταγή της Ρώμης  που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Ουσιαστικά, είναι ο πρόγονος της πίτσας, όπως την ξέρουμε σήμερα). Προσθέστε ακόμη τη σπανακόπιτα, την κοτόπιτα, την τυρόπιτα καλαμποκιού, την μανιταρόπιτα, τη ζαμπονοτυρόπιτα και το banana bread. Όλα χειροποίητα και ορισμένα εκτελεσμένα με τρόπο που θα σας φανεί πρωτόγνωρος και εύγευστος.

Ένας φρέντο συνδυασμένος με μια τορτίγια. Τι άλλο καλύτερο;

Η έννοια του street food δεν είναι ασύμβατη με την ποιότητα. Δεν πρέπει ποτέ να είναι. Το Cultivos Παγκρατίου διατηρεί τη φιλοσοφία της street εξυπηρέτησης, ανεβάζοντας όμως τον πήχη σε στάνταρ που πρέπει να έχουν όλα τα μαγαζιά που επιθυμούν να προσφέρουν αυθεντικό καφέ και θρεπτικές ενισχύσεις στους πελάτες τους.

Φουτουριστικό ντιζάιν. Γιατί όχι;

Ολοι δρόμοι -όπως ξέρουμε- οδηγούν στη Ρώμη. Μόνο που στις μέρες απαγορεύονται τα ταξίδια. Επομένως, ο πιο πρόσφορος -γι’ αυτό και πολυσύχναστος- νέος δρόμος για καλό καφέ είναι η Φιλολάου. Αν περάσετε από εκεί, τώρα θα ξέρετε τι και πού να σταματήσετε.

 

//Cultivos Παγκρατίου, Φιλολάου 158, τηλ. 2111196591.

 

Διαβάστε ακόμα: Cultivos – ο εκλεκτός καφές στον Κορυδαλλό.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top