Ζεστός, θα σας πέσει πιο ελαφρύς από τον παραδοσιακό καπουτσίνο συνεπώς αξίζει να τον δοκιμάσετε ακόμα και αν δεν είστε αυστηρά χορτοφάγος.

Ερώτηση: μπορεί να παντρευτεί η ηθική για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής με την κουλτούρα του καφέ; Απάντηση: όλο και περισσότερο. Οι ρέκτες του καφέ αντιλαμβάνονται πλέον πως οι αντοχές του πλανήτη δεν είναι ανεξάντλητες, ούτε και οι πόροι. Οι πηγές από τις οποίες συλλέγεται ο καφές Cultivos είναι όσο το δυνατόν πιο βιώσιμες και η εταιρεία μέσα από την μητρική της Taf, αναπτύσσει μακροχρόνιους δεσμούς με τους παραγωγούς σε μακρινές χώρες, επί τη βάσει του σεβασμού στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες.

Tα φυτικά υποκατατάστατα γάλακτος είναι πιο εύπεπτα, ωστόσο η κρέμα τους δεν είναι εξίσου πλούσια. Πειράζει;

Ανάλογες ανησυχίες εκφράζονται όλο και εντονότερα σχετικά  και με την εκμετάλλευση των ζώων στην τροφική αλυσίδα. Είδαμε και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια οι vegan επιλογές να κερδίζουν έδαφος και τα ράφια των σουπερ μάρκετ να γεμίζουν μεταξύ άλλων και με φυτικά ροφήματα που αντικαθιστούν το ζωικό γάλα. Τα Cultivos Coffee, με έναν τρόπο δημιουργικό, συνδυάζουν όλα τα παραπάνω δεδομένα.

Η ποιότητα του καφέ είναι αδιαπραγμάτευτη και ασφαλώς υπάρχει αγελαδινό γάλα στο μενού, ωστόσο έχουν προστεθεί όχι ένα ή δύο αλλά τέσσερα φυτικά ροφήματα με τα οποία μπορείτε να απολαύσετε τον καπουτσίνο ή τον latte σας. Ροφήματα καρύδας, ή αμυγδάλου, ή σόγιας ή και βρώμης. Τέσσερις επιλογές που μπορούν να μας εκπλήξουν ευχάριστα.

Κρύο, το φυτικό ρόφημα δεν θα κάνει πλούσια κρέμα όπως ο εικονιζόμενος, παραδοσιακός φρέντο καπουτσίνο των Cultivos. Δοκιμάστε τον vegan καφέ σας υπό μορφή latte, με τη μισή δόση φυτικού ροφήματος, για να “ακούγεται” ο εκλεκτός espresso.

Επιπλέον, είναι επιλογές πιο εύπεπτες και μας βοηθούν να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας. Έχει αποδειχθεί πως με το γαλακτερό ρόφημα αμυγδάλου (επί παραδείγματι) λαμβάνουμε 35% λιγότερες θερμίδες απ’ ότι αν βάζαμε στον καφέ μας κανονικό γάλα. Το αντίστοιχο ρόφημα σόγιας  περιέχει βιταμίνες D, B12 και B2 που συμβάλλουν στη φυσιολογική απορρόφηση του ασβεστίου, τη μείωση της κούρασης και της κόπωσης.

Από την άλλη, το ρόφημα βρώμης, έχει λιγότερες πρωτεΐνες από το ρόφημα σόγιας, αλλά περισσότερες από το ρόφημα αμυγδάλου. Σίγουρα, πάντως, λιγότερες (κι αυτό) από το κανονικό γάλα. Καλύπτει, δε, το 35% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο και το 25% σε βιταμίνη D. Το σημαντικότερο: όταν θερμαίνεται, παράγει την πιο πλούσια κρέμα από τα φυτικά ροφήματα για τον (ζεστό) καπουτσίνο μας.

To υποκίτρινο και γλυκόπιοτο γάλα βρώμης είναι η δική μας επιλογή. Έχει νοστιμιά αλλά το άρωμα του δεν συναγωνίζεται αυτό του καφέ.

Πάμε τώρα στη γεύση: Η πλέον ουδέτερη είναι του ροφήματος σόγιας. Μερικοί δεν διστάζουν να το χαρακτηρίσουν άνοστο. Στον αντίποδα, την πιο χαρακτηριστική γεύση έχει το ρόφημα αμυγδάλου. Ευωδιάζει αμύγδαλο και μάλιστα όταν θερμαίνεται βγάζει ένα άρωμα πικραμύγδαλου που σε ορισμένους αρέσει πολύ, αλλά σε άλλους πικρίζει ελαφρώς.

Σειρά έχει το γάλα καρύδας με το σχεδόν τροπικό του άρωμα. Είναι το πιο καλοκαιρινό της παρέας. Δοκιμάστε το σε έναν κρύο latte, και θα μας θυμηθείτε. Τέλος, το υποκίτρινο και γλυκόπιοτο γάλα βρώμης είναι η δική μας επιλογή. Έχει νοστιμιά αλλά το άρωμα του δεν συναγωνίζεται αυτό του καφέ, ενώ όπως είπαμε και το “σώμα” του παράγει τον καλύτερο (ζεστό) αφρό μεταξύ των φυτικών ροφημάτων.

 

//Cultivos Coffee θα βρείτε στα εξής σημεία: Αγ. Στέφανος (Χελμού 2),  Ν. Σμύρνη (Ομήρου 48), Αγ. Δημήτριος (Αγίου Δημητρίου 21), Αμπελόκηποι (Πανόρμου 48), Πειραιάς (Ακτή Μιαούλη 33), Κολωνάκι (Σκουφά 66 – 68), Σύνταγμα (Πραξιτέλους 1 & Κολοκοτρώνη), Ψυρρή (Χριστοκοπίδου 14), Αλεξανδρούπολη (Agora, Ελ. Βενιζέλου 45) και στην Πάφο της Κύπρου (Νικολάου Νικολαϊδη 29 & Πίνδου). 

 

Διαβάστε ακόμα: Στο Μουσείο Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, για εκλεκτό -και αρτιστίκ!- καφέ.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top