Ο Roberto Danesi και οι κόρες του, η 4η γενιά που αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης.

Δεν είναι πολλοί όσοι εκστασιάζονται όταν πρωτοδοκιμάζουν espresso, σίγουρα όμως εκπλήσσονται. Η γεύση και το εξαίσιο άρωμά του θέλουν χρόνο και εξάσκηση. Και αν σήμερα έχουμε εξασκηθεί και εκπαιδευτεί στην απόλαυση του καλού εσπρέσο στη χώρα μας, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Ως τις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι περισσότεροι espressi ήταν βαριά καβουρδισμένοι και καμμένοι σε παλιές μηχανές – «καραβίσους» θα τους λέγαμε σήμερα με μια δόση ειρωνείας. Όσο για τον αγαπημένο μας κρύο καφέ στον οποίο κάνουμε ρεκόρ κατανάλωσης κάθε χρόνο στην Ελλάδα; Μεσουρανούσε ακόμα ο μπαρουτώδης, στιγμιαίος, στο γνωστό πλαστικό σέηκερ.

Κάπου εκεί ο Γιάννης Ταλούμης, μέσω της οικογενειακής επιχείρησης Taf, έχοντας διαγνώσει τη σοβαρή έλλειψη όχι μόνο του καλού espresso ως καταναλωτικό είδος, αλλά της ακόμα πιο σοβαρής απουσίας κουλτούρας του καφέ στη χώρα μας, έκανε το βήμα και έφερε στην Ελληνική αγορά τον περίφημο espresso Danesi, παίρνοντας ένα αξιόλογο ρίσκο την εποχή εκείνη. Η εταιρεία Danesi, με τα πάνω από 100 χρόνια ιστορίας της, ήταν μια σοφή, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, επιλογή. Κι έτσι ο καφές Danesi άρχισε να μπαίνει στη ζωή των Αθηναίων αρχικά και να εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα σταδιακά, ανοίγοντας νέους δρόμους για να αρχίσουν οι Έλληνες όχι μόνο να απολαμβάνουν, αλλά και να μάθουν να ξεχωρίζουν τον ποιοτικό espresso.

Τον καφέ Danesi τον βρίσκουμε στο e-shop της εταιρείας Taf σε κόκκους, σε συσκευασία των 250 γρ., και στα ράφια των Α-Β Βασιλόπουλος – είναι ιδανικός και για μια πρωινή «μόκα» (φωτό) στο γκάζι της κουζίνας του σπιτιού.

Σήμερα, ο καφές Danesi είναι πανταχού παρών και τον βρίσκουμε σε πάμπολλα καφέ, εστιατόρια και μπαρ σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον Danesi Gold, χαρμάνι πρώτης ποιότητας από κόκκους 100% Arabica από την Κεντρική και Νότια Αμερική, που προσφέρει στο στόμα την αρμονία που αναζητά ο λάτρης του καφέ‧ ισορροπία μεταξύ της γεύσης, του αρώματος, και του σώματος: Αυτό το ισοσκελές «τρίγωνο» των αισθήσεων βρίσκεται στην καρδιά της φιλοσοφίας του οίκου, από ιδρύσεως.

Το Danesi Coffee House στον πρώτο όροφο του Golden Hall.

Στην Αθήνα έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε τον καφέ μας και στο Danesi Coffee House, στον πρώτο όροφο του Golden Hall: Σε έναν όμορφο χώρο, στον οποίο οδηγείσαι «τυφλά», από την ευωδία του καφέ που σε συνεπαίρνει αρκετά μέτρα πριν. Η αισθητική του χώρου και το εκπαιδευμένο προσωπικό, πρωτοστατούντων των baristi που ετοιμάζουν τον τέλειο καφέ, πρεσβεύουν το Danesi brand. Μαθαίνουμε επίσης με χαρά ότι σε λίγο καιρό ο καφές Danesi θα ψήνεται και στα σπίτια μας με το πάτημα ενος κουμπιού, αφού θα βρίσκουμε στα ράφια των Α-Β Βασιλόπουλος κάψουλες espresso σε διαφορετικές ποικιλίες, συμβατές με όλες τις μηχανές για κάψουλες. Για την ώρα, στο συγκεκριμένο σουπερμάρκετ βρίσκουμε τον Danesi Gold αλεσμένο, σε συσκευασία των 250 γρ. Βρίσκουμε επίσης στο e-shop της εταιρείας Taf τον ίδιο καφέ σε κόκκους, σε συσκευασία των 250 γρ., αλλά και αλεσμένο ντεκαφεινέ.

Η ιστορία του καφέ Danesi ξεκινά από τον Alfredo Danesi, ο οποίος ίδρυσε το 1905 την ομώνυμη εταιρεία.

Η ιστορία του καφέ Danesi ξεκινά από τον Ρωμαίο πιονιέρο Alfredo Danesi, ο οποίος ιδρύοντας το 1905 την ομώνυμη εταιρεία, έβαλε τα θεμέλια για τη διαρκή ποιότητα του espresso που πίνουμε ως και σήμερα. Ο ιδρυτής ξεκίνησε και οι επόμενες γενιές στερέωσαν και επέκτειναν το οικοδόμημα. Σήμερα η τέταρτη γενιά Danesi είναι εξ ολοκλήρου γένους θηλυκού και έχει ως πρωταρχικό στόχο τη συνέχιση της ανάπτυξης της εταιρείας και των παγκοσμίως φημισμένων προϊόντων της.

Αριστερά: Ο Giovanni Danesi, ο οποίος το 1933 ανέλαβε την εταιρία από τον πατέρα του. Δεξιά: Φωτογραφία στο μπαρ Menichelli, που σερβίρει καφέ Danesi από το 1960.

Πέρα από την αναγνωρισμένη ποιότητα και σταθερότητα, η εταιρεία Danesi έχει ακόμη αρκετά χαρακτηριστικά που την καθιστούν πρωτοπόρο. Το πρώτο, το σημαντικότερο, είναι η επιλογή των ανθρώπων της καθώς ο καφές, πάνω απ’ όλα, είναι το αποτέλεσμα του μόχθου των καλλιεργητών του: Στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, κάτω από αντίξοες συνθήκες, με δραματικές υψομετρικές διαφορές και εντάσεις ζέστης και υγρασίας. Η επιλογή των κατάλληλων συνεργατών / καλλιεργητών είναι λοιπόν μέγιστης σημασίας, όχι μόνον για την ποιότητα του καφέ αλλά και για την συνεισφορά της καλλιέργειας στις ντόπιες οικονομίες, καθώς και για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης, αλλά συχνά και της ίδιας της επιβίωσης, των μικρών παραγωγών. Η Danesi έχει αναπτύξει στο πέρασμα πολλών δεκαετιών σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους καλλιεργητές που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά.

Το χαρμάνι του Danesi Gold, ένας καφές 100% Arabica από την Κεντρική και Νότια Αμερική, προσφέρει στο στόμα την τέλεια αρμονία μεταξύ της γεύσης, του αρώματος, και του σώματος: Ένα ισοσκελές «τρίγωνο» των αισθήσεων.

Ο σεβασμός του περιβάλλοντος, καυτό θέμα της εποχής, είναι άλλη μία αρχή που διέπει την Danesi, η οποία εργάζεται συστηματικα για την βιωσιμότητα των φυτειών, με όσο το δυνατόν μικρότερες επιπτώσεις στη φύση. Αυτό είναι το στοίχημα της εποχής και η Danesi το έχει κάνει σημαία της, τόσο ως προς τις πρακτικές που ακολουθεί, την τεχνολογία που εφαρμόζει, αλλά και την εκπαίδευση του κοινού της (των πελατών), διότι όλα εξαρτώνται από εμάς τους καταναλωτές. Κάτι που αντιλαμβάνεται και ο Γιάννης Ταλούμης μέσα από τη διαρκή έρευνα και ανάπτυξη γύρω από τον καφέ της οικογενειακής φίρμας TAF, είναι ότι αποτελεί χρέος του οραματιστή επιχειρηματία να επηρεάσει τη νοοτροπία του καταναλωτή‧ ταυτόχρονα με το προϊόν, να του δώσει τροφή για σκέψη. Αυτή είναι μια καλή επιχειρηματική πρακτική που εφαρμόζουν κάποιες εταιρείες με μεγάλη αναγνωρισιμότητα όπως η Danesi, για έναν δικαιότερο, καθαρότερο και εν τέλει πιο βιώσιμο πλανήτη.

Η Ilaria Danesi ταξιδευει σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να βρει το καλύτερο χαρμάνι.

Η Danesi έχει όμως και «πατριωτικά» αντανακλαστικά ως εμβληματικό brand του Ιταλικού καφέ. Έγινε χρυσός χορηγός του Fondo Ambiente Italiano, ενός ταμείου για τη διάσωση του περιβάλλοντος και των μνημείων της Ιταλίας που συνεργάζεται μεταξύ άλλων με την UNESCO. Μάλιστα η Danesi πρωτοστατεί ενώπιον της UNESCO και για την ανακήρυξη του παραδοσιακού ιταλικού espresso ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Ένα ομολογουμένως μεγαλόπνοο σχέδιο αλλά και μια εύλογη φιλοδοξία για μια εταιρεία που ήδη προάγει την φιλοσοφία και τη γνώση της ιταλικής τέχνης του espresso διεθνώς, για περισσότερα από 100 χρόνια.

Για την Danesi ο καφές δεν είναι μια καθημερινή ρουτίνα, αλλά μια πραγματική ιεροτελεστία. Φωτό: Andro.gr

Δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τι θα αποφανθεί η UNESCO, όμως πράγματι, η παράδοση του espresso στην Ιταλία είναι σπουδαία κι αυτό θα το καταλάβει αμέσως αυτός που θα βρεθεί για πρώτη φορά στη γειτονική μας χώρα. Είναι μια σχέση πάθους αυτή που έχει ο Ιταλός με τον espresso, σχέση ζηλευτή, αφού κρατάει μια ολόκληρη ζωή. Το μυστικό; Η ιεροτελεστία, που εμποδίζει με νύχια και με δόντια να γίνει ο καθημερινός καφές ακόμα μια πεζή ρουτίνα.

Το τελετουργικό κρύβεται στην ακρίβεια των κινήσεων του barista. Αλλά και στη συντομία των συναντήσεων γύρω από ένα φλιτζάνι. Οι Ιταλοί δεν αφήνουν το πράγμα να χρονίσει. Έπειτα είναι εξάσκηση. Η εξάσκηση στη γεύση, αυτή που σου μαθαίνει πως η ζάχαρη καταστρέφει το άρωμα του καφέ, πως ο καλός καφές δεν είναι ούτε πολύ πικρός, ούτε πολύ ξινός, πως το γάλα τον κάνει δύσπεπτο (γι’ αυτό άλλωστε, ακόμα κι όσοι αγαπούν τον cappuccino τον πίνουν μόνο νωρίς το πρωί για να μπορέσει το στομάχι να τον χωνέψει), πως η πλούσια crema (το καϊμάκι) που οφείλει να έχει ένας καλός espresso χάνεται αν δεν πιεις τον καφέ έγκαιρα, πως ο espresso πίνεται γρήγορα ζεστός σε ζεσταμένο φλιτζάνι, πως η γεύση και το άρωμα του καλού καφέ μένουν στο στόμα για πολλή ώρα, και τόσα ακόμα.

Όσο και αν η μαζικότητα και η ισοπέδωση των πάντων τείνει να μας πνίξει, ας «αντισταθούμε» στην πληκτική ρουτίνα. Ας δοκιμάζουμε πριν επιλέξουμε, ας σκεφτόμαστε πριν αγοράσουμε, ας ενημερωθούμε. Την εποχή που η πληροφόρηση μας προσφέρεται άφθονη, δεν υπάρχει δικαιολογία. Οι επιλογές του καθενός συνθέτουν δύναμη καταλυτική, που σε βάθος χρόνου, μπορεί να αλλάξει νοοτροπίες και συνήθειες. Αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία της Danesi που το λέει πολύ όμορφα με μία λατινική παροιμία: «gutta cava lapidem», δηλαδή «η σταγόνα σκάβει την πέτρα». Μικρές επαναλαμβανόμενες κινήσεις οδηγούν σε όμορφα αποτελέσματα. Όπως μάθαμε να πίνουμε εκλεκτό καφέ -που δεν είναι το παν αλλά δεν είναι και μικρό πράγμα- έτσι μπορούμε να δούμε και τα επόμενα 25 χρόνια όμορφες εξελίξεις στην καθημερινή μας ζωή και απόλαυση. Εις έτη πολλά Danesi, grazie mille!

 

Δείτε ακόμα: Το αποκλειστικό βίντεο του Andro και των Artisans με τα μυστικά του εκλεκτού καφέ απο τον Γιάννη Ταλούμη.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top