Απορούμε, γιατί τόσα χρόνια δεν παλιώναμε τσίπουρα σε βαρέλι;

H ΑΠΟΛΑΥΣΗ: ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ, ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ “ΚΙΤΡΙΝΗ” GRAPPA

Παραφράζοντας το γνωστό γνωμικό περί επιτυχημένου ανδρός και δυναμικής γυναικός, μπορούμε να πούμε πως πολύ συχνά, πίσω από μια επιτυχημένη επιχείρηση κρύβεται μια δυναμική οικογένεια.  Μια τέτοια οικογένεια είναι η οικογένεια Τσιλιλή που εδώ και τριάντα χρόνια, μέρα τη μέρα σχεδόν, έχει συνδέσει το όνομά της με το τσίπουρο και τα αποστάγματα, ενώ λίγο αργότερα μπήκε δυναμικά και στο κρασί.  Η ιστορία ξεκινάει ακόμα πιο πριν, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο Ευθύμιος Τσιλιλής, επίτροπος της εκκλησίας του χωριού Ράξα Τρικάλων που κείτεται στους πρόποδες των μυθικών Μετεώρων, όντας υπεύθυνος για τον κοινοτικό άμβυκα απόσταξης, μυεί τους συγχωριανούς του στην τέχνη του τσίπουρου.

Μόλις ψηφίστηκε ο νόμος για την τυποποίηση του τσίπουρου το 1988, η οικογένεια Τσιλιλή, κατέχοντας όλα τα μυστικά, ίδρυσε την ομώνυμη επιχείρηση κι από τότε η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη, το ίδιο και οι γενιές των Τσιλιλήδων. Όπως οι φίλοι του τσίπουρου αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, έτσι και το ίδιο το απόσταγμα αλλάζει χρόνο με τον χρόνο, θα λέγαμε πως εκλεπτύνεται και πως εξελίσσεται σε ένα ευγενές αλκοόλ, παραμένοντας βεβαίως το επίκεντρο της κάθε κεφάτης παρέας.

Όταν μιλάμε όμως για παλαιωμένο τσίπουρο, μιλάμε για άλλο πράγμα, για διαφορετική εμπειρία. Το παλαιωμένο τσίπουρο πενταετίας Dark Cave Τσιλιλή είναι δικαίως το καμάρι της οικογένειας.  Η διαδικασία από τα πρώτα στάδια της καλλιέργειας, της ζύμωσης, της απόσταξης και της παλαίωσης, διαδικασία επιμελής, αργή, επίμονη, ακολουθείται ευλαβικά στην κάθε της λεπτομέρεια για να δώσει το εκλεκτό αυτό απόσταγμα.

Το παλαιωμένο τσίπουρο πενταετίας Dark Cave Τσιλιλή είναι δικαίως το καμάρι της οικογένειας.

Τα αρώματά του μεθυστικά, γλυκά και μπαχαράτα.  Ανάμεσά τους τα λιαστά φρούτα, οι φλούδες περγαμόντου, η βανίλια, η σοκολάτα, το μοσχοκάρυδο. Στην πολυπλοκότητά τους συντείνουν τα βαρέλια παλαίωσης, στα οποία πρωτύτερα έχουν ωριμάσει ερυθροί και Vinsanto οίνοι, αφήνοντας τα δικά τους μοναδικά αρωματικά ίχνη.  Το σώμα του Dark Cave είναι αντρίκειο και απαλό συγχρόνως, ρέει όμορφα και αβίαστα.  Αυτό που αφήνει στο τέλος έχει διάρκεια και γλύκα, σαν χάδι.  Για όλα αυτά του αξίζει μόνο η καλύτερη συντροφιά.  Σκέτο ή με ελάχιστο πάγο, λίγη έξτρα bitter σοκολάτα ή ένα μπολ ελαφρά καβουρδισμένων ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων κι ένα μυρωδάτο πούρο ή πουράκι. Τελειότης.  Αν είστε αρκούντως περιπετειώδεις δοκιμάστε το και σε premium cocktails, τις συνταγές των οποίων, δημιουργήματα εμπνευσμένων Ελλήνων mixologists, θα βρείτε στην ιστοσελίδα  της εταιρίας.

Το όμορφο μπουκάλι, απέριττο, καλλίγραμμο και στιβαρό, αναδεικνύει στο έπακρο το κεχριμπαρένιο χρώμα του φίνου αυτού αποστάγματος, θα λέγαμε πως προσθέτει και μια νότα μυστηρίου. Το Dark Cave είναι και ένα πρωτότυπο δώρο που θα εκπλήξει ευχάριστα τον τυχερό που θα το αποκτήσει και αυτούς με τους οποίους θα το μοιραστεί.  Θα παραταχθεί δίπλα στα άλλα όμορφα μπουκάλια της κάβας, περιμένοντας την κατάλληλη περίσταση.  Θα είναι σε μεγάλο τραπέζι ή σε δείπνο για δύο; Σε χαρούμενη γιορτή ή σε μια βραδιά που θέλουμε απλώς να τελειώσει όμορφα γιατί κάτι πετύχαμε σήμερα, γιατί κάτι ήρθε να μας θυμίσει πως η ζωή είναι ωραία; Γράψτε το δικό σας σενάριο έχοντας το Dark Cave για συντροφιά.

 

Ο ΧΡΟΝΟΣ : ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ IWC PILOTS WATCH CHRONOGRAPH EDITIONLE PETIT PRINCE

Όπως είδαμε παραπάνω, οι αμπελώνες, το οινοποιείο και το αποστακτήριο της εταιρίας Τσιλιλή, βρίσκονται στο χωριό Ράξα Τρικάλων, στους πρόποδες των Μετεώρων, στη σκιά των λαξευμένων βράχων.  Η οικογένεια Τσιλιλή, πιστή στον τόπο της, εκεί, από όπου άρχισαν όλα.

Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει αισθανθεί δέος αντικρίζοντας τον επιβλητικό βράχο των Μετεώρων.  Θρησκευόμενος ή μη, δεν μπορεί παρά να ταρακουνηθεί από τη δόνηση της παντοδύναμης φύσης και να νιώσει απέραντο θαυμασμό για το θάρρος, την πίστη και την επιμονή των ασκητών να λαξεύσουν τις σκήτες τους σε αυτό το απόκοσμο τοπίο.  Μνημείο απείρου κάλλους και τεράστιας σπουδαιότητας για την ανθρωπότητα, η λιθόπολις των Μετεώρων τραβάει σαν μαγνήτης.

Το ρολόι ταιριάζει άψογα στο χέρι  που κρατάει το ποτήρι με το κεχριμπαρένιο απόσταγμα.

Ποιος πιλότος δεν θα ονειρευόταν να πετάξει πάνω από τα Μετέωρα;  Ποιος άνθρωπος δεν θα ποθούσε να τον συντροφεύσει σ’ αυτή την περιπέτεια;  Ο Antoine de Saint-Exypéry δεν πρόλαβε, εξαφανίστηκε στους αιθέρες ένα πρωινό μέσα στη δίνη του πολέμου.  Είχε όμως ευτυχώς προλάβει να μας αφήσει το αριστούργημά του, τον Μικρό Πρίγκιπα, ανάγνωσμα μυθικό, ονειρικό, παντοτινό.

Ο Μικρός Πρίγκιπας έδωσε το όνομά του σε ένα υπέροχο ρολόι-χρονογράφο της ελβετικής ωρολογοποιίας IWC, μέσω της εμπνευσμένης συνεργασίας με το ίδρυμα των κληρονόμων του θρυλικού πλέον Antoine de Saint-Exypéry. Το ίδρυμα, ως συνεχιστής της κληρονομιάς του ουμανιστή συγγραφέα, προσφέρει εκπαίδευση, γνώση και παιδεία σε νέους και νέες από όλον τον κόσμο και ένα μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των μοντέλων Le Petit Prince συνεισφέρει στον ευγενή σκοπό.

Ο Μικρός Πρίγκιπας έδωσε το όνομά του σε ένα υπέροχο ρολόι-χρονογράφο της ελβετικής ωρολογοποιίας IWC.

Το ρολόι ταιριάζει άψογα στο χέρι  που κρατάει το ποτήρι με το κεχριμπαρένιο απόσταγμα, καθιστώντας την όλη εμπειρία μοναδική. Το εξαίσιο αυτό αντικείμενο που απευθύνεται στους τολμηρούς της ζωής, έχει όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται, ώστε να παρέχει ακρίβεια, λειτουργικότητα και αξιοπιστία. Έχει διάμετρο 43 mm και ύψος 15,2 mm, εξωτερική κάσα από τιτάνιο, εσωτερική κάσα από μαλακό σίδηρο που το προστατεύει από τα μαγνητικά πεδία, ειδικά επεξεργασμένο γυαλί ως προστασία από τυχόν πτώση της πίεσης του αέρα μέσα στο πιλοτήριο και 44 ώρες αυτονομία.  Η λειτουργία του χρονογράφου προσφέρει 12 ώρες συσσωρευμένων χρονομετρήσεων.

Το midnight blue καντράν που φωτίζεται, οι ευανάγνωστες ενδείξεις, το τρίγωνο στη θέση 12 που θυμίζει ενδείξεις αεροσκάφους, οι ενδείξεις της ημερομηνίας και το σκούρο καφέ δερμάτινο bracelet της πασίγνωστης ιταλικής υποδηματοποιίας Santoni, προϊόν αποκλειστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο οίκων, ολοκληρώνει την εμφάνιση του αντικειμένου.

Ο Μικρός Πρίγκιπας όμως δεν είναι μόνο ένα όνομα. Η ρομαντική φιγούρα του, με την κάπα και το ξίφος, έχει χαραχτεί στο πίσω μέρος του καντράν, υπενθυμίζοντας αξίες αιώνιες και αποδεικνύοντας πως η ποίηση βρίσκεται παντού, ακόμα και στην τεχνολογία, αρκεί κάποιος να την ψάξει.  Αντίο, είπε η αλεπού. Να το μυστικό μου.  Είναι πολύ απλό : δε βλέπεις σωστά παρά με την καρδιά.  Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια.

Το midnight blue καντράν, οι ευανάγνωστες ενδείξεις, το τρίγωνο στη θέση 12, οι ενδείξεις της ημερομηνίας και το σκούρο καφέ δερμάτινο bracelet της ιταλικής υποδηματοποιίας Santoni.

Φορέστε το εξαιρετικό Pilot’s watch με όλη σας τη σπορ γκαρνταρόμπα. Με aviator jackets  βεβαίως (με γούνινο γιακά η χωρίς), με γαλάζια chambray πουκάμισα, με στενά chinos, με δερμάτινα ορειβατικά μποτάκια. Αλλά και με ένα πιο χαλαρό κοκτέιλ ντύσιμο όπως αυτό της φωτογραφίας, με αφοδράριστα σακάκια – ζακέτες και λεπτά πουλοβεράκια από ευγενή νήματα, κατάσαρκα. Το εντυπωσιακό αυτό ρολόι είναι πανέμορφο και με ένα απλό λευκό τισέρτ πάνω από μπλε jeans ενώ αν δεν είστε πιλότος θα χαρείτε τους μεγάλους αριθμούς του και την XL κορόνα του στο τιμόνι μιας μοτοσικλέτας, να ξεπροβάλλει δίπλα στο δερμάτινο σας γάντι.

 

Photo: Βασίλης Κουρούπης
Styling: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης
Ρολόι: IWC Pilot’s Watch Chronograph Edition Le Petit Prince
Τσίπουρο: Dark Cave Τσιλιλή
Μπλούζα και Σακάκι: Falconeri

 

 

Διαβάστε ακόμα – Ελληνικοί θησαυροί: Γνωρίζετε τα άνθη του άγριου θυμαριού;

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top