O World Class Bartender of the Year 2013, David Rios, επί το έργον.

O World Class Bartender of the Year 2013, David Rios, επί το έργον.

Το World Class, στην ουσία του, είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν τυπικό διαγωνισμό. Από το 2009, που θεσπίστηκε, μέχρι και σήμερα, έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 15.000 ταλαντούχους bartenders. Στόχος του δεν είναι απλώς η ανάδειξη των καλύτερων bartenders του κόσμου, αλλά, κάθε φορά να φέρνει κοντά τους συμμετέχοντες δημιουργώντας μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και νέων προτάσεων.

Οι διαγωνιζόμενοι bartenders καλούνται να αναδείξουν τις γνώσεις, τις ικανότητες και το ταλέντο τους στο mixology μέσα από δύο θεματικές ενότητες. Όπως στην πρώτη, έτσι και στη δεύτερη φάση, θα προκύψουν έξι φιναλίστ, για να συνθέσουν τη δωδεκάδα του ελληνικού τελικού, που θα αναδείξει τον Έλληνα bartender για το 2014.

Οι κριτές του 2ου burst θα είναι ο Barrie Wilson (Global Trade Ambassador Reserve Brands) και ο David Rios o περσινός νικητής του World Class. Με την ευκαιρία αυτή, μίλησε μαζί μας για την πλατφόρμα του World Class, για τα νέα γύρω από τον κόσμο των cocktails, αλλά και για όλα όσα πρέπει να προσέχει κανείς κατ’ οίκον, στο δικό του «μπαρ».

 

Τι χαρακτηρίζει την εμπειρία του World Class;

Το World Class δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες bartenders να πειραματιστούν με γεύσεις και τεχνικές, ενώ σε χώρες που η κουλτούρα των cocktails δεν είναι τόσο διαδεδομένη ανοίγει τις πόρτες ενός κόσμου μεγάλων ευκαιριών.

 

Και όσον αφορά το κοινό και τους πελάτες;

Τους φέρνει, επίσης, κοντά στην κουλτούρα των ποτών, με έναν διαφορετικό, πιο σοφιστικέ και διασκεδαστικό, τρόπο.

 

Cocktail με τσάι, με γεύση καπνού… Μοιάζει να τα έχουμε δει όλα! Ποιο είναι το τελευταίο trend στα cocktails;

Νομίζω ότι πρέπει να κινηθούμε περισσότερο προς μια «less is more» φιλοσοφία. Σε τελική ανάλυση, αυτό που πρέπει να «σου μένει» είναι η ουσία του εκάστοτε ποτού. Υπάρχουν πάντα πάρα πολλά συστατικά που μπορεί να συνδυάσει κανείς, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Cocktail από τα χέρια του καλύτερου bartender για το 2013.

Cocktail από τα χέρια του καλύτερου bartender για το 2013.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου old school cocktail και γιατί;

Το Negroni: λατρεύω την απλότητα της παρασκευής του, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη σύνθετη γεύση που αφήνει στον ουρανίσκο. Νομίζω ότι η επιτυχία του αυτή επαληθεύει τη φιλοσοφία «less is more».

 

Πιστεύεις ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει δραστήρια σκηνή mixology, μια τέτοια εποχή, που η κρίση έχει τόσο έντονη παρουσία; Θέτει όρια στη δημιουργικότητα ο οικονομικός παράγοντας, ή δίνει την ευκαιρία για να είναι κανείς πιο δημιουργικός;

Πιστεύω ότι σε τέτοιες περιόδους οι άνθρωποι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που ο κλάδος πρέπει να βελτιωθεί, κάτι στο οποίο συμβάλλουν, φυσικά, νέοι τρόποι «παρουσίασης» των ποτών.

 

Πώς είναι τα πράγματα στη χώρα σου, την Ισπανία;

Μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε παρόμοια κατάσταση.

Ketel One Vodka.

Ketel One Vodka.

Έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ ελληνικά συστατικά στις δημιουργίες σου; Μπορούν τα ντόπια συστατικά να πρωταγωνιστήσουν σε μια κλασική συνταγή;

Έχω χρησιμοποιήσει ούζο, το οποίο θεωρώ ότι αντιπροσωπεύει ιδανικά το χαρακτήρα της μεσογειακής κουλτούρας. Φυσικά, τα ντόπια συστατικά πάντα δίνουν μια πιο προσωπική πινελιά στα cocktails, καθώς κάθε τόπος έχει να προσφέρει και κάτι διαφορετικό.

 

Ποια είναι τα τρία πράγματα που πρέπει να έχουμε υπόψη μας όταν στήνουμε το δικό μας «μπαρ»;

Αν πρέπει να πω τρία, θα πρότεινα σίγουρα το να έχεις spirits καλής ποιότητας, όπως το ρούμι Ron Zacapa, το τζιν Tanqueray No. TEN, την τεκίλα Don Julio κλπ., τα οποία πρέπει να υπάρχουν σε ένα καλό μπαρ. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει και ένα ανάλογο σετ ποτηριών για να σερβίρει τα ποτά του. Τέλος, κάτι που πρέπει να εφαρμόζεται παντού είναι η υπεύθυνη κατανάλωση.

Η Tequila Don Julio.

Η Tequila Don Julio.

Θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας μια ενδιαφέρουσα ιστορία από την εμπειρία σου στο World Class;

Όταν βρέθηκα στις ΗΠΑ, όπου το Gin Tonic δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο στην Ισπανία, έδωσα ένα σχετικό MasterClass. Το βράδυ πήγα σε ένα μπαρ όπου εργάζονταν μερικοί από τους bartender που ήταν προηγουμένως στο μάθημα. Προς έκπληξή μου, πέντε από αυτούς ετοίμαζαν πίσω από την μπάρα ποτά την παρασκευή των οποίων τους είχα διδάξει προηγουμένως. Για εμένα, αυτά τα μικρά πράγματα είναι που σε κάνουν, επιστρέφοντας σπίτι, να σκέφτεσαι ότι έκανες καλά τη δουλειά σου.

 

Διαβάστε ακόμα: Πάτρικ Λη Φέρμορ: Πώς διέσχισε, 18 χρονών, την Ευρώπη με τα πόδια!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top