Στην όψη δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε έναν κανονικό εσπρέσο και σε έναν half-caff (φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

Είναι να μην σου τύχει. Ειδικά αν είσαι μανιώδης με τον καφέ. Μου έτυχε! Κάποια στιγμή ο γιατρός μού απαγόρευσε να πίνω πολλούς εσπρέσι. Η πίεση χτυπούσε «κόκκινο». Ως καλός διαπραγματευτής, όμως, του ζήτησα να αντικαταστήσω τους καφέδες που έπινα καθημερινά με ντεκαφεϊνέ. Αμέσως, δέχθηκε. Ήταν μια στρατηγική νίκη, αλλά ήταν -όντως- νίκη; Η γεύση υστερούσε…

Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο καφές χωρίς καφεΐνη είναι εξαιρετικά δημοφιλής για έναν προφανή λόγο: μερικοί άνθρωποι θέλουν (ή μπορεί να χρειαστεί) να μειώσουν την πρόσληψη καφεΐνης. Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές αποκτούν συνείδηση για τα θέματα υγείας και την ποσότητα του καφέ που πίνουν. Ο ντεκαφεϊνέ είναι μια κάποια λύσις!

Η αγορά ξέρει να καλύπτει τα κενά και να βρίσκει λύσεις στις απαιτήσεις των καταναλωτών. Υπό αυτό το πρίσμα εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια στην αγορά ποικιλίες με  χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Αλλά υπάρχει μια άλλη εναλλακτική λύση την οποία προτείνουμε ένθερμα στο Andro: ο καφές με μισή καφεΐνη.

Όταν θέλεις τη μεστή γεύση του espresso αλλά με λιγότερη καφεΐνη.

Πώς τον ζητάς και τι γίνεται στην Ελλάδα 

Μην νομίζετε πως θα ανακαλύψετε την πυρίτιδα αν τον ζητήσετε σε μια καφετέρια. Υπάρχει ήδη σαν κόνσεπτ και στο εξωτερικό αρχίζει να γίνεται μόδα. Είναι ο κατάλληλος καφές για εκείνους που δεν αντέχουν την απουσία γεύσης του ντεκαφεϊνέ, αλλά δεν θέλουν και να πιουν κανονικό καφέ. Η μέση λύση φαίνεται να είναι και η καλύτερη.

Έλα, όμως, που δεν είναι και η ευκολότερη. Στην Ελλάδα τέτοιες έτοιμες ποικιλίες δεν υπάρχουν ακόμη. Στις ΗΠΑ μπορεί να είναι μέρος των καταναλωτικών επιλογών, αλλά εδώ η διαδικασία πρέπει να γίνεται από τον barista με το… μάτι.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει απορία έως και εκνευρισμό στον επαγγελματία ή ακόμη και να σας χρεώσουν κάτι παραπάνω, όμως, επειδή ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, αξίζει να τον ζητήσετε την επόμενη φορά που θα πάτε για καφέ.

Είτε τον ζητήσετε half-caff ή half-decaf (ανάλογα πώς το βλέπει κανείς) η ουσία είναι ίδια. Ο καφές σας θα έχει τη μισή ποσότητα καφεΐνης.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ένας καφές πρέπει να αφαιρέσει το 99,9% της καφεΐνης του για να πιστοποιηθεί ως ντεκαφεϊνέ.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ένας καφές πρέπει να απωλέσει το 99% της καφεΐνης του για να πιστοποιηθεί ως ντεκαφεϊνέ. Συνεπώς, ένας half-caff θα έχει, θεωρητικά λίγο παραπάνω από τη μισή καφεΐνη.

Μια άλλη λύση που εμείς στο Andro θεωρούμε ιδανική, είναι ο διπλός εσπρέσο δια δύο. Σας μπερδέψαμε; Λίγο σαν την παραγγελία “βαρύς και όχι”, που έκαναν οι παππούδες μας για τον ελληνικό; Τα πράγματα είναι απλά: Τί ψυχή (και πόση καφεΐνη) έχει ένα εσπρεσάκι; Γιατί να τσαντίσεις τον μπαρίστα και να τον βάλεις να μετράει κόκκους στον μύλο του καφέ; Πιες έναν κανονικό εσπρέσο. Ή έναν ντεκαφεϊνέ. Εκεί που αξίζει να ζητήσεις half-caff, είναι στον διπλό καφέ, κρύο ή ζεστό.

Ζητήστε τον όπως εμείς στο Andro, «διπλό εσπρέσο δια δύο»: με μία δόση καφεϊνούχα, και μια άλλη ντεκαφεϊνέ. Απλό δεν είναι; Enjoy!

Έτσι λοιπόν, ζητάς έναν διπλό εσπρέσο ή φρέντο με διπλή δόση, όπου η μία δόση θα είναι καφεϊνούχα, και η άλλη ντεκαφεϊνέ. Απλό δεν είναι; Enjoy!

H ζήτηση για επιλογές χωρίς καφεΐνη αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας (φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

 

Διαβάστε ακόμα: Να γιατί ο Americano είναι ο καλύτερος καφές.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top