Τρία σπουδαία βερμούτ περιλαμβάνονται στο portfolio της εταιρείας Del Professore· το Classico, το Rosso και το Chinato (Φωτογραφία: delprofessore.it)

Μια δεκαετία –και βάλε- πριν, κατά τη διάρκεια ενός αξιομνημόνευτου roadtrip στην Ιταλία, παρέα με έναν φίλο και άξιο συναγωνιστή τότε στα μπαρ, κουρσάραμε ολόκληρη τη χώρα, από βορά προς νότο. Απαραίτητη και προσχεδιασμένη στάση στη Ρώμη, όπου γνωρίσαμε έναν ευχάριστο και ευπροσήγορο τύπο· τον Leonardo Leuci, συνιδρυτή του Del Professore Vermouth & Spirits.

Ένα δυο χρόνια πριν είχε ανοίξει ένα speakeasy μπαρ στην καρδιά της Ρώμης. Κάποιοι από εσάς ίσως  το γνωρίζουν· speakeasy είναι τα καλά κρυμμένα εκείνα μπαρ, εμπνευσμένα από την ποτοαπαγόρευση και συνήθως χωρίς ταμπέλα, τα οποία συνήθως σου αποκαλύπτουν έναν ολόκληρο φανταχτερό κόσμο διασκέδασης και απόλαυσης. Έτσι κι ο Leonardo Leuci, μας υποδέχθηκε στο μπαρ του, μας έφτιαξε ποτά και μας έβαλε να δοκιμάσουμε έναν σωρό από σπιτικά, δικά τους προϊόντα· λικέρ, σιρόπια και βερμούτ.

Τα προϊόντα του Del Professore αντικατοπτρίζουν πλήρως τόσο το μικροκλίμα, όσο και τη γαστρονομική παράδοση του Πιεμόντε.

Ποιος να φανταζόταν πως μια δεκαετία μετά, το brand που κατάφερε τελικά να φτιάξει με την παρέα του στο μπαρ, αλλά και μαζί με καταξιωμένους παραγωγούς και ιστορικούς ερευνητές, θα έφθανε στα μπαρ όλου του κόσμου και στην Ελλάδα ως ένα premium προϊόν που αντικατοπτρίζει την ιταλική παράδοση…

Φυσικά και δύο γεύσεις apretitivo που είναι από τις αγαπημένες συνήθειες των Ιταλών (Φωτογραφία: delprofessore.it)

Ο Leonardo Leuci και η ομάδα του συνεργάστηκαν με τον αποσταγματοποιό της ποτοποιίας Quaqlia στο Τορίνο, η οποία ιδρύθηκε αμέσως μετά την πλήρη ενοποίηση της Ιταλίας το 1871. Ο Carlo Quaglia, τέταρτης γενιάς αποσταγματοποιός, άπλωσε τον καμβά επάνω στον οποίο οι Ρωμαίοι μπαρτέντερ ζωγράφισαν τα πρώτα τους βερμούτ, βασιζόμενοι αποκλειστικά στην εμπειρία, στη γνώση και στις συνταγές που ανακάλυψαν έπειτα από έρευνα χρόνων. Σύμφωνα με τους ίδιους, αλλά και κατά γενική ομολογία, μετέφεραν όσο γίνεται πιο πιστά στα προϊόντα τους το πως οφείλει να παρασκευάζεται ένα σωστό πιεμοντέζικο βερμούτ.

Τα τρία βερμούτ χρησιμοποιούν κρασιά από πιεμοντέζικες ποικιλίες σταφυλιού, τις ερυθρωπές Nebbiolo και Freisa, αλλά και το λευκό Μοσχάτο.

Διότι τα προϊόντα του Del Professore αντικατοπτρίζουν πλήρως τόσο το μικροκλίμα, όσο και τη γαστρονομική παράδοση του Πιεμόντε, της περιοχής με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά που εδώ και αιώνες χαρίζει στον κόσμο, μεταξύ άλλων, κάποια από τα καλύτερα ιταλικά κρασιά, αλλά και τις μεθυστικού αρώματος θρυλικές της τρούφες. Στην περιοχή που ανήκε στο πάλαι ποτέ Δουκάτο της Σαβοΐας γεννήθηκε και το βερμούτ ως σύγχρονο προϊόν ποτοποιίας, το οποίο πρόσφατα καθιερώθηκε και ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

Τέσσερα διαφορετικά τζιν, τέσσερις  διαφορετικές συνταγές: το Gin Monsieur, το Gin a la Madame και τα δύο νέα, Old Tom Gin Crocodile  και το The Fighting Bear London Dry Gin (Φωτογραφία: delprofessore.it)

Τρία σπουδαία λοιπόν βερμούτ περιλαμβάνονται στο portfolio της εταιρείας Del Professore· το Classico, μια όσο γίνεται πιο πιστή αναπαραγωγή του απεριτίφ που έπιναν στο Τορίνο από τον 18ο αιώνα -συνήθως μετά την έξοδο για θέατρο-, το Rosso και το Chinato, άλλη μια παραδοσιακή συνταγή, ένα ονειρεμένο προϊόν, γλυκό και πικρό ταυτόχρονα, που δημιουργείται με την εκχύλιση κινίνης σε μια βάση κρασιού, ιδανικό για συνοδεία πικρής σοκολάτας.

Τα βοτανικά στοιχεία των βερμούτ συλλέγονται από τις παρυφές των Άλπεων που «πατάνε» στο Τορίνο, συμπληρώνοντας έτσι το ιταλικό μπουκέτο βιοποικιλότητας.

Και για τα τρία χρησιμοποιούνται κρασιά από πιεμοντέζικες ποικιλίες σταφυλιού, τις ερυθρωπές Nebbiolo και Freisa, αλλά και το λευκό Μοσχάτο. Όσο για τα βοτανικά στοιχεία, αυτά συλλέγονται από τις παρυφές των Άλπεων που «πατάνε» στο Τορίνο, συμπληρώνοντας έτσι το ιταλικό μπουκέτο βιοποικιλότητας για το οποίο είναι πολύ περήφανοι στο Del Professore. Αψιθιά και καρποί αρκεύθου από τα ψηλαλώνια των Άλπεων, μέντα από το Πανκαλιέρι του Πιεμόντε, μυρωδάτα νεράντζια από τους οπωρώνες της Λιγκούρια και λοιπά εσπεριδοειδή από την Καλαβρία, τα οποία συμπληρώνονται από διάφορα εξωτικά μεν, απαραίτητα δε μπαχαρικά, όπως βανίλια, κινίνη, γαρύφαλλα και κανέλα.

Σε αυτά τα βαρέλια μεστώνεται το νέκταρ του Del Professore (Φωτογραφία: delprofessore.it)

Σαφέστατα, κάποια από τα παραπάνω βοτανικά στοιχεία, μαζί με άλλα, λιγότερο συνηθισμένα, συνδυάζονται και για τη συλλογή με τζιν που έχουν δημιουργήσει στο Del Professore. Τέσσερις διαφορετικές συνταγές, τέσσερις διαφορετικές επιλογές, που θα ικανοποιήσουν και με το παραπάνω την κάθε περίσταση και ανάγκη. Από την παρθενική συνταγή του brand, το Gin Monsieur με τον ανθικό και ουμάμι χαρακτήρα, μέχρι το Gin a la Madame και τα δύο νέα, Old Tom Gin Crocodile –για σκληρούς παίκτες με ενισχυμένο τον άρθευθο- και το The Fighting Bear London Dry Gin. Και τα τέσσερα σε φιάλες με απίθανες old-school ετικέτες που θα κοσμήσουν την κάβα του σπιτιού σας.

Θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η δοκιμή ενός Negroni ή ενός Spritz με το Bitter all’uso D’Hollanda και το Aperitivo Mediterraneo Agli Agrumi.

Κι επειδή στην Del Professore αγαπούν και τα κλασικά κοκτέιλ, θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η δοκιμή ενός Negroni ή ενός Spritz με το Bitter all’uso D’Hollanda και το Aperitivo Mediterraneo Agli Agrumi, δυο προϊόντα που αναβιώνουν την μυθώδη δεκαετία της Τσινετσιτά στην Ιταλία και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Ευωδίες από νεράντζι, ραβέντι, μανταρίνι και μπαχαρικών χοροπηδούν στο ποτήρι και συνθέτουν ένα πολύπλοκο μπουκέτο αρωμάτων.

Για τους ρέκτες, η συλλογή δε σταματάει εδώ. Η ομάδα της Del Professore εμφιαλώνει κατά καιρούς και κάποια περιορισμένης κυκλοφορίας καλούδια, τα οποία η εταιρεία Deals που εισάγει και διανέμει το ιταλικό brand φέρνει που και που στην Ελλάδα, όπως το επικό Vermouth di Torino Superiore που έχει ως βάση το πολυθρύλητο κρασί Μπαρόλο. Ζητήστε τα επιμόνως και ίσως οι εκκλήσεις μας εισακουστούν.

 

Εισαγωγή, DEALS. T: 210 2321212. M: [email protected]

 

Διαβάστε ακόμα: Δοκιμάσαμε τις μπύρες Weihenstephaner. Χίλια χρόνια με την εγγύηση των Βαυαρών.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top