Είχα πει με το που θα περάσουν οι γιορτές και θα μπει ο Φεβρουάριος θα αρχίσω μια σχετική δίαιτα-διατροφή. Όσο δηλαδή μου το επιτρέπει η «άσχημη», ζηλευτή δουλειά που κάνω. Και εκεί που τα έχω όλα κανονισμένα, έρχεται o κολλητός και μου λέει δύο λέξεις «Dine Athens» και μου αλλάζει όλα τα σχέδια. «Ξέχνα τις δίαιτες και τα συναφή, από 1-12 Φεβρουαρίου τρώμε έξω» μου λέει και εγώ τον κοιτάω με απορημένο βλέμμα. Φυσικά η αμηχανία μου κρατάει μόλις λίγα δευτερόλεπτά και αμέσως κουνάω το κεφάλι μου καταφατικά.
Η επόμενη μου κίνηση, να ψάξω να βρω πληροφορίες σχετικά με το Dine Athens και να μάθω περισσότερα για αυτό. Βλέπετε ο κολλητός είναι από τους τύπους που σε βάζει στο παιχνίδι αλλά δεν σου εξηγεί με λεπτομέρειες. Και με την δικαιολογία ότι είναι στο τομέα μου, τα αφήνει όλα στα χέρια μου.
Πρώτο βήμα: Επισκέπτομαι την επίσημη ιστοσελίδα www.dineathens.gr και αρχίζω την αναζήτηση. Είναι δεύτερη φορά που διοργανώνεται κάτι τέτοιο στην πόλη μας. Αυτή την φορά όμως οι εφτά μέρες έγιναν δώδεκα. Έτσι για να έχουμε περισσότερο χρόνο να επισκεφτούμε όσο πιο πολλά από τα 120 εστιατόρια της Αθήνας που συμμετέχουν. Διαβάζω ότι όλα τα συμμετέχοντα εστιατόρια θα προσφέρουν ένα από τα τρία ειδικά διαμορφωμένα μενού, στις προνομιακές τιμές των 15 €, 30 € και 60 € για όλους, με επιπλέον έκπτωση 10% αποκλειστικά για τα μέλη του Diners Club. Επίσης μια καινοτομία για φέτος είναι και τα lunch menus, που θα διαθέτουν κάποια από τα εστιατόρια στην προκαθορισμένη τιμή των 15€ και 30€. Με λίγα λόγια πρόκειται για μια γαστρονομική γιορτή που όντως θα μας κάνει να φάμε έξω.
Βήμα δεύτερο: Συνεχίζω την πλοήγηση στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης και χαζεύω τα εστιατόρια που λαμβάνουν μέρος. Όλη η αφρόκρεμα της γαστρονομικής σκηνής. Δεν χάνω χρόνο, βγάζω το ημερολόγιο και φτιάχνω πρόγραμμα. Όμως αρχίζουν τα διλήμματα. Να ξεκινήσω από το CTC και την δημιουργική κουζίνα του Άλεξ Τσιοτίνη, επιλέγοντας το ριζότο από σιτάρι με καλαμάρι και αυγοτάραχο Μεσολογγίου ή να ανέβω στα βόρεια και στο Ozoora για να γευτώ τις νοστιμιές του Γιώργου Βενιέρη και το λαχταριστό κοτόπουλο με κίτρινο κάρυ;
Φυσικά από τη βόλτα μου δεν θα λείψει το All Senses Gastronomy, εκεί όπου η προετοιμασία του φαγητού μοιάζει με διαδραστικό παιχνίδι. Το μενού αποτελείται από 10 διαφορετικά πιάτα, ενώ αυτό με τον άγριο χοίρο «κλέβει» την προσοχή μου. Φυσικά και το σημειώνω. Να σου πιο κάτω και η βραβευμένη με ένα αστέρι Michelin Hytra όπου ο Τάσος Μαντής κάνει παιχνίδι στην κουζίνα και έχει ετοιμάσει ένα μενού από τέσσερα πιάτα αντάξιο της φήμης του.
Κάπου πιο κάτω παίρνει το μάτι μου και το Nolan στο Σύνταγμα. Ακόμα θυμάμαι την τελευταία φορά που δοκίμασα τα bao αλλά και το κολασμένο πατατόψωμο του Σωτήρη Κοντιζά, όποτε να η ευκαιρία να τα ξαναγευτώ. Και η λίστα συνεχίζεται με το Βαρούκλο όπου μαζί με τον Λευτέρη Λαζάρου θα βρούμε και τον chef Γιάννη Παρίκο να βάζει μια πιο σύγχρονη πινελιά στο μενού με μεγάλο ενδιαφέρον. Ανυπομονώ να δοκιμάσω το καλαμάρι με πέστο βασιλικού πάνω σε φωλιά φρυγανισμένης πατάτας καθώς και το υπέροχο λαυράκι με σπαγγέτι λαχανικών.
Να μην πάμε και στο Pantera Negra του Δημήτρη Κατριβέση να μας ταξιδέψει μέχρι το Περού και να δοκιμάσουμε ένα από τα καλύτερα ceviche με «γάλα τίγρη» που σερβίρονται στην πόλη; Στον Βασίλαινα που μόλις ήρθε στην Αθήνα εκεί όπου ήταν παλιά το Αλάτσι και φτιάχνει ένα γιουβετσάκι από γαρίδες και καπνιστή ντομάτα σκέτη νοστιμιά; Και αυτό στη λίστα. Να αφήσω εκτός τον Κρητικό με τα υπέροχα κρέατα του και τις εξαιρετικές κοπές; Όχι φυσικά. Ή το Matsuhisa για sushi και το διάσημο πλέον black cod κανταΐφι όπως και το Malabar με τα τρελά κέφια που έχει ο Παναγιώτης Γιακαλής και να φάω το εξαιρετικό κριθαρότο παντζαριού με το καπνιστό σκουμπρί; Ούτε λόγος!
Η αλήθεια είναι ότι όσο συνεχίζω να κοιτάω τόσο σημειώνω και τόσο η λίστα μεγαλώνει. Να δω πώς θα τα χωρέσω όλα αυτά μέσα σε έντεκα μέρες; Ναι, γιατί την δωδέκατη την έχω ήδη κλείσει. Για κανένα λόγο δεν πρόκειται να χάσω τον τριάστερο Γάλλο chef Pascal Barbot που θα δώσει ένα γαστρονομικό ρεσιτάλ για δύο βραδιές (11 και 12 Φεβρουαρίου) στην Σπονδή με ένα ειδικό μενού έξι πιάτων. Όπως και να το κάνεις το Παρίσι και το L’ Astrance μου πέφτει πιο μακριά από το Παγκράτι και την Σπονδή.
Και που καταλήγω μετά από όλα αυτά; Την δίαιτα την αφήνω για τον άλλο μήνα. Και καλά να είμαστε…
Info
Για την αναλυτική λίστα των εστιατορίων που συμμετέχουν στο Dine Athens, κρατήσεις και περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα της διοργάνωσης: www.dineathens.gr.
Διαβάστε ακόμα: Πώς θα στήσετε ένα ονειρεμένο τραπέζι, μόνο με γαλλικά τυριά