Πέντε εκλεκτές γεύσεις από τα ουίσκι του Dingle Distillery.

Oι Ιρλανδοί ξέρουν από καλό ουίσκι. Δεν χωράει αμφιβολία επ’ αυτού. Μας το έχουν δείξει κατά καιρούς με εκλεκτά δείγματα που έχουν έρθει και στα μέρη μας. Κάποια, όμως, μένουν κρυμμένα διαμάντια έως τη στιγμή που θα βρεθεί κάποιος ρέκτης και θα τα ανακαλύψει.

Κάπως έτσι συνέβη και με την Κάβα Ανθίδης που πρόσφατα προσκάλεσε φίλους και συνεργάτες να γνωρίσουν από κοντά την αποκλειστική της εισαγωγή του ανεξάρτητου Ιρλανδέζικου αποστακτηρίου Dingle, με την καθοδήγηση του Master Distiller Graham Coull o οποίος έχει δημιουργήσει μερικά από τα πιο περιζήτητα Whisk(e)y στον κόσμο.

O Coull δεν είναι Ιρλανδός αλλά Σκωτσέζος. Είναι όμως τέτοια η άνοδος του ιρλανδικού ουίσκι που εκεί, στη γειτονική χώρα, βρήκε γόνιμο έδαφος για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και να τολμήσει νέες προκλήσεις.

Τα πρώτα ουίσκι που αποστάχθηκαν και ωρίμασαν στο πρώην πριονιστήριο που στεγάζει το Dingle, κυκλοφόρησαν μόλις στα τέλη του 2016.

Το Dingle Distillery είναι ένα νέο ιρλανδικό αποστακτήριο ουίσκι που ιδρύθηκε το 2012 και βρίσκεται σε ένα ανακαινισμένο βιομηχανικό χώρο στο Milltown στα περίχωρα του Dingle (νοτιοδυτικά της Ιρλανδίας). Τα πρώτα ουίσκι που αποστάχθηκαν και ωρίμασαν στο αποστακτήριο κυκλοφόρησαν στα τέλη του 2016. Εκτός από ουίσκι, το αποστακτήριο παράγει και εμπορεύεται επίσης βότκα Dingle και Dingle Gin.

Το ουίσκι Dingle, όπως φαίνεται και από την προσωπικότητα του Coull, έχει γνήσια ιρλανδική εγκαρδιότητα και χαρακτήρα. Φαίνεται ότι θα πάει μακριά στον χώρο του πίνειν. Γι αυτό κέρδισε και τον ουισκο-ρέκτη Ηλία Ανθίδη, που αποφάσισε να το συστήσει στους πολυάρισθμους Έλληνες φίλους των ανεξάρτητων, ψαγμένων ουίσκι.

Το Dingle Distillery ήρθε στα μέρη μας με τα πέντε θαυμαστά του ουίσκι.

Το 2017, το Dingle Distillery έγινε το πρώτο ανεξάρτητο ιρλανδικό αποστακτήριο που κυκλοφόρησε ένα single pot still whiskey, που αποτελεί ιρλανδική ευρεσιτεχνία. Αξίζει να σημειώσουμε πως η πρωτοβουλία για την έναρξη ενός αποστακτηρίου στο Dingle ήταν του αποθανόντος πλέον Oliver Hughes, ο οποίος ήταν επίσης ιδρυτής του συγκροτήματος ζυθοποιίας και εστιατορίων Porterhouse. Η τοποθεσία, το πρώην πριονιστήριο Fitzgerald, μετατράπηκε για παραγωγή ουίσκι το 2012, ανοίγοντας στις 29 Νοεμβρίου. Και τώρα ανακαινίζεται ξανά εκ βάθρων για να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Το Dingle είναι ένα νέο αποστακτήριο, με γνήσια ιρλανδική εγκαρδιότητα και προσωπικότητα, που φαίνεται ότι θα πάει μακριά.

Όλα αυτά τα πραγματολογικά στοιχεία είναι πάντα χρήσιμα για να μας δώσουν το backround ενός αποστακτηρίου, αλλά φυσικά την ουσιαστική γεύση την λαμβάνει κανείς μέσω γευσιγνωσίας. Κάτι το οποίο συνέβη στους τυχερούς που προσκλήθηκαν από την Κάβα Ανθίδης στο εστιατόριο Kalon στο Κολωνάκι. Το ξεκίνημα έγινε με ένα απολαυστικό Gin Dingle & tonic, ενώ στη συνέχεια έγινε δοκιμή στα παρακάτω:

Από αριστερά: Ηλίας Ανθίδης, Graham Coull, Τεό Σπυρόπουλος.

DINGLE WHISKEY SINGLE MALT CORE RANGE

Πολύ καλή η σχέση ποιότητας – τιμής του, στα 47,50€. Ωριμάζει σεπερίπου 63% first fill Pedro Ximenez Sherry βαρέλια και 37% first fill Bourbon βαρέλια για αυτό και θεωρείται εν πολλοίς ένα Sherry bomb. Είναι ένα πολύ μεστό ουίσκι που ταυτόχρονα διατηρεί μια ευχάριστη φρεσκάδα -ουχί αγριάδα- στο στόμα, βοηθούσης της μέτριας παλαίωσης (6-7 έτη) και του αρκετά υψηλού (46,3%) αλκοόλ του.

DINGLE WHISKEY BATCH 4 POT STILL

Το 4ο batch του Dingle Single Pot Still που αντικατοπτρίζει 100% την ιρλανδική κουλτούρα στο ουίσκι με τριπλή απόσταξη και παλαίωση σε βαρέλια bourbon και Sherry Oloroso. Ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και γενναιόδωρο ουίσκι. Must try.

DINGLE WHISKEY BATCH 5 SMALL BATCH SINGLE MALT

Το 5ο batch του Dingle Single Malt με τριπλή απόσταξη και παλαίωση σε βαρέλια Bourbon, Sherry & Madeira. Ένα case study στο αποτύπωμα των διαφορετικών βαρελιών στην προσωπικότητα του αποστάγματος. Για ουισκο-μανείς.

DINGLE WHISKEY BATCH 6 SINGLE MALT

Το 6ο batch του Dingle Single Malt με τριπλή απόσταξη και αποκλειστική παλαίωση σε βαρέλια Tawny port, όπως εν μέρει μαρτυρά και το χρώμα του. Αυτό είναι το πιο γλυκόπιοτο της παρέας, με εκλεκτό βάθος και στρογγυλάδα, χωρίς τον λαϊκισμό της περιττής γλύκας. Ζητάει βραδιές δίπλα στο τζάκι.

DINGLE WHISKEY BATCH 5 POT STILL

Το πιο νέο batch του Dingle Single Pot Still σε πρώτη παγκόσμια δοκιμή: Ο Graham Coul το πήρε κυριολεκτικά από τη γραμμή παραγωγής και το έφερε στη βαλίτσα του για να το δοκιμάσουμε πρώτοι. Είναι τριπλής απόσταξης και με αποκλειστική παλαίωση σε βαρέλια Bourbon. Ξηρό, πικάντικο ουίσκι με μακρά επίγευση.

 

Διαβάστε ακόμα: Πέντε «απαγορευμένες» Μαυροδάφνες.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top