Bitter σοκολάτα που γέμιζε το στόμα με την εθιστική αίσθηση του κακάου (Φωτογραφία: (Foteini Zaglara).

Δύο ακανόνιστες μπάλες παγωτού σε ένα μικρό, μπισκοτένιο χωνάκι. Η μία φιστίκι. Αλμυρή, με γεμάτη γεύση και με κομματάκια από φιστίκια Αιγίνης να σπάνε την απαλή της υφή. Η δεύτερη, σοκολάτα. Bitter που γέμιζε το στόμα με την εθιστική αίσθηση του κακάου. Δεν πρόλαβαν να λιώσουν, μιας και ασυναίσθητα και όση ώρα χάζευα τις υπόλοιπες γεύσεις της βιτρίνας, είχα φτάσει στο χωνάκι.

«Θέλεις και κάτι ακόμα;» με ρώτησε ο Κωνσταντίνος. Κούνησα θετικά το κεφάλι και διάλεξα κάποια από τα σορμπέ: πεπόνι και φράουλα, σε κυπελάκι αυτή την φορά. Σε κάθε κουταλιά ένιωθα σχεδόν ότι έτρωγα το ίδιο το φρούτο. Αυτή ήταν η πρώτη μου εμπειρία με στο Django, ένα παγωτατζίδικο στην Ερμούπολη της Σύρου, στον πεζόδρομο της Εμμανουήλ Ροΐδη, που έκανε πολύ πρόσφατα και την επίσημη πρεμιέρα του στην Αθήνα. Στο Κουκάκι, σε μια γειτονιά που φαίνεται ότι «στηρίζει» τις ιδιαίτερες προτάσεις.

Στο Django τον πρώτο λόγο έχουν οι φρέσκες πρώτες ύλες.

Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά. Το Django έχει μια ιστορία που ξεκινάει από το 2015. Ήταν η εποχή του ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης αποφάσισε να αφήσει την «ανιαρή» δουλειά γραφείου που είχε και να ασχοληθεί με το παγωτό. Μια τέχνη με την οποία είχε έρθει σε επαφή όταν δούλευε σε μια μικρή βιοτεχνία τα καλοκαίρια στο νησί.

Φρέσκο gelato χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα χημικά, φτιαγμένο από βιολογικό γάλα και σορμπέ εντελώς φυσικά, με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη (Φωτογραφία: (Foteini Zaglara).

Οι γνώσεις του όμως δεν ήταν αρκετές για να πετύχει το αποτέλεσμα που ήθελε. Έτσι άρχισε να ψάχνει, να διαβάζει, να πειραματίζεται και σιγά σιγά να πλησιάζει σε αυτό που είχε φανταστεί: φρέσκο gelato χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα χημικά, φτιαγμένο από βιολογικό γάλα και σορμπέ εντελώς φυσικά, με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη. Άρχισε να φτιάχνει την δική του κουλτούρα παγωτού, όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι φρέσκες πρώτες ύλες. Τα gelati του με τον καιρό άρχισαν να γίνονται διάσημα, αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Όσοι επισκέπτονταν τη Σύρο δεν γινόταν να μην περάσουν και να στηθούν στην ουρά για να τα δοκιμάσουν έστω και μια φορά.

Eτοιμαστείτε για οχτώ επιλογές gelato που θα φτιάχνεται με βιολογικό γάλα και οχτώ σορμπέ με φρέσκα φρούτα.

Η ιδέα του να ανοίξει ένα μαγαζί στην Αθήνα ήταν κάτι που υπήρχε στο μυαλό του Κωνσταντίνου, αλλά τον τρόμαζε λίγο. Παρ’ όλα αυτά είπε να το τολμήσει. Βρήκε έναν γωνιακό χώρο στο Κουκάκι και από το προηγούμενο καλοκαίρι άρχισε να δουλεύει το project. Το lockdown του Νοεμβρίου έβαλε φρένο στα σχέδια και έτσι από τα μέσα του χειμώνα που ήταν κανονικά να λειτουργήσει, το αθηναϊκό αδερφάκι του Django άνοιξε τώρα τις πόρτες του.

Όταν καλοκαιριάσει για τα καλά και φτάσει η ώρα για το πεπόνι, μην το χάσετε (Φωτογραφία: (Foteini Zaglara).

Στην βιτρίνα του λευκού παγωτατζίδικου με τον νησιώτικο αέρα, το καλαμωτό ταβάνι και τα πολλά φυτά θα υπάρχουν οχτώ επιλογές gelato που θα φτιάχνεται με βιολογικό γάλα από το οικολογικό αγρόκτημα Λιβαδερού και οχτώ σορμπέ με φρέσκα φρούτα από τη βιοκαλλιεργήτρια Δήμητρα Τσακίρη.

Το μαγαζί σερβίρει έναν espresso από την Βραζιλία που έχει ισορροπημένο, σοκολατένιο προφίλ και ταιριάζει απόλυτα με τα gelati του.

Καμία από αυτές τις δεκαέξι γεύσεις δεν θα μένει για πάνω από 24 ώρες στην βιτρίνα, γιατί όπως λέει ο Κωνσταντίνος το παγωτό του πρέπει να καταναλώνεται φρέσκο. Εγώ θα σας πω να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το φιστικί, το καβουρδισμένο φουντούκι, την σοκολάτα Καραϊβικής (χρησιμοποιεί σοκολάτα Valrhona), την μοσχοβολιστή βανίλια Μαδαγασκάρης αλλά και το όμορφα πικρό σορμπέ λεμόνι, την φρέσκια φράουλα και αν είστε τυχεροί το λαχταριστό αχλάδι. Και όταν καλοκαιριάσει για τα καλά και φτάσει η ώρα για το πεπόνι, μην το χάσετε, όπως και το σύκο που θα κάνει την εμφάνισή του στα μέσα του Αυγούστου.

To Django στεγάστηκε στο Κουκάκι, σε μια γειτονιά που φαίνεται ότι «στηρίζει» τις ιδιαίτερες προτάσεις (Φωτογραφία: (Foteini Zaglara).

Και επειδή ένα καλό gelato θέλει και ένα αντίστοιχα καλό καφέ, ο Κωνσταντίνος στο κομμάτι αυτό συνεργάστηκε με την ομάδα του «The Underdog» στο Θησείο. Έτσι, σερβίρει έναν espresso από την Βραζιλία που έχει ισορροπημένο, σοκολατένιο προφίλ και ταιριάζει απόλυτα με τα gelati του.

 

//Django, Βεϊκού 15, Κουκάκι, 6937 395363. 

 

Διαβάστε ακόμα: Οδός Βουλής – οδός παγωτού!

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top