Eνα ποτήρι OTT* Chateau Romassan θα σας φέρει στο στόμα την αυθεντική γεύση της Προβηγκίας.

Ακόμη θυμάμαι την πρώτη φορά που δοκίμασα το ροζέ Château de Selle. Πριν από 20 περίπου χρόνια, σε ένα δείπνο με οινολόγους απ’ όλο τον κόσμο. Εντυπωσιάστηκα από την καθαρότητα των αρωμάτων, την τέλεια ισορροπία στο δίπολο δύναμη/φινέτσα και βεβαίως, από την κομψότητα της φιάλης. Ρώτησα τον Γάλλο οινολόγο της παρέας για την ιστορία του κτήματος, η οποία είναι εξίσου γοητευτική. Σας τη διηγούμαι.

Ο Αλσατός γεωπόνος Marcel Ott ξεκίνησε τον γύρο της Γαλλίας αναζητώντας το ιδανικό terroir για να στήσει τον δικό του αμπελώνα. Οι απαλοί λόφοι της Προβηγκίας, λουσμένοι στο φως της Μεσογείου και με τη θάλασσα να ξεπροβάλλει από τη γωνιά του δρόμου ήταν το τέλειο σκηνικό γι’ αυτό που είχε στο μυαλό του. Όλα αυτά συμβαίνουν το 1896, εποχή που η φυλλοξήρα ξεκλήριζε τους αμπελώνες της χώρας. Αυτό σήμαινε πως η γη ήταν πιο φτηνή, οι αμπελώνες όμως έπρεπε να στηθούν από την αρχή.

Aριστερά: ο Marcel Ott. Δεξιά: οι Jean-François και Christian Ott (Φωτογραφία: latfusa.com).

Ο Αλσατός γεωπόνος Marcel Ott ξεκίνησε τον γύρο της Γαλλίας αναζητώντας το ιδανικό terroir για να στήσει τον δικό του αμπελώνα. Έτσι κατέληξε το 1912 στην Προβηγκία.

Κι αυτό έγινε! Το 1912 ο Ott αγόρασε το Château de Selle, ένα κτήμα 1400 στρεμμάτων, το οποίο υπήρξε παλιά κατοικία των Κομήτων της Προβηγκίας και εκείνη την εποχή ήταν μια φάρμα σηροτροφίας (με μεταξοσκώληκες δηλαδή) κατάφυτη με μουριές, ελιές και λεβάντα. Αποφασισμένος να το μετατρέψει σε αμπελώνα, ο Ott το διαμόρφωσε σε πεζούλες.

Σκαρφαλωμένο ψηλά στις πλαγιές της Προβηγκικής ενδοχώρας και προστατευμένο από τους χειμερινούς παγετούς, το κτήμα απολάμβανε ένα ευνοϊκό για την αμπελοκαλλιέργεια μικροκλίμα με ήπιο χειμώνα, πρώιμη άνοιξη και ζεστά, ξηρά καλοκαίρια, με μεγάλη ηλιοφάνεια. Και το έδαφος, ιδιαίτερα στεγνό (από γύψο, κόκκινη άργιλο, δολομίτη, χαλίκι και πέτρα), διασφάλισε την κομψότητα και την ορυκτή νότα των κρασιών που δημιούργησε.

H είσοδος του Cosquer Cave στην Προβηγκία (Φωτογραφία: Wikipedia).

Το Château de Selle Rosé είναι ένα κομψό και δυναμικό κρασί. Eνα χαρμάνι Grenache, Cinsault και Syrah.

Τα αμπέλια στο Château de Selle καλλιεργούνται με τον ίδιο τρόπο μέχρι και σήμερα. Από 900 στρέμματα παράγουν 320.000 φιάλες Château de Selle Rosé. Κομψό και δυναμικό, το κρασί είναι ένα χαρμάνι Grenache, Cinsault και Syrah. Παράγουν, επίσης, και μια μικρή ποσότητα ερυθρού με έντονα φρουτώδη χαρακτήρα από τον συνδυασμό Syrah και Cabernet Sauvignon. Και τα δύο κρασιά φέρουν την ένδειξη AOC Côtes de Provence.

Το 1936 ο Marcel Ott ερωτεύτηκε μια πολύ παλιά ιδιοκτησία των Βενεδικτίνων μοναχών, ακριβώς πάνω από τη Μεσόγειο, στη La Londe Les Maures. Το Clos Mireille. Με υπομονή και επιμονή, αντικατέστησε τις μουριές, τις ελιές και τα ψηλά πεύκα με αμπέλια. Σε αυτή την εξαιρετική τοποθεσία, βραχώδες έδαφος και μικροκλίμα συνηγόρησαν στη δημιουργία κρασιών με μοναδική φινέτσα.

To Château Romassan (Φωτογραφία: latfusa.com).

Σήμερα σε 600 στρέμματα καλλιεργούνται τα: Sémillon και Rolle (Vermentino) για την παραγωγή 90.000 φιαλών ενός λευκού κρασιού με ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα, του Clos Mireille Blanc de Blancs, ενώ από άλλα 800 στρέμματα φυτεμένα με Cinsaut, Grenache and Syrah παράγονται 120.000 φιάλες του λαμπερού Clos Mireille Rosé. Επίσης, αμφότερα AOC Côtes de Provence.

Το 1956, οι τρεις γιοι του Marcel Ott, Etienne, René και André, επένδυσαν στην αγορά ενός τρίτου κτήματος, του Château Romassan.

Τέλος, το 1956, οι τρεις γιοι του Marcel Ott, Etienne, René και André, επένδυσαν στην αγορά ενός τρίτου κτήματος, του Château Romassan, που βρίσκεται εντός της AOC Bandol. Οι αμπελώνες του, καθώς δεν είχαν ξαναφυτευτεί μετά από την κρίση της φυλλοξήρας, βρισκόταν σε οικτρή κατάσταση. Μετά από τη συνολική αναμπέλωσή τους και τη ριζική ανακαίνιση του υπέροχου κτιρίου του 18ου αιώνα που περιέχεται στην ιδιοκτησία, το château ξαναμπήκε σε πλήρη παραγωγή.

Μια εκλεκτή τετράδα κρασιών. Από αριστερά προς τα δεξιά: Ch. Romassan ροζέ 2020, Ch.Romassan κόκκινο 2017, Etoile 2020 και Clos Mireille Blanc de Blancs.

Το Mourvèdre, σταφύλι της περιοχής, κατάλληλο για το άνυδρο κλίμα και τα φτωχά της εδάφη, είναι η κύρια ποικιλία του Château Romassan.

Το Mourvèdre, σταφύλι της περιοχής, κατάλληλο για το άνυδρο κλίμα και τα φτωχά της εδάφη, είναι η κύρια ποικιλία του κτήματος. Δίπλα του οι Grenache, Cinsault και Syrah καλλιεργούνται σε μικρότερες ποσότητες για την παραγωγή 280.000 φιαλών Château Romassan Rosé και 20.000 φιαλών Château Romassan Rouge (AOC Bandol).

Οι ποικιλίες Grenache, Cinsault και Syrah καλλιεργούνται σε μικρότερες ποσότητες για την παραγωγή 20.000 φιαλών Château Romassan Rouge.

Το 2004 η οικογένεια, στην οποία είχαν προστεθεί τα επτά εγγόνια του Marcel Ott, αποφάσισε να πουλήσει όλη την επιχείρηση σε μία άλλη οικογένεια, τους Rouzaud, ιδιοκτήτες της περίφημης Champagne Roederer. Αυτή είναι η ιστορία των Domaines Ott*, στους οποίους πλέον προστέθηκε ως νέο project η σειρά By Ott.

 

Εισαγωγή, DEALS. T: 210 2321212 M: [email protected]

 

Διαβάστε ακόμα: Ποιο είναι το ιδανικό ποτήρι Riedel για τις κορυφαίες ελληνικές ποικιλίες.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top