Στην ευρύτερη περιοχή του Μετσόβου Ιωαννίνων, στον οικισμό Χρυσοβίτσας, και σε μια έκταση 18 στρεμμάτων σε απάνεμη πλαγιά, ο Θανάσης Μπούγιας δημιούργησε τη «Φάρμα Μετσόβου». Σε αυτήν την άκρη σχεδόν της ελληνικής γης, γεννήθηκε και αναπτύχθηκε από τον Οκτώβριο του 2014 η συγκεκριμένη επιχείρηση με πολύ μεράκι και ζήλο, αλλά και με ευαισθησία προς το περιβάλλον.
Εκεί, «φιλοξενούνται» γαϊδουράκια που εκτρέφονται με αγάπη και μεγάλη φροντίδα για την παραγωγή του πολυτιμότερου προϊόντος που μπορούν να παράξουν – για το γάλα τους.
Το φρέσκο γάλα όνου, παστεριωμένο, φτιάχνεται με αυστηρούς ελέγχους. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά το μηχανικό άρμεγμα, το γάλα υποβάλλεται σε φιλτράρισμα και παστερίωση, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που διέπουν την διάθεση του γάλακτος των… ιπποειδών (!) στην ευρωπαϊκή αγορά.
Μετά από τη διαδικασία της παστερίωσης, το γάλα εμφιαλώνεται σε γυάλινες αποστειρωμένες φιάλες των 100 και 200 ml και διατηρείται στα ψυγεία, μέχρι την κατανάλωσή του. Το προϊόν, μάλιστα, πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασίες από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου.
Διαβάστε ακόμα: Αυτή είναι η συνταγή του περίφημου κοκτέιλ με γάλα γαϊδούρας του bar «Γάιδαρος» στο Κολωνάκι.
Το γάλα είναι έτοιμο προς πόση και μπορεί να καταναλωθεί τόσο κρύο όσο και ζεστό, σε θερμοκρασία που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 72 βαθμούς, προκειμένου να μην απολέσει τις ιδιότητές του. Στα άμεσα σχέδια της «Φάρμας Μετσόβου» είναι και η δημιουργία γάλακτος όνου σε σκόνη, το οποίο θα συσκευάζεται σε χάρτινες συσκευασίες τροφίμων των 100 γρ.
Σε ό,τι αφορά τα οφέλη του εν λόγω προϊόντος, εκτός από την υπέροχη και ελαφριά γεύση; Βοηθά στο να μειωθούν οι πιθανότητες απόκτησης αλλεργιών στο βρέφος, να ενισχυθεί σημαντικά το ανοσοποιητικό του σύστημα και να αναπτυχθούν σωστά τα οστά.
Στους ηλικιωμένους, λόγω της ύπαρξης στη σύνθεσή του προβιοτικών ουσιών, συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, προλαμβάνοντας την οστεοπόρωση.
//«Φάρμα Μετσόβου», Χρυσοβίτσα Ιωαννίνων, Τηλ. 2656 022902, www.farmametsovou.com
Διαβάστε ακόμα: Οι μυστικές διευθύνσεις της Ελένης Ψυχούλη στη Θεσσαλονίκη.