Το Dope φιλοξενείται σε ένα κτίριο που χρονολογείται από τις αρχές περίπου του 19ου αιώνα.

Αν με ρωτούσατε πριν από λίγο καιρό που μπορείτε να απολαύσετε ποιοτικό καφέ στο κέντρο ίσως να δυσκολεύουν να σας απαντήσω. Έκτος από τα γνωστά καφέ που όλοι ξέραμε, δεν υπήρχαν πολλά μαγαζιά που να πρόσεχαν τον πράσινο κόκκο και να του συμπεριφέρονταν με τον ανάλογο σεβασμό. Τον τελευταίο καιρό όμως, ξεπηδούν όλο και περισσότερα café.

Ούτε hipster, ούτε κόπια. Το Dope είναι κάτι διαφορετικό.

Δεν θα γίνω –πολύ- κακός αλλά δεν είναι όλα στο ίδιο επίπεδο. Πολλά μένουν μόνο στο «φαίνεσθαι» και χάνουν τον στόχο. Άλλα είναι αρκετά hip και μια κόπια των ήδη υπαρχόντων. Από την άλλη όμως υπάρχουν και κάποια που όντως έχουν κάτι καινούργιο και ενδιαφέρον να προτείνουν. Σε αυτή την τελευταία κατηγορία ανήκει και το Dope. Ένα ολόφρεσκο, όμορφο και χαριτωμένο καφέ που άνοιξε πριν από λίγο καιρό στην γωνία της Βύσσης που βλέπει στην Αθηνάς.

Πόλος έλξης του μαγαζιού είναι η μπάρα.

Το Dope λοιπόν, φιλοξενείται σε ένα κτίριο που χρονολογείται από τις αρχές περίπου του 19ου αιώνα. Κοινώς βρίσκεται σε ένα κτίριο που έχει περάσει πολλά. Φυσικά ανακαινίστηκε πλήρως και έγινε το σχετικό «λίφτινγκ». Άλλαξαν ολοκληρωτικά την σκεπή, έφτιαξαν κουζίνα, ειδικό χώρο όπου τοποθέτησαν το καβουρδιστήρι τους –ναι φτιάχνουν τον δικό τους καφέ- τον στόλισαν με ωραία έπιπλα, έβαλαν κάτι παλιά ρωσικά φωτιστικά πάνω από την μπάρα με τα λευκά πλακάκια και άφησαν σαν ενθύμιο ένα ασοβάτιστο τοίχο αλλά και μερικούς πέτρινους έτσι για να θυμίζουν κάτι από το παρελθόν του μαγαζιού.

Το φως μπαίνει ανεμπόδιστο από τη μεγάλη τζαμαρία.

Η αλήθεια είναι ότι όταν μπείτε στο μαγαζί δεν θα ξέρετε πού να κοιτάξατε. Είναι όμορφα στημένο και θα σας κερδίσει αμέσως. Το φως μπαίνει από τις μεγάλες τζαμαρίες (που ανοίγουν) αλλά και από τους φεγγίτες της ξύλινης οροφής. Πόλος όμως έλξης είναι η μπάρα. Αυτή με τα λευκά πλακάκια που μέρος της στολίζεται με γλυκά. Γλυκά που μυρίζουν βούτυρο και προ(σ)καλούν να τα δοκιμάσετε.

Για ενθύμιο οι ιδιοκτήτες άφησαν έναν ασοβάτιστο τοίχο.

Σε αυτό το κομμάτι οι άνθρωποι του Dope συνεργάστηκαν με τον αρτοποιό Kamel Saci που επιμελήθηκε τα γλυκά αλλά και τα αλμυρά bagels που σερβίρουν. Έτσι θα δοκιμάσετε βουτυράτα brioche (απλά, ζάχαρης, κανέλας, μήλου-φοβερά- και σοκολάτας), κέικ λεμονιού, με φιστίκι Αιγίνης αλλά και καρότου αλλά και λαχταριστά roll κανέλας καθώς και μικρά γαλλικά κανελέ που γίνονται μια απολαυστική μπουκιά.

Μια από τις εννέα προτάσεις αλμυρών bagels που μπορείτε να βρείτε στο μαγαζί.

Στα αλμυρά bagels έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε 9 έτοιμες προτάσεις αλλά μπορείτε και να συνθέσετε το δικό σας. Και αυτά είναι μόνη η αρχή, όπως μου είπαν γιατί σε λίγο καιρό θα προσθέσουν και άλλες αλμυρές προτάσεις.

Οι άνθρωποι του Dope συνεργάστηκαν με τον αρτοποιό Kamel Saci που επιμελήθηκε τα γλυκά, αλλά και τα αλμυρά bagels.

Στον καφέ τώρα που είναι και ένας από τους βασικούς πυλώνες του μαγαζιού υπάρχουν δύο blend που έχουν φτιαχτεί από τον Αντώνη Τζαρουγκιάν (είναι ο υπεύθυνος για τον καφέ και το καβούρδισμα του αλλά και ένας από τους ιδιοκτήτες) με σκοπό να ταιριάξουν στις γευστικές μας συνήθειες.

Στο Dope υπάρχουν δύο blend που έχουν φτιαχτεί από τον Αντώνη Τζαρουγκιάν.

Το πρώτο, λοιπόν, είναι ένας συνδυασμός από την Βραζιλία, την Αιθιοπία και την Ινδία (εδώ έχουμε την συμμετοχή robusta) και δίνει ένα ευχάριστο αποτέλεσμα χωρίς πολλές οξύτητες που πίνεται εύκολα και ζεστός και κρύος.

Υπάρχει και η επιλογή ενός καφέ μοναδικής προέλευσης που αλλάζει ανάλογα με την διαθεσιμότητα του.

Το έτερο blend εσωκλείει καφέδες που έρχονται από την Γουατεμάλα, την Ονδούρα, την Βραζιλία και την Αιθιοπία και έχει γλυκό, ισορροπημένο προφίλ που συνδυάζεται όμορφα και με το γάλα. Φυσικά υπάρχει και η επιλογή ενός καφέ μοναδικής προέλευσης που θα αλλάζει τακτικά ανάλογα με την διαθεσιμότητα του.

Την ημέρα που το επισκέφτηκα στους μύλους τους φιλοξενούσε έναν single estate από την Ονδούρα. Πιο ιδιαίτερος, με κάποιες οξύτητες παραπάνω που όμως εμένα δεν μου «χτύπησαν» άσχημα. Ο Αντώνης φαίνεται να έχει μεράκι και όταν μου μιλούσε για τον καφέ εξέπεμπε το πάθος τους. Άλλωστε το έχει στο αίμα του μιας και προέρχεται από οικογένεια «καφετζήδων» όπως θα μου πει.

Τα διαφορετικά blends καβουρδίζονται και αλέθονται επί τόπου.

Το Dope (που στην αγγλική αργκό σημαίνει «κούλ, εξαιρετικό, γαμάτο») είναι ένας ενδιαφέρον χώρος. Ήρεμος, χαλαρός, ευχάριστος. Αυτό ήθελαν έτσι και αλλιώς να δημιουργήσουν οι Παναγιώτης και Σπύρος Πιλαφάς μαζί με τον Αντώνη Τζαρουγκιάν, και Γιάννη Βλαχόπουλο. Δεν προσπάθησαν να κάνουν εντυπωσιασμούς αλλά απλά πράγματα. Και φαίνεται.

Το πατάρι του Dope.

ΥΓ. Το πατάρι με θέα την κάτω σάλα είναι τόσο όμορφο που σχεδόν το αγάπησα.

 

ΙΝFO
//Βύσσης 25, Μοναστηράκι, τηλ. 2103215209

 

Διαβάστε ακόμα: Αδελφοί Δούζη – ERGON -«Στο εξωτερικό ο κρύος espresso μας είναι talk of the town».

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top