Η Μελίσσα Στοΐλη συμβουλεύει πώς θα φτιάξετε –από το πλύσιμο έως το γυάλισμα– τα τέλεια κόκκινα αυγά:
Πλένουμε τα αυγά χρησιμοποιώντας μαλακό σφουγγάρι και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου δύο ώρες προτού τα βράσουμε.
Σε μια πλατιά και βαθιά κατσαρόλα, στρώνουμε ένα καθαρό, μαλακό, βαμβακερό πανί. Αραδιάζουμε μία στρώση αυγά, προσέχοντας να μην αφήνουμε κενά μεταξύ τους, και τα καλύπτουμε με νερό βρύσης. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Όταν το νερό φτάσει σε σημείο βρασμού, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα αυγά να μείνουν στο καυτό νερό σκεπασμένα για περίπου 15 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το νερό και τα ακουμπάμε πάνω σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν και να κρυώσουν εντελώς.
Αφαιρούμε όποια έχουν ραγίσει και ακολουθούμε τις οδηγίες της βαφής που έχουμε επιλέξει.
Στη συνέχεια βγάζουμε τα κόκκινα αυγά από τη βαφή, τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας και τα κυλούμε για να αφήσουν το παραπανίσιο χρώμα.
Αφού κρυώσουν τελείως, τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Για σκούρο κόκκινο χρώμα και φυσική βαφή, παίρνουμε δύο σακουλάκια ριζάρι από μαγαζί με μπαχαρικά και τσακίζουμε τις ρίζες με μια πέτρα. Φροντίζουμε να φοράμε ποδιά για να μη λερωθούμε. Βάζουμε το ριζάρι σε βαθιά κατσαρόλα, στρώνουμε από πάνω μια σειρά αυγά, σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε για 25 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με άλλη στρώση αυγών. Η δοσολογία αφορά 30 αυγά.
//Το κείμενο και η συνταγή που φιλοξενεί η στήλη είναι από το βιβλίο της Μελίσσας Στοΐλη «Και διηγώντας τα… να τρως – ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων», εκδ. Κίχλη, 2015.
Διαβάστε ακόμα: Τα κορυφαία διεθνή κρασιά του Πάσχα, από την ομάδα των Cellier
1 2