Μπορούμε να βρούμε Cremant με το 1/3 της τιμής της σαμπάνιας γεγονός που τα καθιστά πολύ προσιτά και αρκετά δελεαστικά, μιας και έχουν κάτι από την γοητεία της σαμπάνιας.

Λοιπόν εκτός από τη σαμπάνια (που γίνεται αποκλειστικά στην Καμπανία για να λέγεται σαμπάνια) η Γαλλία μας έχει δώσει πληθώρα άλλων αφρωδών κρασιών που γίνονται και αυτά με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας (δεύτερη ζύμωση στη φιάλη). Η ευρύτερη «οικογένεια» λοιπών αυτών κρασιών ονομάζεται Cremant και μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικές περιοχές και ποικιλίες, είναι απολαυστική και αρκετά προσιτή. Για πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά.

Τι διαφορά έχει το Cremant από τη σαμπάνια; Αρχικά, η σαμπάνια γίνεται στην Καμπανία όπως προανέφερα ενώ τα Cremant γίνονται στο Λίγηρα, στη Βουργουνδία, στο Jura, στο Limoux, στο Bordeaux, στην Αλσατία και στo Savoie. Δεύτερον, έχουν διαφορετική ελάχιστη ωρίμαση (βάση νομοθεσίας). Στα Cremant η ελάχιστη παραμονή με τις ζύμες είναι 9 μήνες ενώ στην σαμπάνια 12 μήνες. Τρίτον οι βασικές ποικιλίες της Σαμπάνιας είναι το Chardonnay, το Pinot Noir και το Pinot Meunier. Αυτές οι ποικιλίες χρησιμοποιούνται σε κάποια Cremant αλλά επίσης χρησιμοποιούνται και το Chenin Blanc, το Cabernet Franc, το Pinot Blanc, το Sauvignon Blanc, το Pinot Gris, το Riesling, το Savagnin, το Poulsard, το Mauzac και άλλα, ανάλογα με την περιοχή που παράγονται.

Επιπλέον, ανάλογα με την περιοχή, μπορούν να υπάρχουν και έξτρα περιορισμοί ή απαιτήσεις σχετικά με την παραγωγή, την παλαίωση ή την οινοποίηση. Να μην ξεχάσω να τονίσω και τη σημαντική διαφορά της τιμής. Μπορούμε να βρούμε Cremant με το 1/3 της τιμής της σαμπάνιας γεγονός που τα καθιστά πολύ προσιτά και αρκετά δελεαστικά μιας και έχουν κάτι από τον αυτολυτικό χαρακτήρα  (brioche, φουντούκι, αμύγδαλο, ζύμη) και τον κρεμώδη αφρισμό της σαμπάνιας, κάτι από τη γοητεία της, σα να λέμε.

Τα Cremant d’Alsace είναι τα δεύτερα σε πωλήσεις αφρώδες της Γαλλίας, μετά τη σαμπάνια.

Ας εστιάσουμε λίγο στα πιο σημαντικά Cremant. Το Cremant d’Alsace είναι ίσως το πιο διάσημο αδερφάκι της οικογένειας και σύμφωνα με το Decanter είναι το δεύτερο σε πωλήσεις αφρώδες της Γαλλίας, μετά τη σαμπάνια. Μπορεί να είναι μονοποικιλιακό ή χαρμάνι για τις λευκές εκδοχές ενώ για τα ροζέ η μόνη επιτρεπόμενη ποικιλία είναι το Pinot Noir. Στα λευκά, οι επιτρεπόμενες ποικιλίες είναι: Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Auxerrois και Chardonnay όμως η πιο διαδεδομένες είναι το Pinot Blanc και το Auxerrois. Γευστικά έχουν διακριτικά αρώματα μήλου, αχλαδιού και λευκών λουλουδιών, πλαισιωμένα από νότες brioche, ζύμης και αμυγδάλου.

Ένα χαρακτηριστικό των Cremant de Bourgogne είναι η «απαλότητα» στο στόμα που καμιά φορά μπερδεύεται με γλυκύτητα.

Τα Cremant de Bourgogne από την άλλη μεριά βασίζονται κυρίως στο Pinot Noir και το Chardonnay, ενώ πλαισιώνονται από το Gamay (για τα ροζέ), το Aligote και το Melon. Αρωματικά είναι πιο κοντά στη σαμπάνια (μήλο, εσπεριδοειδή, λευκά άνθη ή κόκκινα φρούτα για τα ροζέ) αλλά χωρίς το έντονο αυτολυτικό στοιχείο της σαμπάνιας. Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι η «απαλότητα» στο στόμα που καμιά φορά μπερδεύεται με γλυκύτητα (πιστέψτε με έτσι την πάτησα στις εξετάσεις του MW).

Τα Cremant de Loire φημίζονται για την οξύτητα και τα διακριτικά λουλουδάτα αρώματα.

Κλείνουμε αυτή την ενότητα με το Cremant de Loire. Εδώ συναντάμε σαν βασική ποικιλία για το Chenin Blanc που πλαισιώνεται από Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Franc, Pineau d’Aunis, Grolleau, ακόμα και Cabernet Sauvignon. Τα κρασιά που βασίζονται σε Chenin έχουν τη χαρακτηριστική του οξύτητα και διακριτικά λουλουδάτα αρώματα. Στα ροζέ έχουμε φυτικό και ανθικό χαρακτήρα και τραγανό κόκκινο φρούτο.

Οι πιο «ψαγμένες» εκδοχές που θα βρείτε πιο δύσκολα αλλά αξίζουν το ψάξιμο είναι το Cremant de Jura, το Cremant de Bordeaux και το Cremant de Limoux. Το appellation του Cremant de Jura εδραιώθηκε σχετικά πρόσφατα, το 1995. Οι ποικιλίες που πρωταγωνιστούν είναι το Chardonnay, το Pinot Noir και το Trousseau (minimum 70% του χαρμανιού για τα λευκά ο συνδυασμός αυτών των  τριών ποικιλιών).

Στα ροζέ έχουμε minimum 50% από Pinot Gris, Pinot Noir, Trousseau και Poulsard. Για το Cremant de Bordeaux, όπως πιθανόν φαντάζεστε, συναντάμε τις κλασσικές ποικιλίες της περιοχής με βασικότερες το Sauvignon Blanc και το Sémillon, που δίνουν πιο φρουτώδη και ροδακινένια αφρώδη. Τέλος στο Cremant de Limoux συναντάμε κατά κύριο λόγο το Chardonnay και το Chenin, που συμπληρώνονται από το «εξωτικό» Mauzac. To Limoux έχει κάποια πολύ γηραιά κλήματα Chardonnay που αποτελούν τη βάση για κάποια από τα καλύτερα κρασιά της περιοχής. Τα κρασιά πατάνε σε εσπεριδοειδή, λουλουδάτα και τοσταρισμένα αρώματα.

Τα Cremant, όπως και η σαμπάνια, αγαπούν τα λιπαρά πιάτα όπως τυριά, τηγανητά και λιπαρά κρέατα ή ψάρια.

Τι τρώμε; Λοιπόν τα Cremant όπως είπαμε έχουν κάποια στοιχεία ζύμης, μπισκότου και φουντουκιού και συνήθως χαμηλότερη ένταση και οξύτητα από αυτή της σαμπάνιας. Γι’ αυτό το λόγο επιλέγουμε πιο ελαφριά πιάτα, από ότι θα επιλέγαμε αν είχαμε να κάνουμε με σαμπάνια. Ας πούμε ο κλασικός συνδυασμός στρείδια – σαμπάνια δεν θεωρώ πως δουλεύει τόσο καλά με Cremant (εκτός ίσως αν παίξουμε με κάποιο premium, με έξτρα παλαίωση και από Chenin ή Chardonnay). Αντιθέτως όμως μια γαρίδα κοκτέιλ με ένα ροζέ Cremant από το Λίγηρα ή ένα πιάτο με σολομό gravlax με ένα Cremant από τη Βουργουνδία θα ήταν εξαίσια ιδέα. Άνετα θα έβλεπα και χοιρινή πανσέτα με crackling με ένα Cremant de Jura. Τα Cremant όπως και η σαμπάνια αγαπούν τα λιπαρά πιάτα όπως τυριά, τηγανητά και λιπαρά κρέατα ή ψάρια.

 

ΥΓ.: Άνετα το Cremant είναι η σαμπάνια του φτωχού αλλά και το σπινθηροβόλο αντίδοτο της ζέστης. Επενδύστε.

 

Διαβάστε ακόμα: 10+1 value for money Σαντορίνες.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top