Η Taverna 37 στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, είναι ένα μαγαζί πάνω στη θάλασσα και θυμίζει -δεν υπερβάλουμε- ταβερνούλα στο νησί.

Κάθε μέρα που η δουλειά σου σε φέρνει στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens είναι μια καλή μέρα. Πόσω μάλλον όταν αυτό που σε περιμένει μόλις φτάσεις εκεί, είναι ένα τραπέζι πλάι στο κύμα, στρωμένο από τον σεφ Αλέξανδρο Κοσκινά. Χωριάτικη, πράσινη σαλάτα με φρέσκο ροδάκινο, τόνος ταρτάρ, λαβράκι μαρινάτο, γαρίδες σαγανάκι, μουσακάς, συνοδευόμενα από ούζο και ρακί. Δίπλα στα πιάτα ένα καλάθι με ψωμί και μια «παραμάνα» -όπως ήταν συνήθεια παλιά στις ταβέρνες και τα εστιατόρια-, με όλων των ειδών τα αλείμματα και μεζεδάκια: τζατζίκι, ταραμοσαλάτα με αβγοτάραχο, φάβα, μελιτζανοσαλάτα, τυροκαυτερή, χταποδάκι ξιδάτο, ντολμαδάκια.

Είναι Πέμπτη μεσημέρι, μόλις έχουμε φτάσει στην Taverna 37 του Four Seasons και, παρόλο που είναι Μάιος, η ατμόσφαιρα ταιριάζει περισσότερο σε Αύγουστο. Κόσμος κάνει ηλιοθεραπεία στις ξαπλώστρες, άλλοι απολαμβάνουν τις βουτιές τους, κάποιοι άλλοι έχουν ξεκινήσει το γεύμα τους φορώντας βερμούδα και κοψά σανδάλια, ενώ το μόνο που διακόπτει την εικόνα του απέραντου γαλάζιου είναι οι εντυπωσιακές θαλαμηγοί που έχουν «αράξει» μπροστά μας – μετρήσαμε 15 (!). Τα κοκτέιλ από το bar πάνε κι έρχονται, μαζί και διάφορες λιχουδιές όπως πολύχρωμα cake pops που προσφέρονται στους λουόμενους για να γλυκαθούν.

«Θυμίζει τις διακοπές των παιδικών μας χρόνων: Παραγγέλνεις το φαγητό σου, βουτάς στην θάλασσα και μόλις είναι έτοιμο, κάθεσαι όπως είσαι να φας» μας λέει ο σεφ.

Ο σεφ της Taverna 37 Αλέξανδρος Κοσκινάς.

«Αυτή είναι η ατμόσφαιρα εδώ» μας λέει ο σεφ Αλέξανδρος Κοσκινάς. «Θυμίζει τις διακοπές των παιδικών μας χρόνων στο νησί ή στο χωριό: Παραγγέλνεις το φαγητό σου, βουτάς στην θάλασσα και μόλις είναι έτοιμο, κάθεσαι όπως είσαι για να φας».

Και τρως καλά. Πρόκειται για την ευτυχή συγκυρία όπου η σχολαστική φροντίδα, η εμμονή στην λεπτομέρεια, η άριστη πρώτη ύλη και η υψηλού επιπέδου μαγειρική τεχνική συναντιούνται με την χαλαρή διάθεση και την ανεμελιά του ελληνικού καλοκαιριού. Δεν υπάρχει επιτήδευση, αλλά ούτε και αμέλεια.

«Η παραμάνα έχει μεγάλη επιτυχία και πολλές φορές μας ζητούν να τους την αφήσουμε όπως είναι για να δοκιμάσουν όλους τους μεζέδες» μας λέει ο σεφ.

Ο σεφ, αεικίνητος όπως πάντα, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του: «Το επάγγελμά μας εμπεριέχει την δοτικότητα. Είναι “δούναι”, μην περιμένεις το “λαβείν”, αλλιώς να κάνεις κάτι άλλο». Και μάλλον ξέρει τι λέει αν κρίνει κανείς από το πλούσιο βιογραφικό του: Εκπαιδεύτηκε στο Café de la Paix στο Παρίσι και στη Σχολή του Αλέν Ντικάς σε πιάτα των Louis XV και Plaza Athenée, ενώ έχει εργαστεί, ανάμεσα σε άλλα, σε κορυφαία εστιατόρια της Αθήνας και για 8 χρόνια στο «Tudor Hall» του ξενοδοχείου King George.

Στην Taverna 37 βρίσκεται εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο, πρώτα στην καλοκαιρινή βερσιόν του εστιατορίου και στη συνέχεια στο χειμερινό pop up που ήταν ένα καινούργιο στοίχημα. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που σχεδιάζεται τώρα ένας τρόπος να υπάρξει μεγαλύτερος χώρος, ειδικά στην κουζίνα, για να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι. Αλλά αυτό θα μας απασχολήσει σε μερικούς μήνες.

Το επόμενο στοίχημα της  Taverna 37 είναι τα αυθεντικά πανηγύρια που θα γίνονται στο μαγαζί κάθε Τρίτη, με  σούβλες, μαλλί της γριάς, λουκουμάδες, και φυσικά, ζωντανή μουσική.

Εκτός από τις παραδοσιακές γεύσης, κάθε Τρίτη, θα διοργανώνεται στον χώρο του εστιατορίου ένα αυθεντικό πανηγύρι, ακριβώς όπως γίνεται στα νησιά της Ελλάδας.

Λίγο πριν ξεκινήσει το… πανηγύρι

Η τωρινή είδηση έχει να κάνει με μια άλλη απρόσμενη ιδέα: Κάθε Τρίτη, θα διοργανώνεται στον χώρο του εστιατορίου ένα αυθεντικό πανηγύρι, ακριβώς όπως γίνεται σε όλα τα χωριά και τα νησιά της Ελλάδας: «Θα έχουμε σούβλες, μαλλί της γριάς, λουκουμάδες, όλο το concept και φυσικά, ζωντανή μουσική – κρητική, ικαριώτικη, κάθε εβδομάδα κι άλλη. Επίσης, στο τέλος του μήνα θα ανοίξει και το μπάρμπεκιου. Θα ψήνουμε γαρίδες Κοιλάδας, χταπόδι, κρεατικά, ψάρια, ό,τι μας ζητήσει ο πελάτης. Το αυθεντικό, ελληνικό μας πρωινό (καγιανάς, τυριά, αλλαντικά, πίτες, γιαούρτι με μέλι, κυδώνια κ.ά.) θα ξεκινήσει και αυτό τον επόμενο μήνα».

Από καλοκαιρινά μεζεδάκια μέχρι λαχταριστά γλυκά, στην Taverna 37 βρίσκεις εκείνες τις γεύσεις που θυμίζουν καλοκαίρι.

Από την χωριάτικη μέχρι το αρμενοβίλ

Όσο για τα πιάτα που είχαμε μπροστά μας, επρόκειτο για κάποιες νέες προσθήκες στον κατάλογο, όπως το ταρτάρ και το λαβράκι μαρινάτο, μαζί με κάποια από τα best sellers, τα εκ των ων ουκ άνευ για κάθε αυθεντική ελληνική ταβέρνα. «Η χωριάτικη θα υπάρχει σε κάθε τραπέζι», μας λέει χωρίς να μας εκπλήξει ο σεφ. «Επίσης η παραμάνα έχει μεγάλη επιτυχία και πολλές φορές μας ζητούν να τους την αφήσουμε όπως είναι για να δοκιμάσουν όλους τους μεζέδες. Κολοκυθοκεφτέδες, μουσακάς, καλαμαράκια, γύρος, είναι πάντα νούμερο ένα».

Η άριστη πρώτη ύλη και η υψηλού επιπέδου μαγειρική τεχνική συναντιούνται με την χαλαρή διάθεση και την ανεμελιά του ελληνικού καλοκαιριού.

Τα πιάτα της Taverna 37 θυμίζουν τα μεσημεριανά γεύματα των παιδικών μας χρόνων.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορεί να κάνει μεγάλες αλλαγές κάθε φορά στο μενού του. Πρόσφατα πρόσθεσε τα ωμά ψάρια που αναφέραμε προηγουμένως, μανιάτικη σαλάτα με απάκι κοτόπουλο, πατάτες βραστές, πορτοκάλι και παξιμάδι κριθαρένιο, στριφτάρια με βασιλικό και χαλούμι, κριθαράκι με μοσχάρι, αρνάκι με πουρέ μελιτζάνας και ταλιατέλες με σφυρίδα. Κάτι δηλαδή για όλους.

Για κλείσιμο δοκιμάσαμε ένα εκπληκτικό αρμενοβίλ.

Από τα γλυκά, δοκιμάσαμε ένα εκπληκτικό αρμενοβίλ, το παραδοσιακό σεμιφρέντο της Θεσσαλονίκης, με μπόλικα καραμελωμένα αμύγδαλα. Ό,τι πρέπει για το κλείσιμο του γεύματος, όπως και το γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι (όχι πολύ σιροπιασμένο για να μην είναι υπερβολικά γλυκό, με βουτυράτο τραγανό φύλλο).

Η Taverna 37 διαθέτει μια πολύ καλή λίστα κρασιών. αλλά όποιος θέλει μπορεί να παραγγείλει κοκτέιλ ή απεριτίφ από το μπαρ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, παρόλο που εμείς ήπιαμε ούζο, το Taverna 37 έχει μια πολύ καλά ενημερωμένη και εκτεταμένη λίστα κρασιών, ενώ μπορεί κανείς να παραγγείλει κοκτέιλ ή απεριτίφ εάν αυτό προτιμάει. Άλλωστε στο καλοκαίρι, και δη το ελληνικό, δεν ταιριάζουν οι περιορισμοί και οι κανόνες.

 

Διαβάστε ακόμα: 6o Culinary Journeys στο Daios Cove – Οι κορυφαίοι σεφ δίνουν ραντεβού στην Κρήτη.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top