Η αγορά en primeur είναι μια ετήσια διαδικασία μέσω της οποίας η απόκτηση κρασιών παύει να είναι μια στιγμιαία καταναλωτική πράξη και μετατρέπεται σε τελετουργία οινικού προσπορισμού.

Στα παμπάλαια κελάρια όπου ωριμάζουν τα πολυτιμότερα Bordeaux σας προσκαλούν κατά κάποιον τρόπο να τρυπώσετε τη μύτη και τον ουρανίσκο σας, οι ιστορικές κάβες Cellier: Εκτός από τις εκλεκτές φιάλες που θα βρείτε στα καταστήματα της εταιρείας με ιστορία 150 ετών (τα Cellier ανήκουν στη ΓΕΝΚΑ1877), τα Cellier σας καλούν να αποκτήσετε σε προνομιακές τιμές και με προνομιακό τρόπο τα μεγάλα κρασιά του αύριο, μέσω της αγοράς en primeur.

Η αγορά en primeur είναι μια ετήσια διαδικασία μέσω της οποίας η απόκτηση κρασιών παύει να είναι μια στιγμιαία καταναλωτική πράξη και μετατρέπεται σε τελετουργία οινικού προσπορισμού, προσαρμοσμένη στους ρυθμούς της ίδιας της οινοποιίας. Μπερδευτήκατε; Ας δούμε τι  είναι ακριβώς η αγορά en primeur: Είναι ένας τρόπος προ-αγοράς του κρασιού, ενώ αυτό ωριμάζει ακόμα στα βαρέλια, και πριν καν εμφιαλωθεί. Διάσημοι γευσιγνώστες, οινογράφοι και οινοκριτικοί από όλον τον κόσμο, επισκέπτονται τα chateaux, δοκιμάζουν το κρασί απευθείας από το βαρέλι και δίνουν τις βαθμολογίες τους στο κοινό ώστε να ξεκινήσει η προαγορά.

Την Άνοιξη πραγματοποιείται η δοκιμή των δειγμάτων από τα βαρέλια.

Κάθε χρονιά η τιμή είναι διαφορετική, καθώς διαμορφώνεται ανάλογα με τη σοδειά, τις βαθμολογίες και φυσικά, τη ζήτηση. Για τα καλύτερα κρασιά από τα μεγαλύτερα και διασημότερα chateaux, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που ουσιαστικά όλη η παραγωγή θα έχει ήδη αγοραστεί πριν πλησιάσει καν η εποχή της εμφιάλωσης. Για δε τις εξαιρετικές χρονιές, η συλλεκτική αξία και φυσικά η τιμή εκτοξεύονται και όσοι προνόησαν να αγοράσουν en primeur  έχουν στα χέρια τους όχι απλά ένα υπέροχο κρασί, αλλά μια επένδυση.

Η πώληση en primeur, ξεκίνησε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τότε που ακόμα και τα μεγάλα Châteaux πάλευαν να ανασυγκροτηθούν και να επιβιώσουν.

Αγοράζοντας en primeur, ένα κορυφαίο κρασί θα είναι δικό σας, αλλά δεν θα μπορείτε να το πιείτε (!). Τουλάχιστον όχι αμέσως. Θα πρέπει να περιμένετε να ωριμάσει για αρκετούς μήνες στο βαρέλι, να εμφιαλωθεί κ.ο.κ. Μα τότε, γιατί να το αγοράσετε εκ των προτέρων; Για πάρα πολλούς λόγους! Πρώτον, διότι όπως είπαμε είναι μια σοβαρή επένδυση. Δεύτερον, επειδή θα το πληρώσετε φθηνότερα. Με την αγορά en primeur ο ενδιαφερόμενος αποκτά το κρασί της επιθυμίας του (που αργότερα θα είναι δυσεύρετο) σε καλύτερη τιμή από αυτήν στην οποία θα κυκλοφορήσει μελλοντικά. Και τέλος, ο αγοραστής – οινολάτρης θα κερδίσει και όλη τη συγκίνηση του να συμμετέχει σε μια ιστορική διαδικασία.

Η πώληση en primeur, ξεκίνησε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τότε που ακόμα και τα μεγάλα Châteaux πάλευαν να ανασυγκροτηθούν και να επιβιώσουν. Με το να προ-πωλούν το κρασί τους, είχαν έσοδα για την αγορά βαρελιών αλλά και για να συντηρηθούν. Τώρα βέβαια αυτό έχει αλλάξει κατά πολύ, με τα κρασιά του Bordeaux να χτυπάνε αστρονομικές τιμές, στα πλαίσια ενός άτυπου οινικού χρηματιστηρίου.

Mέσω τις αγοράς en primeur μπορείτε να προ-αγοράσετε ένα θρυλικό Château Mouton Rothschild σε πολύ καλύτερη τιμή (φωτογραφία: chateau-mouton-rothschild.com).

Κρίσιμη στιγμή για την αγορά en primeur, είναι φυσικά ο τρύγος. Είναι αυτή η κομβική στιγμή κατά την οποία οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από τις κλιματικές συνθήκες και τα καιρικά φαινόμενα θα αποκρυσταλλωθούν με το πάτημα των σταφυλιών, για να παραδοθούν πλέον ως χυμός στα χέρια των έμπειρων οινοποιών και να ακολουθήσουν μία οινοποιητική διαδικασία αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά του τρύγου κaι του στυλ κάθε château.

Ο πρόσφατος τρύγος του ’22 θα διατεθεί για αγορά en primeur από την άνοιξη του ’23. Τώρα μπορείτε ακόμα να επενδύσετε en primeur σε κάποιες ευκαιρίες από τον τρύγο του ’21.

Την Άνοιξη που πραγματοποιείται η δοκιμή των δειγμάτων από τα βαρέλια, μοναχά ο έμπειρος επαγγελματίας του κρασιού μπορεί να προβλέψει τι κρασί θα δώσει κάθε σπουδαίο “σπίτι” μετά από δύο χρόνια.

Ο πρόσφατος τρύγος του ’22 θα διατεθεί για αγορά en primeur από την άνοιξη του ’23. Τώρα μπορείτε ακόμα να επενδύσετε en primeur σε κάποιες ευκαιρίες από τον τρύγο του ’21: Για τον 2021, οι ειδικοί της ΓΕΝΚΑ1877 έχουν να πουν τα καλύτερα λόγια. Ήταν μία χρονιά με προκλήσεις και αρκετές δυσκολίες, η οποία απαίτησε πολλή δουλειά στο αμπέλι.

Oι ζεστές και ξηρές συνθήκες από τα μέσα του Αυγούστου μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου βοήθησαν στην σωστή ωρίμανση των σταφυλιών και οδήγησαν συνολικά σε μία καλή χρονιά (τρύγος ’21).

Τα κλιματολογικά γεγονότα που βάρυναν ιδιαιτέρως ήταν η παγωνιά στις αρχές του Απριλίου, οι υψηλές θερμοκρασίες την άνοιξη, οι έντονες βροχοπτώσεις στις αρχές του καλοκαιριού, και το σχετικά κρύο καλοκαίρι αλλά και οι σποραδικές βροχές τον Σεπτέμβριο. Όμως οι ζεστές και ξηρές συνθήκες από τα μέσα του Αυγούστου μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου βοήθησαν στην σωστή ωρίμανση των σταφυλιών και οδήγησαν συνολικά σε μία καλή χρονιά. Σε γενικές γραμμές τα Μπορντό του 2021 διακρίνονται για την κομψότητα, τη φρεσκάδα, το μέτριο αλκοόλ και τα λεπτά αρώματα.

Περνώντας στο επίπεδο των τοπικών διαφοροποιήσεων, στις περιοχές όπου κυριαρχεί το Merlot τα κρασιά εμφανίζονται ελαφρώς πιο μαλακά, ενώ αυτά που βασίζονται στο Cabernet Sauvignon είναι πιο δομημένα, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα παλαίωσης. Τα λευκά ξηρά και τα λευκά γλυκά κρασιά του 2021 χαρακτηρίζονται από εκφραστικότητα, καθαρότητα και ισορροπία. Οι τελικές διακυμάνσεις βέβαια εντοπίζονται στις διάφορες ονομασίες προέλευσης και φυσικά από το ένα chateau στο άλλο.

Και εδώ έρχεται η εμπειρία του αξιόπιστου Οινοχόου ή οινογνώστη, που μπορεί να προτείνει στον πελάτη ένα κρασί που θα ανταποκριθεί ιδανικά στις προσδοκίες του, ή θα τον οδηγήσει να ανακαλύψει κάτι καινούργιο μεν αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον. Στη φόρμα παραγγελίας, που διατίθεται και διαδικτυακά, οι ήδη επιλεγμένες ετικέτες συνοδεύονται από τη βαθμολογία που τους δόθηκε από τα κορυφαία οινολογικά περιοδικά, από κάποιους από τους σπουδαιότερους δημοσιογράφους οίνου, πράγμα που συνεπάγεται μια επιπλέον εξασφάλιση στην επιλογή. Αλλά, μην ξεχνάτε ότι καμία βαθμολόγηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δική σας εμπειρία και τη σχέση εμπιστοσύνης με τον οινικό σύμβουλο της επιλογής σας.

Η εμπειρία του αξιόπιστου Οινοχόου ή οινογνώστη μπορεί να προτείνει στον πελάτη ένα κρασί που θα ανταποκριθεί ιδανικά στις προσδοκίες του (φωτογραφία: lesechos.fr).

Δεν αποκλείεται βέβαια το 2021 να έχει για εσάς μια ειδική συναισθηματική αξία, και να θέλετε ένα σπουδαίο κρασί από αυτή τη σοδειά, ενδεχομένως για να το παλαιώσετε και να το απολαύσετε στην επόμενη χαρούμενη επέτειο. Εάν παντρευτήκατε το 2021, επιλέξτε ένα κρασί από αυτή τη χρόνια για να το κρατήσετε μέχρι το 2031 (τουλάχιστον). Αν κάνετε σωστή επιλογή και καλή διαχείριση, ούτε το κρασί ούτε ο άνθρωπος που διαλέξατε για να μοιραστείτε τη ζωή σας θα έχουν… μετατραπεί σε ξύδι ως τότε.

Στη φόρμα παραγγελίας, που διατίθεται και διαδικτυακά, οι ήδη επιλεγμένες ετικέτες συνοδεύονται από τη βαθμολογία που τους δόθηκε από τα κορυφαία οινολογικά περιοδικά.

Το περίφημο Château Mouton Rothschild από όπου βγαίνουν ορισμένα από τα πλέον εκλεκτά Bordeaux (φωτογραφία: chateau-mouton-rothschild.com).

Σε κάθε περίπτωση, όταν έχει κανείς την ευκαιρία να εξασφαλίσει κορυφαία κρασιά σε τιμές μικρότερες από αυτές της μελλοντικής αγοράς, καλό είναι να μην την αφήσει να πάει χαμένη. Και ας μην παραμελούμε τέλος και το ψυχολογικό κέρδος της παραγγελίας en primeur: δύο χρόνια χαρούμενης προσδοκίας, όσο το κρασί βελτιώνεται στο βαρέλι του στα chateaux του Μπορντώ. Όλη αυτή η αναμονή (προσμονή) θα μεγιστοποιήσει την τελική απόλαυση.

 

//Εισαγωγή: ΓΕΝΚΑ Εμπορική.

⇒ Θα βρείτε πληροφορίες για αγορά en primeur σε όλες τις κάβες Cellier (6 καταστήματα).

 

Διαβάστε ακόμα: Familia Torres. Γνωρίστε την ισπανική δυναστεία του κρασιού.

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top