Το νέο project του Νίκου Νυφούδη έχει το όνομα Ανφάν Γκατέ, που στα Γαλλικά σημαίνει «κακομαθημένο παιδί». Άλλωστε ποιος δεν θέλει να τον κακομαθαίνουν, έστω και λίγο;

Πριν από λίγες ημέρες άνοιξε και πάλι τις πόρτες του ένας χώρος εμβληματικός για τη Θεσσαλονίκη, το εστιατόριο του Τελλόγλειου Ιδρύματος. Το άστρο του είχε λάμψει για λίγο καιρό στα χέρια του Εκτορα Μποτρίνι αλλά σήμερα ανακαινισμένος λανσάρεται εκ νέου στα χέρια του «δικού μας» Νίκου Νυφούδη. Έπειτα από το Life Goddess στο Λονδίνο και το Tzaki’Ho στον ορεινό Χορτιάτη ήρθε με ένα καινούριο εγχείρημα να προσγειώσει την ελληνική κουζίνα που του (ξανα)έμαθε το Λονδίνο, στα πιάτα της ιδιαίτερης πατρίδας του, με τους συνεργάτες του Κώστα Πυδαράκη, Βάϊο Αγγελινούδη και Σταύρο Κυρίμη.

Όλα αυτά ξεδιπλώνονται σε έναν μάλλον αγαπησιάρικο χώρο που σε ωθεί… να βγάλεις τα παπούτσια σου. Κάτι που σίγουρα κάνουν τα πιτσιρίκια που απολαμβάνουν τον παιδότοπο ακριβώς δίπλα, με προγράμματα για τη δημιουργική τους απασχόληση όλη μέρα. Happy kids, happy parents που λένε και οι φίλοι μας οι αγγλοσάξονες.

Το εστιατόριο φιλοξενείται στο αίθριο του Τελλόγλειου, με τον ήλιο να λούζει τα τραπέζια και τη σάλα να αλλάζει όψη ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

Και μιας και μιλάμε για παιδιά, το όνομα Ανφάν Γκατέ σημαίνει «κακομαθημένο παιδί» στα Γαλλικά. Άλλωστε ποιος δεν θέλει να τον κακομαθαίνουν, έστω και λίγο; Το Enfant Gaté είναι ένας από εμάς. Ένα «καλομαθημένο» έστω, ας μην πούμε κακομαθημένο ελληνόπουλο, που έχει μεγαλώσει με τις μυρωδιές της παραδοσιακής κουζίνας αλλά έχει ανοίξει τα φτερά του σπουδάζοντας, ταξιδεύοντας και γιατί όχι δουλεύοντας στο εξωτερικό.

Το εστιατόριο φιλοξενείται στο εντυπωσιακό αίθριο του Τελλόγλειου, με τον ήλιο να λούζει τα τραπέζια και να δημιουργεί την αίσθηση ενός δάσους στην άκρη του… κέντρου της πόλης.

Το εστιατόριο φιλοξενείται στο εντυπωσιακό αίθριο του Τελλόγλειου, με τον ήλιο να λούζει τα τραπέζια και να δημιουργεί την αίσθηση ενός δάσους στην άκρη του… κέντρου της πόλης. Έτσι η σάλα αλλάζει όψη ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Από τον πρωινό καφέ -ή brunch- μέχρι το βραδινό κοκτέιλ. Με όχημα τις εμπειρίες του Νίκου από το Λονδίνο, ο χώρος αποπνέει κάτι ευρωπαϊκό και αρτίστικο, σα να είσαι στην «καντίνα» της Tate Modern, αλλά με ελληνική ψυχή – και γεύση.

Η εξαιρετική ποιότητα των συχνά ταπεινών πρώτων υλών δεν έχει παρασύρει τους δημιουργούς του μαγαζιού σε παρδαλές ακροβασίες της μιας σεζόν.

Η εξαιρετική ποιότητα των συχνά ταπεινών πρώτων υλών δεν έχει παρασύρει τους δημιουργούς του μαγαζιού σε παρδαλές ακροβασίες της μιας σεζόν. Δοκιμάζουμε μια εξαιρετική ελληνική σαλάτα, μόνο με προϊόντα που παράγονται στην Κρήτη, καπαρόφυλα και μους φέτας, και το γευστικό -εγχώριο- ταξίδι ξεκινά. Ντολμαδάκια από τα τρυφερά αμπελόφυλλα της οικογένειας Καζάκη, μούρλια μανιταράκια σωτέ με Μαυροδάφνη Πατρών, ένα ζεστό, πικάντικο τυρί από την Ήπειρο και κάτι πατάτες τηγανητές με μάνουρα Σύρου που μας κάνουν να σκάσουμε χαμόγελο.

Το μενού συμπληρώνουν τυριά και αλλαντικά από κάθε γωνιά της χώρας.

Στα κρέατα μας ανοίγουν την όρεξη τα βουβαλίσια σουτζουκάκια με πιτούλες σε γιαουρτλού «mood», μια αργοκαπνισμένη χοιρινή μπριζόλα με πουρέ σελινόριζας, το άπαιχτο κότσι που σερβίρεται με πουρέ τραχανά και κρητικό ξινοτύρι, αλλά και το ψαχνό κόκκορα με τα σκιουφιχτά ζυμαρικά. Comfort food εις το τετράγωνο. Το πιάτο βέβαια που έχει τα φόντα να γίνει γαστρονομικό talk of the town είναι τα πεντανόστιμα -και ωφέλιμα- κάστανα στιφάδο, μια vegan και μερακλαντάν συνταγή από τα βουνά της Κρήτης.

Mια εξαιρετική ελληνική σαλάτα, μόνο με προϊόντα που παράγονται στην Κρήτη, καπαρόφυλα και μους φέτας.

Το μενού συμπληρώνουν τυριά και αλλαντικά από κάθε γωνιά της χώρας που προσφέρονται για συνδυασμό με ένα από τα 31 κρασιά της λίστας, από ελληνικές μονάχα ποικιλίες: Αυτή η τελευταία ιδιαιτερότητα μας άρεσε πολύ: Τα κρασιά δεν προέρχονται απλώς από ελληνικά οινοποιεία αλλά βασίζονται αποκλειστικά σε ελληνικές ποικιλίες. Ανφανγκατέ, δεν έχει καμπερνέ!

 

Διαβάστε ακόμα: Top 5 vegan/vegetarian «φαγάδικα» των Αθηνών

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top