Το ERGON Agora East είναι ένας ξεχωριστός πολυμορφικός χώρος (Φωτογραφία: Όλγα Δεϊκου).

Ως πού μπορούν να φτάσουν οι αδελφοί Δούζη; Να ένα καλό ερώτημα που δεν επιδέχεται απάντησης, καθώς ο Θωμάς και ο Γιώργος Δούζης έχουν αποδείξει ως τώρα ότι είναι ικανοί να ανακαλύψουν μια νέα ιδέα ακόμη και στον… πάτο ενός μπουκαλιού.

Μέσα σε πολύ λίγα χρόνια κατάφεραν να κάνουν το ERGON ένα παγκόσμιο trademark συνώνυμο της μεσογειακής και της ελληνικής κουζίνας. Τα επιλεγμένα προϊόντα τους είναι υψηλής ποιότητας, η αισθητική στους χώρους που δημιουργούν κάτι παραπάνω από ευδιάκριτη, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως προωθούν το φαγητό και την ελληνική κουλτούρα στο διεθνές κοινό.

Ολος ο χώρος επεκτείνεται σε 15 στρέμματα οργανωμένου κήπου, με θέα την θάλασσα και τον μαγευτικό Όλυμπο.

Ολα ξεκίνησαν από το ΕΡΓΟΝ Agora στη Θεσσαλονίκη όπου σε 1.000 τετραγωνικά δημιούργησαν τη δική τους ξεχωριστή ναυαρχίδα. Δεν έμειναν, όμως, μόνο εκεί. Δημιούργησαν το flagship Foodie Hotel στο Σύνταγμα, το ERGON House. Μια ολότελα ξεχωριστή ιδέα που περιλαμβάνει διανομή σε ξενοδοχείο, εστιατόριο, μανάβικο, κρεοπωλείο και σούπερ μάρκετ. Ολα σε ένα!

Το Ergon Agora East αναπτύσσεται σε 1.000 τετραγωνικά (Φωτογραφία: Όλγα Δεϊκου).

Η επέκτασή τους έγινε εντός και εκτός των ελληνικών τειχών. Με εστιατόρια στην Αγγλία, το Βέλγιο και την Κύπρο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το Ergon Ikos Dassia στην Κέρκυρα. Τώρα, ήρθε η σειρά μιας νέας ιδέας που αναπτύσσεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη και γίνεται το πρώτο «grocerant» (βλ: παντοπωλείο και εστιατόρια ταυτοχρόνως) στην Ελλάδα.

Βρίσκεται στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής 50 στην ανατολική Θεσσαλονίκη όπου σε έκταση 2.500 τετραγωνικών μέτρων, δημιουργήθηκε μια ανοιχτή αγορά και εστιατόριο. Ολος ο χώρος επεκτείνεται σε 15 στρέμματα οργανωμένου κήπου, με θέα την θάλασσα και τον μαγευτικό Όλυμπο.

Ο χώρος του εστιατορίου (Φωτογραφία: Όλγα Δεϊκου).

Από νωρίς το πρωί η ομάδα του ERGON Agora ζυμώνει και ψήνει καθημερινά προζυμένια ψωμιά και αρτοποιήματα.

Για άλλη μια φορά, η σκέψη τους είναι πολυμορφική και περιλαμβάνει στον ίδιο χώρο ένα δίκτυο παράλληλων δραστηριοτήτων. Ο επισκέπτης με το πού μπαίνει, παρατηρεί στα δεξιά ένα Ανθοπωλείο όπου μπορεί να δει επιλεγμένα λουλούδια και φυτά. Το βλέμμα του θα σταθεί στην εντυπωσιακή λεμονιά ως σήμα κατατεθέν στον χώρο, καθώς και στο χαρακτηριστικό βανάκι με τα donuts του Jerry’s Foodtruck.

Το ζαχαροπλαστείο και ο χώρος για τα τυριά (Φωτογραφία: Όλγα Δεϊκου).

Προχωρώντας στα ενδότερα, διακρίνεις στα αριστερά τα φρέσκα προϊόντα από το τεράστιο μανάβικο, το γυάλινο κρεοπωλείο, το ιχθυοπωλείο και καταλήγεις (με τη βοήθεια της μυρωδιάς) στον ξυλόφουρνο που από νωρίς το πρωί η ομάδα του ERGON Agora ζυμώνει και ψήνει καθημερινά προζυμένια ψωμιά και αρτοποιήματα.

Από τον Ξυλόφουρνο υπάρχουν επιλεγμένα πιάτα στο μενού με έμφαση στα χειροποίητα sourdough προϊόντα και την signature ζύμη Pano’s Pizza από τον Chef της ομάδας Παναγιώτη Ξάνθη. Το ταξίδι στο χώρο του ERGON Agora, όμως, έχει κι άλλους προορισμούς.

Ανοιχτός χώρος για να πιει ήσυχα κανείς το ποτό του (Φωτογραφία: Όλγα Δεϊκου).

Σε συνεργασία με την Taf σερβίρονται μια σειρά από διάφορες ποικιλίες καφέ και ροφήματα.

Λίγα μέτρα πιο μπροστά βρίσκεις το Micro-Roastery όπου σε συνεργασία με την Taf σερβίρονται μια σειρά από διάφορες ποικιλίες καφέ και ροφήματα. Τη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου επιμελείται ο Pastry Chef Κωνσταντίνος Συμεωνίδης, ενώ η ιδέα βασίζεται σε εποχιακά γλυκά ψημένα στον ξυλόφουρνο.

Το μανάβικο με όλα τα καλούδια (Φωτογραφία: Όλγα Δεϊκου).

Για τους λάτρεις του οίνου, ο χώρος της Κάβας (στην οποία υπάρχει ένα επισκέψιμο γυάλινο κελάρι ειδικής θερμοκρασίας) είναι γεμάτος από εκλεκτές ετικέτες σε ελληνικά κρασιά και αποστάγματα σε συνεργασία με την ERGON.

Το πλήρως οργανωμένο σούπερ μάρκετ του χώρου διαθέτει ποικιλία ειδών από διάφορες εταιρίες.

Οτιδήποτε χρειαστεί κανείς το βρίσκει εδώ. Τριγύρω στα ράφια, βρίσκει κανείς διάφορα γνωστά προϊόντα της ERGON, αλλά και όχι μόνο. Το πλήρως οργανωμένο σούπερ μάρκετ του χώρου διαθέτει ποικιλία ειδών από διάφορες εταιρίες.

Το σούπερ μάρκετ περιλαμβάνει τα προϊόντα ERGON, αλλά και πολλών άλλων εταιριών (Φωτογραφία: Όλγα Δεϊκου).

Καθώς προχωράμε προς τα έξω αντικρίζουμε την ανοιχτή κουζίνα με τις παρίγιες και τους ξυλόφουρνους το οποίο πλαισιώνεται από το καθιστικό και έναν ξεχωριστό χώρο για private dining. Το μενού, το οποίο επιμελήθηκαν οι δύο chef της εταιρείας Παναγιώτης Ξάνθης και Λευτέρης Αθανασόπουλος (αντίστοιχο με το μενού που συμπεριλαμβάνεται στον οδηγό Michelin για το 2020 στο ERGON House της Αθήνας) προσαρμόστηκε στο νέο τρόπο μαγειρέματος με ξύλα και κάρβουνα. Οι γεύσεις στα πιάτα είναι εμπνευσμένες από την μεσογειακή και την ελληνική κουζίνα.

Αγαθά για το σπίτι με ποιότητα και υπερεπάρκεια (Φωτογραφία: Όλγα Δεϊκου).

Καλό είναι να περιηγηθεί κανείς και στο εξωτερικό μέρος, στον Κήπο, και να περπατήσει ανάμεσα από τα παρτέρια με τις καλλιέργειες κηπευτικών που θα τροφοδοτούν το εστιατόριο και το μανάβικο. Εκεί υπάρχουν τραπέζια με θέα την θάλασσα, ενώ ο χώρος καταλήγει σε ένα seaside bar με επιλεγμένα cocktails από το Vogatsikou 3 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Υπάρχει ακόμη ανοιχτός κινηματογράφος, παιδική Χαρά, και επιπλέον έκταση για μια σειρά από Special Events.

Να σημειωθεί πως το ERGON Agora διαθέτει ακόμη ιδιωτικούς χώρους για ΒBQ, Foodtruck με Τerry & Co burgers από τον Chef της ομάδας Λευτέρη Αθανασόπουλο, ανοιχτό κινηματογράφο, Παιδική Χαρά, και επιπλέον έκταση για μια σειρά από ειδικά events.

Εως και ανοιχτό σινεμά υπάρχει στο χώρο (Φωτογραφία: Όλγα Δεϊκου).

Αυτό που έφτιαξαν οι αδελφοί Δούζη είναι στην πραγματικότητα ένα Ergon Agora food hall concept. Δηλαδή: έναν προορισμό που μπορεί κανείς να τον επισκεφθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Να ψωνίσει τα αγαθά για το σπίτι του, να γευματίσει, να πιει το ποτό του, αλλά και να κάνει ένα πριβέ πάρτι, έως και να δει μια ταινία.

Τον χώρο εσωτερικά έχουν επιμεληθεί οι Urban Soul Project ενώ τον κήπο και το Landscaping φέρει την υπογραφή των Fytron Landscapes.

 

// Ergon Agora East: Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 50, Πυλαία Χορτιάτης.

 

Διαβάστε ακόμα, “Φέρε το δικό σου κρασί στο εστιατόριο”: μήπως να το σκεφτούμε;

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top