Ο βραβευμένος chef Jean-Charles Metayer είναι ο επικεφαλής της μπριγάδας του Mavro Restautant που βρίσκεται στην «καρδιά» του Kivotos Santorini.

Στο Ημεροβίγλι, αν βρεθείς απόγευμα, την ώρα που ο ήλιος βάφει τα νερά, καταλαβαίνεις γιατί η Σαντορίνη έχει αυτό την αύρα της μαγείας να την ακολουθεί. Εκεί, στην Καλντέρα, μπορείς να υποσχεθείς στον εαυτό σου τα πιο τρελά πράγματα. Ολότελα μαγεμένος από τη φυσική ομορφιά του τοπίου, όλα σου φαίνονται πραγματοποιήσιμα.

Όλο αυτό το σκηνικό σε περιζώνει, είναι σαν μια μικρή προσωπική κιβωτός που σε απαλάσσει έστω πρόσκαιρα από τις δύσκολες σκέψεις και σου αφήνει ένα γλυκό απόσταγμα ευζωίας. Μια υπενθύμιση πως υπάρχουν στη ζωή ωραίες στιγμές που αξίζει να γεύεσαι.

Το μπαρμπούνι είναι από τα αγαπημένα υλικά του Jean-Charles Metayer.

Αν λίγο σταθείς στην Καλντέρα θα δεις το ξενοδοχείο Kivotos Santorini. Eίναι αμφιθεατρικό, δεν γίνεται να το χάσεις. Είναι σαν ένα μεγάλο καλλιτεχνικό installation. Αν, επιπλέον, είσαι ρέκτης και, όντως, σε ενδιαφέρει να αναζητήσεις τις σπάνιες γεύσεις αυτού του κόσμου τότε μπορείς κάλλιστα να αφεθείς στα χέρια του βραβευμένο chef Jean-Charles Metayer που είναι ο επικεφαλής της μπριγάδας του Mavro Restautant που βρίσκεται στην «καρδιά» του Kivotos Santorini.

Nα απολαμβάνεις το φαγητό σου έχοντας αυτή τη θέα. Σπάνια στιγμή.

Ο executive chef Jean-Charles Metayer έγινε γνωστός από τις συνεργασίες του με διακεκριμένα, τόσο με αστέρια Michelin όσο και με Χρυσούς Σκούφους, εστιατόρια όπως αυτό του Jacques Le Divellec στο Παρίσι, αλλά και το Varoulko, το Premiere, το Calypso εν ελλάδι.

Οι χρωματισμοί παραπέμπουν ευθέως στο καλοκαίρι.

Τα πιάτα ενσωματώνουν τις μεσογειακές και ελληνικές πρώτες ύλες με τις γαλλικές τεχνικές της υψηλής γαστρονομίας.

Τώρα, υπό τη σημαία του Mavro φιλοδοξεί να μετατρέψει το σημείο (την Καλντέρα, ας μην το ξεχνάμε αυτό) σε σημείο γευστικής αιχμής ή κάτι σαν το little black dress (ένεκα και του ονόματος) του λάτρη της υψηλής γεύσης. Ακούγονται κάπως εξεζητημένα όλα αυτά; Τα πιάτα του είναι πολύ περισσότερο «ευανάγνωστα», καθώς ενσωματώνουν τις μεσογειακές και ελληνικές πρώτες ύλες με τις γαλλικές τεχνικές της υψηλής γαστρονομίας.

Κριθαράκι με γαρίδες. Κομψό νεοελληνικό πιάτο.

«Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους πελάτες ένα γαστρονομικό ταξίδι που ξεκινά από τον Ατλαντικό της Γαλλίας, εκεί όπου έκανα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα, και καταλήγει στη Μεσόγειο και την Ελλάδα, τη δεύτερη πατρίδα μου, όπου ζω και εργάζομαι τα τελευταία 20 χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Jean-Charles Metayer. Εκεί όπου τα αγαπημένα υλικά του σεφ, όπως το ελληνικό μπαρμπούνι και το ντόπιο αρνάκι μαζί με τα εκλεκτά λαχανικά της Σαντορίνης δέχονται ένα γοητευτικό γαλλικό άγγιγμα.

Υπάρχει η δυνατότητα να διαλέξει κανείς από το all day μενού ή να μεταβεί στην σπάνια «επικράτεια» του degustation μενού.

Την ώρα που ο ήλιος βάφει τα νερά.

Υπάρχει η δυνατότητα να διαλέξει κανείς από το all day μενού ή να μεταβεί στην σπάνια «επικράτεια» του degustation μενού, όπου εκεί οι υφές, οι συνδυασμοί και η θελτικότητα του αποτελέσματος ανεβαίνουν κατακόρυφα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, έχεις την αίσθηση πως η Ελλάδα συναντάει τη Γαλλία στη Σαντορίνη.

Ορισμένα πιάτα μοιάζουν με έργα τέχνης.

Αίφνης, στο all day μενού μπορείς να δοκιμάσεις τη σαλάτα Σαντορίνης με ντομάτες, αγγούρι, πιπεριές, φέτα, κάπαρη, ελιές και παρθένο ελαιόλαδο (τι πιο ελληνικό;) αλλά και νεωτερική σαλάτα με κινόα, γαρίδες, μάνγκο, αγγούρι, ντομάτα, λάιμ και ελαιόλαδο.

Ομοίως, από τους all time classic κολοκυθοκεφτέδες μπορείς να περάσεις στο Katsu Sando με μοσχάρι σε προζυμένιο ψωμί και από το κριθαράκι με γαρίδες στο ριζότο κολοκύθας ή το φιλέτο σφυρίδας με βινεγκρέτ λεμονιού και κάπαρης. Κρατήστε χώρο για μια ελληνοπρεπή πορτοκαλόπιτα με παγωτό βανίλια ή έναν μπακλαβά με παγωτό φιστίκι.

Μια από τις δροσερές σαλάτες του Mavro.

Στο Degustation μενού, όπως προείπαμε, οι εντάσεις ανεβαίνουν κι εκεί ο Metayer δείχνει μεγάλο μέρος της επιδεξιότητάς του. Μπορεί κανείς να ξεκινήσει τη δοκιμή με ταρτάρ τόνου και χαβιάρι avruga, χτένια με τζελ πατζαριού και τραγανό φύκι με μους χελιού.

Κυρίαρχη θέση στο μενού έχει το αρνί κονφί σε ελαιόλαδο, με πάστα λεμονιού, ντοματίνια Σαντορίνης, και πούδρα από μαύρο πράσο.

Η ελληνογαλλική νότα επανέρχεται με το φουά γκρα με καραβίδες και κονσομέ αρωματισμένο με ελιές, και με το μπαρμπούνι με αρακά και κανελόνι γεμιστό με χταπόδι ραγκού, και σάλτσα Πόρτο. Κυρίαρχη θέση στο μενού έχει και το αρνί κονφί σε ελαιόλαδο, με πάστα λεμονιού, ντοματίνια Σαντορίνης, και πούδρα από μαύρο πράσο.

Γαλλικές νότες που μπλέκονται με τις ελληνικές.

Τέλος, στο à la carte μενού αξίζει να δοκιμάσετε για αρχή  το καβούρι με λουίζα, τραγανό μπριος, καρπούζι και βότανα ή το λαβράκι ταρτάρ με αυγοτάραχο, μπισκότο κάπαρης και τζελ από αλμυρίκια. Ολότελα θαλασσινό.

Στα γλυκά ο Metayer και η ομάδα του μάς προτείνουν μια νέα εκδοχή της γνωστής Black Forest.

To Μavro επιθυμεί να γίνει το little black dress του λάτρη της υψηλής και ποιοτικής γεύσης.

Στα κυρίως πιάτα του α λα καρτ μενού, θα σας τραβήξει την προσοχή το μοσχάρι φιλέτο με αγκινάρες και σάλτσα από κόκκινο κρασί Σαντορίνης, αλλά και ο αστακός σε ανοιχτό ραβιόλι με μους καρότου και σάλτσα αρωματισμένη με δεντρολίβανο.

Τελείωμα με ένα ελαφρύ γλυκό.

Οσο για τα γλυκά, πάντα ένα γαστρονομικό γεύμα οφείλει να τελειώνει με κάτι ιντριγκαδόρικο: ο Metayer και η ομάδα του μάς προτείνουν φέτος το καλοκαίρι, μια νέα εκδοχή της γνωστής Black Forest και το νεκταρίνι με δυόσμο και παγωτό μασκαρπόνε σε μαρέγκα.

 

Διαβάστε ακόμα: «Callao On the Coast»: το γευστικό dolce far niente της Κέρκυρας.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top