Η λιτή διακόσμηση λειτουργεί χαλαρωτικά.

Τα εστιατόρια που έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό τα αντιμετωπίζω πάντοτε με μια επιφύλαξη. Θεωρώ ότι ο τόπος όπου δημιουργείται το καθετί έχει καθοριστική σημασία στην διαμόρφωση του «χαρακτήρα» και του στιλ του και συνήθως δεν λειτουργεί το ίδιο, όταν ειναι αποκομμένο από αυτόν.

Μόλις εισέλθεις στο εστιατόριο σε ξεκουράζει το φως, η προσεγμένη λιτότητα, αλλά και η παρακείμενη πισίνα.

Αυτό σκεφτόμουν μέσα στο ασανσέρ του Athens Marriott Hotel που θα με πήγαινε στον 8ο όροφο του πεντάστερου ξενοδοχείου όπου βρίσκεται το e&o Athens, το εστιατόριο που έλκει την καταγωγή του από το Νότινγκ Χιλ του Λονδίνου. Λίγο πριν την απόλυτη διάψευσή μου δηλαδή.

Ενα rooftop «λουσμένο» στο φως, χάρη στα τεράστια παράθυρα με την απρόσκοπτη θέα στο ΚΠΙΣΝ και στη θάλασσα…

Οι πρώτες εντυπώσεις

Κατ’ αρχάς, οποιαδήποτε επιφυλακτική σκέψη διαλύεται αμέσως με το που μπαίνεις στον χώρο: Ένα rooftop «λουσμένο» στο φως χάρη στα τεράστια παράθυρα με την απρόσκοπτη θέα στο ΚΠΙΣΝ και στην θάλασσα, όπου κυριαρχούν το φυσικό ξύλο και η πέτρα, με απλές και λιτές γραμμές στην διακόσμηση, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει και διαφορετικά. Το μάτι μαζί με το μυαλό ξεκουράζονται αμέσως και μάλιστα χωρίς ακόμη να ξεκινήσουν τα κοκτέιλ.

…Αλλά και καθώς γέρνει το φως, η θέα γίνεται πανέμορφη.

Έξτρα νότες ομορφιάς και ψυχικής ευεξίας προσφέρουν η πισίνα που βρίσκεται δίπλα στο εστιατόριο, αλλά και το… playroom (!). Εκεί όπου διοργανώνονται τα private events και οι επισκέπτες μπορούν να παίξουν ποδοσφαιράκι, μπιλιάρδο ή shuffleboard, να δουν μια ταινία ή έναν αγώνα στην μεγάλη οθόνη που διαθέτει ο χώρος. Ή και να απολαύσουν τη μουσική, καθισμένοι σε μια αναπαυτική πολυθρόνα. Αργότερα, θα πληροφορηθούμε ότι στην ειδική αυτή αίθουσα διοργανώνονται και άλλου είδους δραστηριότητες όπως masterclasses για σάκε ή σούσι.

H πισίνα που βρίσκεται δίπλα στο εστιατόριο ενισχύει το… feng shui του χώρου.

Η τιμή, για high-end εστιατόριο είναι «value for money», αφού το άτομο, μαζί με κρασί, μπορεί άνετα να φάει με 50 ευρώ.

Δεν είναι όμως αυτά που με έκαναν να γοητευτώ από το e&o, αλλά το φαγητό. Αλλωστε αυτό είναι το πιο σημαντικό. Με έναν προσφάτως ανανεωμένο κατάλογο, ο οποίος αναπροσαρμόστηκε με βάση τα τοπικά προϊόντα, οι γεύσεις δεν είναι αποκομμένες από το ελληνικό στοιχείο.

Μέχρι και η τίμια, παραδοσιακή μας τσιπούρα βρήκε την θέση της στο μενού και μάλιστα σε δύο εκδοχές. Παρεμπιπτόντως, η τσιπούρα usuzukuri (ουσουζουκούρι) ήταν, ίσως, το αγαπημένο μου από τα πιάτα που δοκίμασα, αλλά, όπως λένε και οι φίλοι μας οι Αγγλοι, more on that later. Προηγούνται τα κοκτέιλ.

Στο χώρο κυριαρχούν το φυσικό ξύλο και η πέτρα.

Ιαπωνικά ουίσκι, φρέσκα σύκα και χαμομήλι

Kεντρικό σημεία ενδιαφέροντος του e&o είναι το μπαρ. Ο χώρος όπου δημιουργεί η Παναγιώτα Γαλανακοπούλου και η δεμένη, όπως μας λέει η ίδια, ομάδα των bartenders, τα signature κοκτέιλ τους. Οι κλασικές επιλογές –ένα τραπέζι αμερικανών τουριστών είχαν παραγγείλει pina coladas και οφείλω να ομολογήσω ότι όσο 80s κι αν είναι η συγκεκριμένη επιλογή, την ζήλεψα πολύ εκείνη την ώρα-, μπερδεύονται αρμονικά με τις πιο ιδιαίτερες και ψαγμένες: Κοκτέιλ τα οποία, αντί για τα κλασικά ρούμι ή τζιν, θα έχουν ως βάση τους ένα ακριβό ιαπωνικό ουίσκι, ένα εκλεκτό σάκε, ή ένα κρασί.

Ισχυρό δέλεαρ είναι να ξεκινήσεις με ένα κοκτέιλ από την Παναγιώτα Γαλανακοπούλου.

Η Παναγιώτα μάς ενημερώνει ότι υπάρχει πλέριος χώρος για δημιουργικότητα: «Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ μάς εμπιστεύονται να φτιάξουμε τα κοκτέιλ προσαρμοσμένα στα προσωπικά τους γούστα. Αλλωστε τα παιδιά του σέρβις ξέρουν πολύ καλά πώς να κατευθύνουν τον πελάτη στην ιδανική γι’ αυτόν επιλογή».

Στα κοκτέιλ, η spicy τεκίλα με μπανάνα «κοντράρει» τα πιο καυτερά πιάτα, ενώ το σάκε με αγγούρι που είναι πιο δροσιστικό ρίχνει την ένταση στις γεύσεις.

Υπάρχουν, βέβαια και τα κοκτέιλ που ταιριάζουν απόλυτα με τα πιάτα και έχουν δημιουργηθεί ακριβώς για να τα συνοδεύσουν. Δύο τέτοια παραδείγματα είναι η τεκίλα με μπανάνα, ένα πιο spicy ποτό που «κοντράρει» σωστά τα πιο καυτερά πιάτα του καταλόγου, ενώ το σάκε με αγγούρι που είναι πιο δροσιστικό και ρίχνει την ένταση στις γεύσεις.

Τα ποτά εδώ είναι εφάμιλλα των καλυτέρων bars.

Για εμάς η φιλόξενη Παναγιώτα ετοίμασε ένα μείγμα από παλαιωμένο ρούμι, λίγο πόρτο, μαρμελάδα σύκο, σιρόπι σφενδάμου, μια εσάνς τζίντζερ και φρέσκο σύκο για topping. Ακόμα, ένα κοκτέιλ με βάση το ουίσκι, συν πράσινο μήλο, σιρόπι αγαύης και λάιμ. Εκείνο πάντως που ήπια μέχρι την τελευταία γουλιά, ήταν ένα κόμπλερ με κρασί Gewurztraminer, Italicus Rosolio di Bergamotto, τριαντάφυλλο, σπιτικό κόρντιαλ ανανά και χαμομήλι: Φίνο, δροσερό, ελαφρύ, με γεύση και άρωμα διακριτικά, ό,τι πρέπει για πιάτα με πρωταγωνιστή το λευκό ψάρι.

O Παύλος Ασλανίδης,είναι ο επικεφαλής της κουζίνας. Νέος μεν, αλλά με μπόλικη εμπειρία.

Τα ιντριγκαδόρικα πιάτα

Επικεφαλής της κουζίνας στο e&o Athens είναι ο Παύλος Ασλανίδης, ο οποίος, παρά το νεαρόν της ηλικίας του, έχει μπόλικη εμπειρία: Έχει θητεύσει στο Rakkan στη Μύκονο, στο Oozora στην Κηφισιά με τον Γιώργο Βενιέρη, στο Old Mill στο Elouda Mare της Κρήτης, στο Aleria με τον Γκίκα Ξενάκη, αλλά και στην Ελβετία.

Οπως μας είπε ο ίδιος: «Αρχικά είχε έρθει από την Αγγλία ο Aaj Fernando (executive chef στο Rickers Restaurants, την εταιρεία που δημιούργησε το e&o) με την ομάδα του για να μας εκπαιδεύσουν. Ο σεφ είναι από τη Σρι Λάνκα, οπότε ξέρει από ασιατική κουζίνα. Και το τωρινό μενού εκείνος το έχει συνθέσει. Έχουμε και κάποια πιάτα που είναι αποκλειστικότητες του e&o Athens, όπως η τσιπούρα usuzukuri, τα οποία τα έχουμε φτιάξει σε συνεννόηση μαζί του».

Ξεκίνημα με χτένι κανταΐφι και σάλτσα XO.

Ξεκινήσαμε τη γευστική δοκιμή με χτένι κανταΐφι και σάλτσα XO. Πραγματικά καλύτερη αρχή για εμένα δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Λατρεύω τα χτένια και τα συγκεκριμένα δεν με απογοήτευσαν: Σωστά ψημένα, με το κανταΐφι να δίνει το τραγανό στοιχείο που λείπει από το αγαπημένο αυτό όστρακο.

Η αλμυρούτσικη σάλτσα παραδοσιακά φτιάχνεται με αποξηραμένα χτένια και αποξηραμένο μπέικον, αλλά εδώ την θέση των πρώτων έχει πάρει η ψιλή γαρίδα. Ένα (και δύο και τρία…), αγγίγματα από λάιμ –για να εξισορροπήσει το αλμυρό-, και έχουμε ένα ορεκτικό που σε κάνει να ανυπομονείς για τη συνέχεια.

Τα κοτέιλ έχουν σχεδιαστεί ώστε να παντρεύονται αρμονικά με το φαγητό.

Σειρά είχε το dragon sushi: Γαρίδα τεμπούρα, spicy mayo, αβγά χελιδονόψαρου, όλα «παντρεμένα»  με λεπτές φέτες αβοκάντο. Φρέσκα υλικά, ωραία συνδυασμένα, σε μεγάλο ρολό. Ο,τι αναζητάς δηλαδή από το σούσι. Οι vegetarian επιλογές σε ρολά, το sashimi –τόσο γευστικό και σωστά κομμένο που δεν χρειάστηκε να προστεθεί στα ωμά κομμάτια ψαριού ούτε σόγια σος ούτε τίποτα-, και μια ιδιαίτερη πρόταση που έχει βάση ένα μπλοκ από τηγανητό ρύζι και από πάνω ταρτάρ σολομού, όλα ήταν εξίσου άρτιες επιλογές.

Dragon sushi: Γαρίδα με spicy mayo και τόνος, αβγά χελιδονόψαρου, όλα «παντρεμένα» με λεπτές φέτες αβοκάντο.

Εκπληξη γευστικά για εμένα ήταν η τσιπούρα usuzukuri: λεπτές φέτες ωμής τσιπούρας σε μια σάλτσα από τσίλι, σκόρδο, σησαμέλαιο και κόλιανδρο. Έντονη και πλούσια γεύση από το σησαμέλαιο και ένα αρωματικό «kick» από τον κόλιανδρο που «ακούγεται» όσο πρέπει. Ο όρος usuzukuri αναφέρεται στην κοπή της τσιπούρας, η οποία είναι, όπως μας λέει ο σεφ, λίγο πιο χοντρή από το καρπάτσιο και αρκετά πιο λεπτή από το σασίμι. Η κοπή παίζει σημαντικό ρόλο στην υφή του ψαριού, στο «δάγκωμα». «Αν ήταν πιο χοντρά κομμένη, θα ήταν σκληρή», συμπληρώνει ο σεφ.

Tσιπούρα usuzuki: λεπτές φέτες ωμής τσιπούρας σε μια σάλτσα από τσίλι, σκόρδο, σησαμέλαιο και κόλιανδρο.

Το έτερο πιάτο της τσιπούρας είναι πιο συνηθισμένο για τον μέσο ουρανίσκο: Σοταρισμένο το ψάρι με σάλτσα που έχει βάση την πιπεριά χαλαπένιο, απαλό γλυκίζον ξύδι για sushi rice, σκόρδο και ελαιόλαδο. Ακούγεται κάπως τραχύ αλλά τελικά δεν είναι καθόλου επιθετικό ούτε καυτερό. Αντίθετα, έχει μια ευχάριστα γλυκόξινη γεύση και μόλις στα μισά του πιάτου το νιώθεις πιο πικάντικο.

Η ακρίβεια στο ψήσιμο εγγυάται τη σωστή υφή.

Τέλος, έχουμε δύο από τα best sellers του εστιατορίου –και δικαίως. Το πρώτο είναι το Pad Thai και το δεύτερο, το μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα τεριγιάκι, λάδι τρούφας, γλυκό μπούκοβο και καραμελωμένα αχλάδια. Το Pad Thai, ίσως το πιο γνωστό από τα πιάτα της Ταϊλάνδης, μπορεί ο επισκέπτης να το προσαρμόσει στα γούστα του. Μπορεί δηλαδή να προσθέσει ό,τι θέλει στα νουντλς από κοτόπουλο, χοιρινό, γαρίδες ή τόφου και να προσαρμόσει το πόσο καυτερό ή γλυκό θα το απολαύσει.

Εμείς το αφήσαμε πάνω στον chef και εκείνος μας έφερε το mixed, δηλαδή και τα τρία υλικά και την πιο καυτερή εκδοχή. Δίπλα στο πιάτο υπάρχουν γαρνιτούρες «e&o style», δηλαδή τριμμένο φιστίκι, τηγανητό κρεμμύδι και λάιμ. Φυσικά ρίξαμε αρκετό από το τελευταίο και ήταν τέλειο για το κάψιμο. Εξαιρετικό πιάτο, από τα signature του μαγαζιού και… «δημοκρατικό» αφού σίγουρα θα αρέσει σε όλους.

Mοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα τεριγιάκι, λάδι τρούφας, γλυκό μπούκοβο και καραμελωμένα αχλάδια.

Το μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα τεριγιάκι, λάδι τρούφας, γλυκό μπούκοβο και καραμελωμένα αχλάδια είναι από τα best seller του εστιατορίου.

Όσο για το φιλέτο, το οποίο εμείς ζητήσαμε medium rare, δεν χρειάζεται να πω πολλά: τέλεια ψημένο κρέας, ιαπωνική σάλτσα τεριγιάκι, και έξτρα γεύση από το λάδι τρούφας. Ενα πιάτο για meat lovers που συνήθως δεν έχουν απεριόριστες επιλογές στα ασιατικά μαγαζιά.

Τα στρογγυλά τραπέζια και το παιχνιδιάρικο φαγητό ευνοούν τις μεγάλες παρέες.

Συμπέρασμα: Σίγουρα θα ξαναπάω αφού έχω αφήσει εκκρεμότητες την τραγανή πάπια, τη σαλάτα που επίσης έχει πάπια και καρπούζι, αλλά και τα θελκτικά γλυκά. Α, επίσης, η τιμή, για high-end εστιατόριο, είναι «value for money», αφού το άτομο, μαζί με κρασί, μπορεί άνετα να φάει με 50 ευρώ. Ο,τι πρέπει δηλαδή για να διαλυθεί και ο παραμικρός δισταγμός.

 

//e&o Athens, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 385, Παλαιό Φάληρο (Αthens Marriott Hotel),. Τηλ. 21 0947 1234.

 

Διαβάστε ακόμα: 8 κόκκινα κρασιά για το αποκαλόκαιρο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top