Μια γκάμα επιλογών: βαζάκι με αποξηραμένα μπουμπούκια τριαντάφυλλων για να συμπληρώσετε στο τσάι σας (αριστερά) έως λεπτά βουτυρένια μπισκότα κρεπ ντεντέλ από τη Βρετάνη (πάνω δεξιά) και Foie Gras πάπιας από ολόκληρο συκώτι – όχι πατέ (κάτω δεξιά).

Αρωματικά τσάγια, λαχταριστά αλείμματα γλυκά και αλμυρά, σοκολατάκια και μπισκότα σε όμορφα κουτιά που θέλεις να τα κρατήσεις, θαλασσινά κονφί σε γυάλινα βάζα, εκλεκτές τερίνες και παραδοσιακής τεχνικής φουά γκρα είναι μόνο μερικά από τα προσφάτως αφιχθέντα γαλλικά καλούδια στην Ελλάδα.

Μαζί με τα παραδοσιακά μπακάλικα, τα οποία μου αρέσει να ξετρυπώνω σε κάθε μου ταξίδι, μεγάλη μου αγάπη είναι και τα γκουρμέ ντελικατέσεν. Λατρεύω τα πάντα! Τις πολύχρωμες συσκευασίες, ειδικά όταν πρόκειται για μεταλλικά κουτιά, τις περιποιημένες προθήκες με το καλειδοσκόπιο των λαχταριστών ειδών, τις νοερές συνταγές που δημιουργώ χαζεύοντας και τα εντυπωσιακά καλάθια δώρων που σχεδιάζω να χαρίσω σε φίλους και συνεργάτες –ευτυχώς έχω αρκετούς στον κύκλο μου που μοιράζονται την ίδια τρέλα. Κάθε μου εκδρομή, κάθε εξόρμηση σε πόλη του εξωτερικού είναι μια αφορμή να εφοδιαστώ με νέες λιχουδιές.

To πρώτο κατάστημα Fauchon στο Παρίσι to 1886. Από τότε γράφει ιστορία (Φωτογραφία: fauchon.com).

Είναι ένα από τα πιο διάσημα γαστρονομικά brands πολυτελείας, με καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο: σκεφτείτε ότι διαθέτει 27 μόνο στην Ιαπωνία.

Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς, στην ελληνική επικράτεια υπάρχει ένας διεθνής γαστρονομικός πλούτος, μια αγορά που περιλαμβάνει γευστικούς θησαυρούς από κάθε γωνιά του πλανήτη, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ξενιτευόμαστε για να τους αποκτήσουμε. Μια καθημερινή πολυτέλεια που απόλαυσα δεόντως στην διάρκεια των αναγκαστικών εγκλεισμών λόγω COVID-19, όπου η σχεδόν η μόνη διασκέδαση ήταν η αγορά τροφίμων.

Αριστερά: αφρώδης χυμός μήλου και φρούτων του πάθους. Μια… «σαμπάνια» παιδική. Δεξιά πάνω: σοκολατένια μπισκότα παβέ, με φίνα γεύση. Δεξιά κάτω: κλασικό αγγλικό τσάι Earl Grey δια χειρός Fauchon.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του εθισμού μου, η πρόσφατη βόλτα μου στο κατάστημα Cellier στο Σύνταγμα. Κατά την προσφιλή μου συνήθεια, είχα καλέσει φίλες για ένα απογευματινό τσάι –νεοαποκτηθείσα εμμονή-, και προκειμένου να φρεσκάρω την κασετίνα μου με τις αγαπημένες μου ποικιλίες τσαγιού, αποφάσισα να ρίξω μια ματιά στη νέα σειρά προϊόντων από το ιστορικό –είναι παλαιότερο και από τον Πύργο του Άιφελ κατά τρία χρόνια, με έτος ιδρύσεως το 1886!-, παριζιάνικο ντελικατέσεν Fauchon, που έχει πολύ πρόσφατα προστεθεί στην γκάμα των Cellier.

Έτσι θυμήθηκα το τσάι που απόλαυσα στο Παρίσι στο Le Grand Café του Fauchon Hôtel. Βρέθηκα μπροστά σε μια έκπληξη. Πενήντα-δύο διαφορετικές ποικιλίες από πράσινο, λευκό και μαύρο τσάι από την Ιαπωνία, την Ινδία, την Κίνα, με ενδιαφέρουσες προσμίξεις για κάθε γευστική παλέτα. Επέλεξα το «Thé Blanc Pai Mu Tan», ένα λευκό κινεζικό τσάι από την επαρχία Φουτσιάν, με διάχυτο το ανθικό άρωμα από ιβίσκο. Από συνοδευτικά δοκίμασα καπνιστό σολομό από την Σκωτία, μπλίνι (ρωσική τηγανίτα αλεύρι σίτου ή φαγόπυρου) με ταραμά, και μια εξαιρετική τάρτα τζιαντούγιας.

Πέρα από τα διάσημα γλυκά – τα εκλαίρ και τα σοκολατάκια-, το όνομα Fauchon είναι εγγύηση για πολλά ακόμη gourmet προϊόντα.

Αριστερά πάνω: μουστάρδα Dijon, η κλασική. αριστερά κάτω: αρωματικό κερί. Στο κέντρο: αφρώδης χυμός μήλου και βατόμουρου. Δεξιά πάνω: Marshmallow αρκουδάκια με ζαχαρωτά βανίλιας. Δεξιά κάτω: μίνι toasts τύπου μπριός ιδανικά για τα καναπεδάκια σας με φουά γκρα.

Πίσω στην Αθήνα, η σύντομη βόλτα στο Cellier του Συντάγματος, εξελίχθηκε σε κανονικό γλέντι αγορών. Και πώς να μην υποκύψω, αφού στα ράφια του καταστήματος, εκτός από τσάι, βρήκα πολλά από τα προϊόντα που έχουν κάνει το Fauchon ένα από τα πιο διάσημα γαστρονομικά brands πολυτελείας, με καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο: σκεφτείτε ότι διαθέτει 27 μόνο στην Ιαπωνία.

Οι pastry chefs που έχουν εργαστεί εκεί, στη συνέχεια έγιναν τα κορυφαία ονόματα της γαλλικής ζαχαροπλαστικής όπως ο «Πικάσο των Γλυκών» Πιέρ Ερμέ, ο δημιουργός του θρυλικού πλέον κρόνατ, Ντομινίκ Ανσέλ, ο «μικρός πρίγκιπας» της ζαχαροπλαστικής, Σεμπαστιάν Γκοντάρ και ο  σπεσιαλίστας των εκλαίρ, Κριστόφ Αντάμ.

To κατάστημα Fauchon στο Κιότο της Ιαπωνίας.

Πέρα όμως από τα γλυκά –ειδικά τα εκλαίρ και τα σοκολατάκια-, το όνομα Fauchon είναι εγγύηση για πολλά ακόμη gourmet προϊόντα, όπως είναι τα εκπληκτικά τσάγια, το «ακαδημαϊκό» φουά γκρα, όλων των ειδών τα νόστιμα αλείμματα, οι γκουρμέ μουστάρδες και ό,τι άλλο θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί από προϊόντα ντελικατέσεν.

Για το απογευματινό τσάι: τοσταρισμένα μπριός, αλμυρές μίνι κρέπες από την Βρετάνη με γεύση τυριού τσένταρ, σολομό, καβούρι και χτένια κονφί.

Αριστερά: καφές μείγμα με παριζιάνικο χαρμάνι Fauchon. Δεξιά πάνω: γλυκιά σπεσιαλιτέ από την προβηγκία που φτιάχνεται με ένα μείγμα από λεπτοαλεσμένα γλυκά αμύγδαλα. Δεξιά κάτω: καραμέλες με αλατισμένο βούτυρο.

Κατά την δική μου εξόρμηση στο Cellier, εκτός από πέντε νέα τσάγια -Earl Grey & Blue Flowers, Sencha, Imperial Darjeeling F.O.P., Lemon Sorbet, μέντα, και ένα Rooibos -The Sandman’s Rooibos- που περιελάμβανε η συσκευασία, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στο βαζάκι με τα αποξηραμένα μπουμπούκια τριαντάφυλλων, που βρέθηκε μπροστά μου: Tea Herbal Rose Buds που χαρίζουν λεπτό άρωμα και είναι τόσο όμορφα. Ειδική μνεία αξίζει και στις διάφορα αξεσουάρ για το τσάι, με τα οποία σκαλώνω όπως οι τρελοί γκατζετάκηδες με τα αξεσουάρ των smartphones.

Ο οικιακός μου εξοπλισμός λοιπόν εμπλουτίστηκε με την κλεψύδρα «τρία σε ένα» που μετρά τον χρόνο για τα διαφορετικά είδη τσαγιού, ένα funky φούξια σουρωτήρι με βάση τραπεζιού για να τοποθετείται αφού τελειώσει η εκχύλιση, αλλά και μία καινούργια κούπα –κάνω συλλογή.

Η κάβα Cellier στο Σύνταγμα.

Ως προς τα συνοδευτικά του τσαγιού, επέλεξα για να συμπληρώσουν τον τριώροφο δίσκο σερβιρίσματος με το finger food που θα πρόσφερα στο afternoon tea μου, τοσταρισμένα μπριός, αλμυρές μίνι κρέπες από την Βρετάνη με γεύση τυριού τσένταρ (τα αγόρασα και σε μεταλλική συσκευασία για ένα δώρο), σολομό, καβούρι και χτένια κονφί (rillettes), ενώ για τους πιο γκουρμάν, terrine πάπιας και χοιρινού κρέατος, με ροζ σκόρδο από το Λοτρέκ της Νότιας Γαλλίας.

Για μια νότα αθώας πολυτελείας, ένα μπουκάλι αφρώδους χυμού μήλου με σμέουρα χωρίς αλκοόλ και ζάχαρη, είναι ό,τι χρειαζόμαστε.

Τα βαζάκια με το φουά γκρα τα κράτησα για μια ειδική περίσταση, όπως και το ζελέ σαμπάνιας που ταιριάζει, ενώ για να αλείψουν οι καλεσμένες μου τα ζεστά scones –που φτιάχνω μόνη μου!-, επέλεξα δύο γλυκές γεύσεις, αλατισμένη καραμέλα με βανίλια, και τη σοκολατένια, τραγανή πραλίνα, αφήνοντας για μια άλλη φορά την γλυκιά κόκκινη πιπεριά με μασκαρπόνε και τη μελιτζάνα με ρικότα. Για μια νότα αθώας πολυτελείας, ένα μπουκάλι αφρώδους χυμού μήλου με σμέουρα χωρίς αλκοόλ και ζάχαρη, έδινε την ψευδαίσθηση ότι πίναμε σαμπάνια –υπάρχει και με passion fruit.

Αριστερά: φρουτώδες τσάι με πικάντικα εσπεριδοειδή και αισθησιακές νότες βανίλιας. Δεξιά πάνω: μπουκιές αμυγδάλου από τη νότια Γαλλία. Δεξιά κάτω: ποικιλία από 4 σοκολάτες σε ένα κουτί που μας ταξιδεύει στο Παρίσι.

Τέλος, χωρίς καν να το καταλάβω ένα κουτί με μπισκότα και ένα άλλο με σοκολατάκια, τα οποία ανοίχτηκαν επιτόπου, βρέθηκαν μέσα στις σακούλες μου, την ώρα που αποφάσιζα ότι για την βαφτιστήρα μου, μαζί με τη λαμπάδα του Πάσχα θα αγοράσω τα σοκολατένια μάρσμελοους σε σχήμα αρκουδάκι. Ή μήπως να προτιμήσω τα μπισκοτάκια panda; Θα το αποφασίσω στην επόμενη επίσκεψή μου, στο νέο κατάστημα Cellier που ετοιμάζεται στην αρχή της λεωφόρου Συγγρού.

 

// Cellier – Διευθύνσεις 

– Κριεζώτου 1δ, Σύνταγμα, Τηλ.: 2103610040
– Λεωφ. Κηφισίας 369, Κηφισιά, Τηλ.: 2108018756
– Λεωφ. Συγγρού 320, Τηλ.: 2104533551
– Λεωφ. Κηφισίας 156, Νέο Ψυχικό, Τηλ.: 2103611044
– Λ.Συγγρού 96, Αθήνα, Τηλ.: 2114444444

 

 

 

Διαβάστε ακόμα: Schloss Gobelsburg. Ανακαλύπτουμε τα σοφιστικέ κρασιά της Αυστρίας.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top