Καινοτόμος, δημιουργικός, δραστήριος, αλχημιστής. Κάπως έτσι και με πολλά ακόμα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον Καταλανό chef Ferran Adrià. Η μαγειρική, οι ιδέες και οι τεχνικές του, έκτος από πολλά βραβεία γαστρονομίας, του έχουν χαρίσει και τον τίτλο του καλύτερου chef του κόσμου. Αποφεύγει να φοράει γραβάτα, αλλά και να χρησιμοποιεί αγγλικές λέξεις, καθώς υπάρχουν οι ισπανικές για να προσδιορίσει τους γαστρονομικούς όρους. Αυτός ο κατά τα άλλα λιγομίλητος Ferran Adrià θα έρθει σε λίγες μέρες στην Αθήνα. Αιτία; Το Estrella Damm Gastronomy Congress, το οποίο συμπληρώνει τέσσερα χρόνια και για πρώτη του φορά έρχεται στην Ελλάδα
Η σχέση του διάσημου chef με την καταλανική μπίρα κρατά από το 2009, όταν μαζί με τον διευθυντή του elBulli July Soler και τους sommeliers Ferran Centelles και David Seijas σχεδίασαν μια καινούργια μπίρα για την Estrella Damm. Το όνομα αυτής Inedit. Μια μπίρα που θα μπορούσε να στέκεται επάξια απέναντι σε γαστρονομικά πιάτα με έντονες γεύσεις και υφές.
Ακόμα θυμάμαι όταν την είχα δοκιμάσει στο παλιό εργοστάσιο της Estrella στη Βαρκελώνη, το οποίο βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τη Sagrada Familia. Γοητευτική μύτη με πολλά ανθικά αρώματα, γλυκά μπαχαρικά, δροσερό κόλιανδρο, με πλούσιο και κρεμώδη αφρό, ελαφριά πικράδα και απαλή υφή, η Inedit είναι μια μπίρα με δυνατή προσωπικότητα που δεν χάνει το χαρακτήρα της.
Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου, λοιπόν, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ο Ferran Adrià, ως επίτιμος καλεσμένος, θα μιλήσει για τη σύγχρονη πλευρά της μεσογειακής κουζίνας, που θα είναι και το θέμα του γαστρονομικού συνεδρίου. Τον Καταλανό κεντρικό ομιλητή θα προλογίσουν τρεις Έλληνες chefs που έχουν συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν: ο Χριστόφορος Πέσκιας, η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Δημήτρης Κατριβέσης.
Διαβάστε ακόμα: Δοκιμάσαμε 7 -πικρές!- ελληνικές μπύρες και σας λέμε τις εντυπώσεις μας από την πρώτη γουλιά