Ένα λαχταριστό πιάτο που αξίζει να το εντάξουμε στη διατροφή μας μια με δύο φορές την εβδομάδα (αρχείο ΕΛΟΠΥ).

Οι ψαροφάγοι ξέρουν. Οι άλλοι, καλό είναι να μάθουν. Ολοι, όμως, κουβαλούν μια μορφή προκατάληψης γύρω από το ψάρι. Όχι για τη θρεπτική του αξία και τη νοστιμιά του, αυτές δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Ως γνωστόν: το ψάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και Ω-3 λιπαρά. Τα λιπαρά αυτά ανήκουν στα λεγόμενα «καλά λιπαρά», τα οποία είναι αποδεδειγμένα ευεργετικά για τον οργανισμό και κυρίως για την καρδιά. Η προκατάληψη έχει να κάνει με τον τρόπο που μπορεί κανείς να το μαγειρέψει, τις οσμές που αφήνει ως αποτύπωμα στο χώρο ή στα χέρια όταν το καθαρίζουμε, την πολυπλοκότητα της παρασκευής του (ειδικά αν πρέπει να το κάνουμε ψητό) και κάμποσα άλλα ζητήματα που φαίνονται ως άλυτοι γρίφοι, κι όμως δεν είναι καθόλου τέτοιοι.

Καιρός, λοιπόν, να διαλύσουμε όλους αυτούς τους μύθους και να δούμε την αλήθεια όπως πραγματικά είναι. Γι’ αυτό το λόγο σας δίνουμε κάποια χρήσιμα tips έτσι ώστε να μην πονοκεφαλιάσετε άλλη φορά για το αν και πώς θα μαγειρέψετε το αγαπημένο σας ψάρι.

το ψάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και Ω-3 λιπαρά. Τα λιπαρά αυτά ανήκουν στα λεγόμενα «καλά λιπαρά» (αρχείο ΕΛΟΠΥ).

 

Πώς να μην μυρίζει το σπίτι

– Αφού ψήσετε το ψάρι στον φούρνο και όσο ακόμα είναι ζεστός, βάλτε στο ταψί που μαγειρέψατε τα ψάρια λίγο νερό και μερικές φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού. Με την θερμότητα που θα έχει κρατήσει ο φούρνος από το ψήσιμο, θα μπορέσει να βγάλει όλες τις μυρωδιές από το πορτοκάλι και να απορροφήσει την μυρωδιά του ψαριού. Αυτός ο τρόπος βοηθάει στο να ξεμυρίσει και ο ίδιος ο φούρνος, όχι μόνο το σπίτι.

– Υπάρχει τρόπος να μην μυρίσει το σπίτι όσο μαγειρεύετε το ψάρι: βάλτε λίγη βανίλια, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο σε ένα μπρίκι και βράστε τα για μια ώρα. Η μυρωδιά των μπαχαρικών θα υπερκαλύψει και θα απορροφήσει τη μυρωδιά του ψαριού.

 

Πώς να μην μυρίζουν τα χέρια σας μετά το καθάρισμα του ψαριού

– Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι προτού ξεκινήσετε με το καθάρισμα των ψαριών να τρίψετε τα χέρια σας με αλάτι. Το θαλασσινό αλάτι ενισχύει την προστασία του δέρματος των χεριών, ενώ παράλληλα αποτρέπει τη χαρακτηριστική και έντονη μυρωδιά των ψαριών να εισχωρήσει στο δέρμα. Απλώς πάρτε ένα κουτάλι της σούπας αλάτι και τρίψτε τα χέρια σας όπως θα κάνατε αν τα πλένατε. Επιμείνετε στην περιοχή γύρω από τα νύχια.

– Αν όμως καθαρίσατε ήδη το ψάρι και παραβλέψατε το αλάτι, και πάλι υπάρχει λύση:  Πλύνετε κανονικά τα χέρια σας χρησιμοποιώντας μαλακτικό αντί για σαπούνι και η μυρωδιά θα εξαφανιστεί αμέσως.

– Πώς να ξεμυρίσουν τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε; Κόψτε μια πατάτα στη μέση, πασπάλιστέ τη με αλάτι και άφηστέ τη μέσα στο σκεύος για λίγη ώρα πριν το ξεπλύνετε. Στο τέλος, τρίψτε λίγο το σκεύος με την πατάτα.

Για να φύγει η έντονη μυρωδιά του ψαριού από τα χέρια μας τα τρίβουμε με αλάτι, ξίδι.

– Για να καθαρίσουμε πιο εύκολα το ψάρι, το βάζουμε για μισή ώρα στην κατάψυξη. Τα λέπια, οι βρόγχοι και τα εντόσθια καθαρίζονται πιο εύκολα όταν ψάρι είναι παγωμένο.

– Όταν ψήνουμε ψάρι στον φούρνο, μπορούμε να στρώσουμε στον πάτο του ταψιού φέτες από κρεμμύδια, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σέλινο και από πάνω να τοποθετήσουμε τα ψάρια. Με αυτόν τον τρόπο και τα ψάρια θα γίνουν πιο νόστιμα και δεν θα κολλήσουν στο ταψί.

– Για να φύγει η έντονη μυρωδιά του ψαριού από τα χέρια μας τα τρίβουμε με αλάτι, ξίδι.

Για να καθαρίσουμε πιο εύκολα το ψάρι, το βάζουμε για μισή ώρα στην κατάψυξη. Τα λέπια, οι βρόγχοι και τα εντόσθια καθαρίζονται πιο εύκολα όταν ψάρι είναι παγωμένο (αρχείο ΕΛΟΠΥ).

 

Ψήσιμο στη σχάρα – πώς να μείνει ζουμερό, να μην κολλήσει στη σχάρα και να μην διαλυθεί κατά το γύρισμα

– Η πρώτη και πιο σημαντική δουλειά είναι να έχετε καθαρίσει πολύ καλά τη σχάρα που θα χρησιμοποιήσετε. Όταν το μέταλλο είναι καυτό, αν είναι βρώμικο, το δέρμα και η σάρκα του ψαριού θα κολλήσει οπωσδήποτε πάνω του, οπότε η καθαριότητα της σχάρας είναι ένα από τα βασικότερα μυστικά.

– Θα βάλετε το ψάρι να ψηθεί, όταν έχουν κάπως χωνέψει τα κάρβουνα. Στο ψήσιμο του ψαριού γενικά προσπαθείτε να ελαχιστοποιήσετε τις κινήσεις και τα γυρίσματα.  Η σχάρα πρέπει να είναι καθαρή από προηγούμενα ψησίματα και πριν βάλετε τα ψάρια να έχει κάψει καλά για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Για ιδανικό ψήσιμο, η θερμοκρασία στο κέντρο του ψαριού πρέπει να φτάσει τους 60°C.

– Είναι καλύτερα να αφήνουμε τα λέπια στο ψάρι, ώστε να το προστατεύσουμε και να μην αρπάξει ή ξεραθεί και χάσει το ζωμό του. Πριν το σερβίρισμα, αφαιρούμε τα λέπια και την πέτσα.

– Το ψάρι θέλει καλό λάδωμα. Λαδώνουμε καλά τη σχάρα, αμέσως πριν βάλουμε το ψάρι επάνω. Προηγουμένως, έχουμε αλατίσει και έχουμε λαδώσει πολύ καλά και το ψάρι. Αλείφουμε και πάλι με λάδι το ψάρι, πριν το γυρίσουμε πλευρά στη σχάρα.

– Πότε γυρνάμε το ψάρι; Όταν ξεκολλάει εύκολα από τη σχάρα. Κάποιες φορές τα ψάρια δείχνουν ότι θέλουν γύρισμα όταν η ουρά τους σηκώνεται λίγο προς τα πάνω. Στο γύρισμα χρησιμοποιούμε πλατιά σπάτουλα.

– Για ιδανικό ψήσιμο, η θερμοκρασία στο κέντρο του ψαριού πρέπει να φτάσει τους 60°C. Σε γενικές γραμμές οι χρόνοι έχουν ως εξής:

– Φιλέτα ψαριών: περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά.
– Ψάρια 500 – 600 γρ.: περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά.
– Ψάρια 1 κιλού: περίπου 15 λεπτά από κάθε πλευρά.
– Ψάρια 2 κιλών: περίπου 25 λεπτά από κάθε πλευρά.

 

Επιπλέον μικρά μυστικά

– Όσο πιο φρέσκο είναι ένα ψάρι, τόσο πιο εύκολο είναι και το καθάρισμά του.

– Για να μην πεταχτούν λέπια στην κουζίνα σας, αφαιρέστε τα κάτω από τρεχούμενο νερό.

– Με τις ιχθυοκαλλιέργειες δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν το ψάρι είναι φρέσκο και να προσπαθείτε να το διαπιστώσετε με διάφορους τρόπου όπως τα μάτια, τα βράγχια κλπ. Τα ελληνικά ψάρια αλιεύονται μόνο κατά παραγγελία και είναι διαθέσιμα στον πάγκο μέσα σε 24 ώρες από την αλίευσή τους.

Για ψάρια, όπως τσιπούρα, λαβράκι, φαγκρί, υπολογίστε 30 λεπτά ψησίματος στον φούρνο, στους 200 βαθμούς.

– Για ψάρια, όπως τσιπούρα, λαβράκι, φαγκρί, υπολογίστε 30 λεπτά ψησίματος στον φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 1 κιλό ψαριού και επιπλέον 5’ για κάθε επιπλέον μισό κιλό ψαριού (ανάλογα πάντα και με τον φούρνο).

 

Στον φούρνο ή στον ατμό, το ψάρι διατηρεί όλη τη νοστιμιά του. Αρκεί να ακολουθήσετε κάποιες σημαντικές οδηγίες (αρχείο ΕΛΟΠΥ).

 

Ιδέες για το πώς θα μαγειρέψετε το ψάρι

Σούπα: μεγάλα ψάρια, όπως ο κρανιός και το μαγιάτικο ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είναι ιδανικά για σούπα. Βράστε τα σε μπόλικο νερό μαζί με λαχανικά (καρότο, πατάτα, ντομάτα, κρεμμύδι, σέλινο). Οι ψαράδες μάλιστα προσθέτουν στην κατσαρόλα και λίγο θαλασσινό νερό.

Στο λαδόχαρτο: ψάρια κομμένα σε μερίδες μαζί με λαχανικά κομμένα σε ροδέλες (ντομάτα, πατάτα, κρεμμύδι, πιπεριά), ψιλοκομμένα αρωματικά (σκόρδο, μαϊντανός, θυμάρι, φύλλα δάφνης), πασπαλισμένα με αλατοπίπερο και λάδι ψήνονται σε λαδωμένο ταψί σε προ θερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά. Για να μην καεί το λαδόχαρτο το καταβρέχετε.

Στον ατμό: με τον τρόπο αυτό τα ψάρια διατηρούν περισσότερο το χρώμα, τη γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά.

Τηγανητά: ένας από τους κλασικούς τρόπους μαγειρέματος του ψαριού. Με το απαραίτητο αλεύρωμα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Πλακί: παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος στον φούρνο με πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδο και μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Ψητά στα κάρβουνα: Όλα τα είδη ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας γίνονται ψητά στη σχάρα – ολόκληρα ή σε μεγάλες φέτες (ιδανικά από κρανιό ή μαγιάτικο).

Μαρινάτα: εξαιρετικός μεζές που γίνεται με οποιοδήποτε ψάρι. Ανάλογα με το πάχος τους, τα παστώνουμε από 2 έως 24 ώρες με τρία μέρη αλάτι, ένα μέρος ζάχαρη, άνηθο, γλυκάνισο, λίγο ξύσμα λεμονιού. Κατόπιν τα ξεπλένουμε, στεγνώνουμε, κόβουμε σε καρέ και τα βάζουμε σε λαδολέμονο. Όταν το ψάρι είναι φιλεταρισμένο, γίνεται καλύτερο το μαρινάρισμα.

 Sashimi, Sushi,Ceviche

– Sushi: Αυτολεξεί  σημαίνει «ρύζι με ξύδι» το οποίο επικαλύπτεται με ωμό ή μαριναρισμένο ψάρι, θαλασσινά ή λαχανικό.
– Nigiri: Πρόκειται για ένα φιλετάκι ψαριού πάνω σε μια πατικωμένη μπαλίτσα ρυζιού.
– Sashimi: Είναι λεπτοκομμένο κομμάτι ψαριού που όμως σερβίρεται χωρίς ρύζι.
– Ceviche: Ψιλοκομμένο ωμό ψάρι, ψημένο για λίγα λεπτά σε αλάτι και χυμό εσπεριδοειδών με διαφορά αρωματικά. Διατηρεί όλη τη φρεσκάδα του ψαριού.

Η ιδιωτική μη κερδοσκοπική Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) που ιδρύθηκε το 2016, κάλυψε επαρκώς ένα μεγάλο κενό και έδωσε ώθηση στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια (αρχείο ΕΛΟΠΥ).

 

Γιατί αξίζει να εμπιστευτούμε τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας 

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μύθο, αλλά με μια πραγματικότητα. Οντως, κάποια ψάρια δεν είναι για όλα τα βαλάντια. Τα «ελεύθερα» ψάρια, δε, είναι ακόμη πιο ακριβά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να εντάξουμε το ψάρι στην εβδομαδιαία διατροφή μας (τουλάχιστον 1-2 φορές); Προφανώς και όχι! Για όλα τα πράγματα υπάρχει μια λύση.

Η ποιότητα του ελληνικού ψαριού ιχθυοκαλλιέργειας ελέγχεται και διασφαλίζεται από το Πρότυπο Ιδιωτικό Σχήμα Πιστοποίησης «Fish From Greece».

Στη χώρα μας έχουν αλλάξει πάρα πολλά γύρω από τις ιχθυοκαλλιέργειες όπως τις ξέραμε πριν από κάποια χρόνια. Η ιδιωτική μη κερδοσκοπική Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) που ιδρύθηκε το 2016, κάλυψε επαρκώς ένα μεγάλο κενό και έδωσε ώθηση στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια.

Όταν τα πρώτα 21 Μέλη αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να υποστηρίξουν με δικούς τους πόρους τη δημιουργία εθνικής ταυτότητας για τα προϊόντα της παραγωγής τους και την προώθηση τους σε επιλεγμένες αγορές. Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ αποτελείται από 23 Μέλη η παραγωγή των οποίων αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

H αποστολή της Οργάνωσης είναι η ανάπτυξη της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας και η προώθηση του φρέσκου ελληνικού ψαριού που χαρακτηρίζεται από τη συλλογική ονομασία Fish from Greece, μέσω της δημιουργίας εθνικής ταυτότητας.

Τα ψάρια με την υπογραφή FISH FROM GREECE είναι μια άριστης ποιότητας, ασφαλής και γευστική τροφή, υψηλής διατροφικής αξίας (αρχείο ΕΛΟΠΥ).

Το συλλογικό σήμα «Fish from Greece» αποτελεί τη νέα σφραγίδα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας για τους αγοραστές και τους καταναλωτές ελληνικών φρέσκων ψαριών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ποιότητα του ελληνικού ψαριού ιχθυοκαλλιέργειας ελέγχεται και διασφαλίζεται από το Πρότυπο Ιδιωτικό Σχήμα Πιστοποίησης «Fish From Greece», ιδιοκτησίας της ΕΛΟΠΥ.

Τα ψάρια με την υπογραφή FISH FROM GREECE είναι μια άριστης ποιότητας, ασφαλής και γευστική τροφή, υψηλής διατροφικής αξίας. Φτάνουν ολόφρεσκα στα χέρια του καταναλωτή, καθώς αλιεύονται κατά παραγγελία. Τότε μόνο ξεκινά η διαδικασία της συσκευασίας και μεταφοράς τους. Είναι διαθέσιμα στον πάγκο σε λιγότερο από 24 ώρες από την αλίευσή τους και έχουν σταθερή ποιότητα όλο τον χρόνο. Η ιδιαίτερα προσιτή τιμή τους κάνει εφικτή την κατανάλωση φρέσκου ψαριού 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Παράγονται σύμφωνα με τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ελέγχονται συνεχώς από τοπικούς και διεθνείς φορείς.

 

Διαβάστε ακόμα: Pescatarian diet – αυτή είναι η καλύτερη διατροφή για υγεία και ευεξία.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top