Flip, η συνταγή του Βαγγέλη Ζάχου*

Οι πιο δημιουργικοί mixologists υπογράφουν αποκλειστικά τα πιο ανδρικά cocktails.

 
cocktail 1a

Σερβίρουμε, μαζί με 3-4 παγάκια σε ένα ποτήρι και ρίχνουμε από πάνω το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.

Το Flip ανήκει, παραδοσιακά, στην οικογένεια των ποτών που περιέχουν απόσταγμα, ζάχαρη, μπαχαρικά και ένα ολόκληρο αυγό. Αυτή η φόρμουλα έρχεται κατευθείαν από τη Βίβλο του Bar «Jerry Thomas The Bartender’s Guide 1864», αλλά το ποτό προηγείται αυτής της παλιάς γραπτής αναφοράς καμιά διακοσαριά χρόνια μόνο.

Οι ρίζες του προέρχονται από τη θάλασσα, όπου οι ναυτικοί έπιναν ένα μείγμα από ρούμι, μπύρα και ζάχαρη, μέσα στο οποίο βύθιζαν μια κόκκινη καυτή μεταλλική βέργα. Η καυτή βέργα προκαλούσε βρασμό στο ποτό, η ζάχαρη καραμέλωνε και δημιουργούσε στην επιφάνεια έναν ζωντανό αφρό, που τον ένιωθες να στριφογυρίζει (Flip) γαργαλιστικά στα χείλη όταν πήγαινες να πιεις. Όταν κάποια στιγμή οι ναυτικοί γύρισαν στα σπίτια τους, κάποιος, βλέποντας τα φρέσκα αυγά, αποφάσισε να ρίξει ένα ολόκληρο και να τα χτυπήσει όλα μαζί, χωρίς να βυθίσει καμιά καυτή βέργα μέσα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταφέρει να έχει τον ίδιο αφρό και σε κρύο αποτέλεσμα.

cocktail 1

Βαγγέλης Ζάχος: «Οι ρίζες του Flip προέρχονται από τη θάλασσα, όπου οι ναυτικοί έπιναν ένα μείγμα από ρούμι, μπύρα και ζάχαρη, μέσα στο οποίο βύθιζαν μια κόκκινη καυτή μεταλλική βέργα».

Υλικά:
60 ml Ρούμι (προτιμήστε κάποιο από την Τζαμάικα, που είναι αρκετά μπαχαρώδες)
20 ml σιρόπι μαύρης ζάχαρης (ένα μέρος νερό/ένα μέρος ζάχαρη)
1 ολόκληρο αυγό
Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
2 σταγόνες Angostura Bitters

Εκτέλεση:
Χτυπάμε όλα τα υλικά (εκτός από το μοσχοκάρυδο) σε ένα μπλέντερ, χωρίς πάγο (για να κάνει ωραίο αφρό) και στη συνέχεια με λίγο πάγο ‒για να παγώσει, όχι για να το κάνουμε γρανίτα. Σερβίρουμε, μαζί με 3-4 παγάκια σε ένα ποτήρι και ρίχνουμε από πάνω το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο. Cheers!

Tip:
Σχετικά με τη προκατάληψη που υπάρχει όταν βλέπουμε το αυγό να πλησιάζει απειλητικά προς το shaker που είναι έτοιμο να χτυπήσει το ποτό μας: Το National Egg Board λέει ότι μόνο 1 στα 20.000 αυγά περιέχουν σαλμονέλα, ακόμη και τότε όμως αυτό το αυγό πρέπει να περιμένει 3 με 5 εβδομάδες για να φτάσει σε επικίνδυνα για την υγεία μας επίπεδα. Άρα, αν είστε από αυτούς που τους αρέσει να πίνουν αρκετά γρήγορα το ποτό τους για να μη φτάσει σε ζεστά επίπεδα (κακά τα ψέματα, όταν ζεσταίνεται το ποτό με αυγό μέσα, το μυρίζεσαι), δώστε την ευκαιρία στον μπάρμαν ή σε αυτόν που του εμπιστευτήκατε την ψυχαγωγία σας, να σας το φτιάξει.

 

*O Βαγγέλης Ζάχος είναι mixologist του Dalliance House, Κυριαζή 19, Κηφισιά τηλ. 210 6230775

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο πελάτης θα «μπλέκεται» στα πόδια των μαγείρων, το μενού θα αλλάζει καθημερινά, ενώ το μαγαζί θα φτιάχνει δικά του παγωτά, τυριά και μπίρες. Το νέο εστιατόριο του γνωστού σεφ ανοίγει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και έχει κάτι παραπάνω από γαστρονομικό ενδιαφέρον. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο εστιατόριο στην οδό Χάρητος 43 κερδίζει τις εντυπώσεις προτείνοντας έναν γευστικό κατάλογο γύρω από ένα ξεκάθαρο ελληνικό χρώμα. Γράφει ο Δημήτρης Κιουσόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο ιδιοκτήτης του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για τον καφέ και τις Taf εμπειρίες του. Υπογραμμίζει, δε, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας ως προς την κουλτούρα του καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα «Άγραφα» είναι μαγαζί που αποπνέει σεβεντίλα, στέκι για φοιτητές και διαβάτες της πλατείας, γράφει η Γεωργία Δρακάκη. Οσο για το σουβλάκι, ετοιμαστείτε για τίμιο κρέας, τομάτα του κρατάει στο δόντι και το όλον τυλιγμένο σε πίτα λαδερή τόσο-όσο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close