Simplistic Food: Ο πιο διεστραμμένα νόστιμος λογαριασμός του Instagram

Εδώ οι δημιουργίες θυμίζουν περισσότερο εικαστικές απεικονίσεις βγαλμένες από το εργαστήριο κάποιου εμπνευσμένου ζωγράφου ή λεπταίσθητου γλύπτη. Κι όμως, τα πάντα είναι φτιαγμένο για να φαγωθούν. Πρώτα, όμως, με τα μάτια.

 

Αριστερά: υπνωτική τάρτα μήλου. Δεξιά: μαυλιστικό μισοφέγγαρο κόκκινων φρούτων.

Θα μπορούσαν να είναι φωτογραφικές απεικονίσεις, αισθητικά άρτιες, μόνο για χάζεμα κι όχι προς βρώση. Ακόμη και ότι είναι πίνακες ζωγραφικής μπορείς να φανταστείς. Θα πρέπει να κοιτάξεις δύο και τρεις φορές για να διαπιστώσεις πως πρόκειται για αλμυρά ή γλυκά πιάτα. Ένα ξεχωριστό μαγειρικό αποτύπωμα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις καλές τέχνες. Μπείτε στο Simplistic Food (που μόνο απλοϊκό δεν είναι όπως μας… παραπλανά γλυκά ο τίτλος) για να τριπάρετε αρμοδίως.

Τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο του Instagram, τείνει να δημιουργηθεί μια μόδα όπου τα εικονιζόμενα φαγητά σε ποικίλους λογαριασμούς μοιάζουν όμορφα προς φωτογράφιση, αλλά ελάχιστα θελκτικά όταν τα δεις από κοντά ή ακόμη περισσότερο όταν τα γευτείς. Οι παραδοσιακοί σεφ τα ονομάζουν -σχεδόν απαξιωτικά- «ινστραγκραμικά πιάτα». Τις περισσότερες φορές δεν έχουν άδικο.

Αριστερά: ιμπρεσιονιστική δημιουργία με βάση τον σολομό. Δεξιά: τόνος sashimi and enoki μανιτάρια tempura. Φινετσάτη κόλαση.

Πολλά από αυτά μοιάζουν ψεύτικα, δουλεμένα μόνο για τις ανάγκες του στησίματος, τη γωνία λήψης, το φωτισμό, το πώς θα παρουσιαστούν καλύτερα στον τοίχο του χρήστη. Υπάρχουν, φυσικά, και οι εξαιρέσεις όπου πραγματικά το αποτέλεσμα ξεπερνάει τη στενή έννοια του μαγειρέματος, της παρασκευής, αλλά και της εμφάνισης του πιάτου, με αποτέλεσμα το όλον να αναδεικνύει και την αρτιστίκ πλευρά της κουζίνας.

Πιάτα που τα χαζεύεις και μουδιάζει το μυαλό, ενώ σου τρέχουν τα σάλια.

Μια τέτοια περίπτωση είναι ο λογαριασμός είναι ο εν λόγω λογαριασμός των αυτοαποκαλούμενων Nordic Chefs, που προβάλλει γκουρμέ πιάτα που μοιάζουν με μικρά αρχιτεκτονήματα ή μεγάλα κοσμήματα. Λαχταριστά μπιζουδάκια του fine dining τα οποία δεν γίνεται να προσπεράσεις ή να αδιαφορήσεις για την έμπνευση των δημιουργών. Τα χαζεύεις και μουδιάζει το μυαλό, ενώ σου τρέχουν τα σάλια.

Είναι, δε, ένας λογαριασμός που μπορεί να έχει έναν συγκεκριμένο γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά οι σεφ-δημιουργοί προέρχονται από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου κι όχι απαραίτητα από την Σκανδιναβία.

Αριστερά: Μπαμπάτσικα macarons με σοκολάτα και μάνγκο. Δεξιά: συμφωνία βουτύρου σε σφολιάτα και καραμέλα.

Ενδέχεται ο συγκεκριμένος λογαριασμός είναι ο ομορφότερος από όλα τα άλλα food accounts που υπάρχουν στο Instagram, αν πρέπει να τον κρίνεις για τον βαθμό επινοητικότητας, παρουσίας, αισθητικής και καλλιτεχνικής υφής που φέρουν τα παρουσιαζόμενα πιάτα. Βέβαια δεν παίρνουμε και όρκο. Το Instagram είναι ο παράδεισος των πισινών, των μπέργκερς, της αυτοαναφορικής βλακείας αλλά και της κουζινικής φινέτσας.

Αριστερά: μαγιάτικο με σάλτσα φράουλας, χαβιάρι, φάβα και λάδι λεμονιού. Δεξιά: τηγανητό μπιρος, χαβιάρι και κρόκος αυγού.

Να πούμε ωστόσο ότι, αν δεν είσαι ειδικός της γαστρονομίας συχνά δυσκολεύεσαι να καταλάβεις τι είναι τι, όμως, αυτό το κρυπτικό παιχνίδισμα έχει και την ομορφιά του. Με μια πιο προσεκτική ματιά μαθαίνεις τι περιλαμβάνει κάθε πιάτο, κάνεις τις συσχετίσεις, βλέπεις την αισθητική αποτύπωσή του και μπορείς να βάλεις τον εαυτό σου στη νεωτεριστική λογική.

Αριστερά: σύνθεση με στρείδι, γαρίδα και αχινό. Στοματικό σέξ εν ολίγοις. Δεξιά: Επική μπουκιά από βοδινό Wagyu, χαβιάρι Beluga, γαρνιρισμένο με λεπτό αλλαντικό Wagyu και το όλον να στέκεται πάνω σε ψωμί μπριός.

Από την άλλη, θα είχες την καρδιά να χαλάσεις ένα τέτοιο άρτιο αποτέλεσμα για να το γευτείς; Θα χαλούσες την πλέριας ομορφιάς εικόνα του χώνοντας το μαχαίρι ή το πιρούνι στα… σπλάχνα του; Πες ναι. Κακά τα ψέμματα, οτιδήποτε είναι «καταδικασμένο» να περάσει στην επικράτεια του στομαχιού οφείλει πρώτα να κοσμίσει με την εικόνα του τα μάτια μας. Ένα πιάτο δεν φτιαγμένο μόνο για τον ουρανίσκο μας, αλλά για να κινητοποιήσει όλες τις αισθήσεις μας.

Αριστερά: σοκολάτα amber με Baerii χαβιάρι. Δεξιά: αστακός, ταλιολίνι, και τρούφα. Παρανοϊκά νόστιμο.

 

Διαβάστε ακόμα:  Κόβοντας το κρέας, μια αρχετυπική ανδρική τελετουργία.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μοσχοβολάει βούτυρο, πικραμύγδαλο, ξύσμα εσπεριδοειδών και ανθόνερο. Και έχει για παρέα το μινιμαλιστικό φλουρί της χρονιάς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro