Πικ-νικ στο κέντρο της Αθήνας: Φρέσκια πρόταση στην ταράτσα του ξενοδοχείου The Foundry

Στην καρδιά του Ψυρρή υπάρχει ένας θύλακας ηρεμίας που μας μεταφέρει σε κλίμα υπαίθρου. Ριλάξ και τσιμπολόγημα από το καλάθι, στο ανθοστόλιστο roof garden ενός νέου, ιδιοσυγκρασιακού ξενοδοχείου.

 

Με θέα την Ακρόπολη, τους λόφους του Φιλοπάππου, το Αστεροσκοπείο και το Γκάζι και με ένα καλάθι γεμάτο από ελληνικά προϊόντα γίνεται το καλύτερο πικ-νικ της Αθήνας στο roof garden του Foundry Hotel  (Credits: Zacharias Dimitraidis).

To ιδανικό σενάριο θα ήταν αυτό που αναπαριστά ο ζωγράφος Édouard Manet στον πίνακά του Le déjeuner sur l’herbe (έργο του 1862): Μια γυμνή οδαλίσκη ανάλαφρα καθισμένη στη χλόη και τριγύρω της δύο κομψά ντυμένοι δανδήδες να συζητούν για εκείνο και το άλλο, ενώ στο βάθος μια άλλη νεαρή ύπαρξη (ντυμένη ελαφρά, αλλά με πρόθεση να αποχωριστεί τα ρούχα της) να μαζεύει άνθη. Κάπου εκεί βρίσκεται και το καλάθι με τα χρειώδη. Αυτό θα ήταν ένα ονειρεμένο πικ-νικ.

Τα πικ-νικ, άλλωστε, είναι ταυτισμένα με τις αποδράσεις στην εξοχή, με την εκτός πόλης δράση. Καιρός να αλλάξουμε άποψη. Μπορούμε να κάνουμε πολύ ωραία πικ-νικ και στο κέντρο της Αθήνας.

Ανεμπόδιστη θέα προς όλη την Αθήνα (Credits: Zacharias Dimitraidis).

Ας φανταστούμε λίγο το σκηνικό: μια ταράτσα γεμάτη πράσινο που να έχει απερίσπαστη θέα στην Ακρόπολη, στου Φιλοπάππου, στο Αστεροσκοπείο και στο Γκάζι. Και, φυσικά, το απαραίτητο καλάθι με γεύσεις γήινες, σπιτικές, παρεΐστικες. Αμέσως, μεταφερόμαστε στο roofgarden του ξενοδοχείου Foundry Hotel. Ακριβώς στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στου Ψυρρή (Σαρρή 40).

Το The Foundry Hotel εισάγει ένα μοναδικό concept αστικής εστίασης, ήτοι ένα πικ-νικ στο roof garden του ξενοδοχείου.

Ελάχιστα λεπτά από το πολύβουο κέντρο της πρωτεύουσας, από την αδιάκοπη κίνηση και το τρέξιμο της ημέρας, υπάρχει ένας θύλακας ηρεμίας. Ένας βατήρας προς το παρελθόν με συνθήκες του σήμερα.

Με ελληνικά τυριά, αλλαντικά και φρούτα, όπως και κρασιά από μικρούς παραγωγούς (Credits: Zacharias Dimitraidis).

Μπορούμε άνετα να σκεφτούμε μια καταπράσινη αυλή στου Ψυρρή με ελιές, ροδιές λεβάντες και αρωματικά φυτά που θα μας ταξιδεύσουν στην ελληνική ύπαιθρο. Ολα τούτα όμως συνδυάζονται με πανοραμική θέα, ατενίζοντας την πόλη που πάλλεται από κάτω. Εμείς, όμως, θα είμαστε καλά προφυλαγμένοι από τις «κακουχίες» της καθημερινότητας. Θα καθόμαστε αναπαυτικά κάτω από πέργκολες με αναρριχώμενα αμπέλια, απέναντί μας ο ξυλόφουρνος θα έχει ανάψει και μέσα του θα μαγειρεύονται ή θα ψήνονται πιάτα ημέρας μόνο για εμάς.

Πίτσα που φτιάχνεται μπροστά μας και ψήνεται στον ξυλόφουρνο που βρίσκεται στο roof garden του ξενοδοχείου (Credits: Zacharias Dimitraidis).

Βάλτε στο μυαλό σας ένα καλάθι γεμάτο εκλεκτά ελληνικά τυριά και αλλαντικά και τα απαραίτητα συνοδευτικά -chutneys, ελιές, τσιπς λαχανικών, αφράτα ψωμάκια και κριτσίνια, μαζί με παγωμένο ροζέ.

Αν δεν το έχετε καταλάβει, αυτό είναι ο πρώτος «rooftop πικ-νικ κήπος» της Αθήνας. Οσο για το τι τρώμε (διότι αυτό κι αν έχει τη σημασία του), τα δεδομένα είναι χαλαρά και αγαπησιάρικα: Βάλτε στο μυαλό σας ένα καλάθι γεμάτο εκλεκτά ελληνικά τυριά και αλλαντικά και τα απαραίτητα συνοδευτικά -chutneys, ελιές, τσιπς λαχανικών, αφράτα ψωμάκια και κριτσίνια, σαλάτες και φρούτα νόστιμα της εποχής… ΚΣυνδυασμένα με κρασί που προέρχεται από μικρά οινοποιεία -μην ντραπείτε να ρίξετε και ένα παγάκι στο ροζέ σας- και μπύρες από ψαγμένες ντόπιες ζυθοποιίες. Καλό;

Επίσης, ένα πιάτο ημέρας θα ετοιμάζεται επι τόπου και σε ανοιχτή θέα των συνδαιτυμόνων – είτε είναι ελληνικό μαγειρευτό, είτε είναι ωμό (βλ. σεβίτσε ή καρπάτσιο), είτε είναι λαχταριστή λεπτόζυμη  πίτσα, όλα υπό την διεύθυνση της chef Γωγούς Δελογιάννη που έχει επιμεληθεί και το περιεχόμενο του πικ-νικ καλαθιού.

Ένα από τα 12 δωμάτια του ξενοδοχείου Τhe Foundry Hotel (Credits: Zacharias Dimitraidis).

Το σκηνικό έχει ήδη τοποθετηθεί και δένει ακόμη περισσότερο με τις ειδικές κατασκευές, όπως οι μαρμάρινοι πάγκοι, οι πέργκολες με τις παραδοσιακές καλαμωτές και τα μεταλλικά κιγκλιδώματα επηρεασμένα από τον Αθηναϊκό μοντερνισμό του μεσοπολέμου. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει ευθεία σύνδεση του χώρου με την αρχιτεκτονική ιστορία της γειτονιάς.

Κι όλα αυτά σε ένα παλιό τυπογραφείο της δεκαετίας του ’30 που μέσα από μια μοντέρνα αρχιτεκτονική μελέτη μετεξελίχθηκε σε αστικό ξενοδοχείο με 12 μόνο διαμερίσματα. Επικροτούμε τη σοφιστικέ κίνηση που δίνει πόντους στο ταλαίπωρο ιστορικό κέντρο.

 

//ΙΝFO
Τhe Foundry Hotel, Σαρρή 40, Ψυρρή
τηλέφωνο: 211 1824604.

 

Διαβάστε ακόμα: Πρώτη ματιά στο Pelagos – το λαμπερό και μετρημένο ιχθυεστιατόριο του Four Seasons Athens.

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μοσχοβολάει βούτυρο, πικραμύγδαλο, ξύσμα εσπεριδοειδών και ανθόνερο. Και έχει για παρέα το μινιμαλιστικό φλουρί της χρονιάς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro