Η Franciacorta Cuvée Prestige δημιουργήθηκε το 1976.

Στην Ιταλία επιβιώνουν μερικές ιδέες που συγκαταλέγονται στη σφαίρα του ιερού. Μία από αυτές είναι η μητέρα, ένα σύμβολο που ξεπερνά τα όρια του χρόνου γιατί εκφράζει άθραυστα μια πλευρά της ιταλικής κουλτούρας. Ας θυμηθούμε εδώ τη γήινη λατρεία ως και του μεγάλου ανατροπέα Πιέρ Πάολο Παζολίνι για τη μητέρα του, που ούτε το ταλέντο ούτε η τόλμη του στάθηκαν ικανές να την επισκιάσουν.

Στους παλμούς αυτής της μητριαρχικής σφραγίδας, ενισχυμένης με το ουρμπανιστικό όνειρο της επιστροφής στη φύση, το 1964 η Άννα Μαρία Κλεμέντι Ζανέλα φεύγει από το ασφυκτικό Μιλάνο και βρίσκει την πληρότητα της ύπαρξής της σε μια παλιά αγροικία, την Ca’ del Bosco, στους λόφους του Ερμπούσκο, κοντά στην πόλη της Μπρέσα, σε ένα πέτρινο κτίσμα αντιπροσωπευτικό της ιταλικής υπαίθρου, με στιβαρούς σαν φρούριο τοίχους και ένα μοναχικό δάσος γύρω του.

Η Franciacorta το 1995 έλαβε το D.O.C.G. (Denominazione Origini Controllata e Garantita – Ελεγχόμενη και Εγγυημένη Ονομασία Προέλευσης).

Η Franciacorta αναγνωρίστηκε το 1995 ως  D.O.C.G. (Denominazione Origini Controllata e Garantita – Ελεγχόμενη και Εγγυημένη Ονομασία Προέλευσης). Αυτή ήταν η ιδρυτική στιγμή για το οινοποιείο Ca’ del Bosco που η μετέπειτα πορεία του αντάμειψε την επιλογή της Άννα Μαρία Κλεμέντι.

Κι αυτό γιατί καθώς διασχίζεις την κοιλάδα με τους βελούδινους λόφους που αγκαλιάζουν τη λίμνη Ιζέο «αναπνέεις» το οικοσύστημα που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή της Φραντσιακόρτα (Franciacorta), η οποία συνδέθηκε με μια μοντέρνα αναγέννηση, με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά κάποιους επίμονους οινοποιούς που κέντησαν την μακρά παράδοση με την κλωστή των άφοβων πειραματισμών και των νέων ιδεών.

Μια συμφωνία όπου το Chardonnay κρατάει τα ηνία σε ποσοστό 75%, με το Pinot Nero να ακολουθεί κατά 15% και συμπληρώνεται από το Pinot Bianco (10%).

Το Chardonnay κρατάει τα ηνία σε ποσοστό 75%, με το Pinot Nero να ακολουθεί κατά 15% και συμπληρώνεται από το Pinot Bianco (10%). Δεν είναι τυχαίο ότι η Franciacorta αναγνωρίστηκε ως D.O.C. (Denominazione Origini Controllata-Eλεγχόμενη Ονομασία Προέλευσης) το 1967, ενώ το 1995 αναβαθμίστηκε σε D.O.C.G. (Denominazione Origini Controllata e Garantita-Ελεγχόμενη και Εγγυημένη Ονομασία Προέλευσης), την ανώτατη διάκριση ονομασιών προέλευσης.

Το Ca’ del Bosco είναι ένα οινοποιείο-παράδειγμα που πατάει γερά στην οινική κληρονομιά της Franciacorta και την ίδια στιγμή κλείνει το μάτι στο μέλλον.

Τα έργα τέχνης δεν λείπουν από το οινοποιείο Ca’ del Bosco.

Το Ca’ del Bosco είναι ένα οινοποιείο-παράδειγμα που πατάει γερά στην οινική κληρονομιά της Franciacorta και την ίδια στιγμή κλείνει το μάτι στο μέλλον. Ο γιος της Άννα Μαρία Κλεμέντι Ζανέλα, Μαουρίτσιο, μετά από ένα ταξίδι μύησης στη γαλλική Champagne, μεταμόρφωσε το Ca’ del Bosco σε ένα οινοποιείο-πρότυπο που πατάει γερά στην οινική κληρονομιά της Franciacorta και την ίδια στιγμή κλείνει το μάτι στο μέλλον μέσα από ένα μπουκέτο καινοτομιών, όπως το spa των σταφυλιών, έναν «λουτήρα» όπου οι καρποί καθαρίζονται και στεγνώνουν μηχανικά για να απομακρυνθούν οι μικροοργανισμοί και η σκόνη, έτσι που το κρασί να διατηρήσει την ένταση, την αγνότητα και τα αρώματά του.

Ατίθασο κιτρινοπράσινο χρώμα, αλλά και κομψές φυσαλίδες που δεν λένε να τελειώσουν.

Το Ca’ del Bosco είναι ένα μπουτίκ οινοποιείο, αλλά και μια γκαλερί γεμάτη έργα τέχνης, με λίγες ετικέτες, που η καθεμιά τους έχει τη δική της προσωπικότητα.

Μέσα στους χώρους του οινοποιείου το σκηνικό ανεβάζει τις εντάσεις: στην είσοδο του κελαριού, στην οροφή, ίπταται ένας ρινόκερος σε φυσικό μέγεθος, έργο του Stefano Bombardieri. Φέρει τον τίτλο “Il peso del tempo sospeso” και αποτελεί ένα σχόλιο πάνω στη ζωική δύναμη του ρινόκερου και του ακινητοποιημένου χρόνου. Αλλά και ανάμεσα από τις δεξαμενές μια μεταλλική «δαντέλα» ονόματι “Water in dripping”, έργο του Κινέζου καλλιτέχνη Zheng Lu, χαρτογραφεί την πορεία στον χώρο, τονίζοντας τη ρευστότητα των στιγμών.

Η Franciacorta Cuvée Prestige ψιθυρίζει με λεπτότητα και φινέτσα την πολυδιάστατη προσωπικότητά του.

Η Franciacorta Cuvée Prestige μεστώνει μέσα σ’ αυτά τα βαρέλια.

Εμείς θα στρέψουμε το βλέμμα μας στις φυσαλίδες του Ca’ Del Bosco και συγκεκριμένα στην Franciacorta Cuvée Prestige. Αυτές ακριβώς οι φυσαλίδες είναι το δυνατό όπλο του Mαουρίτσιο Ζανέλα και γεννιούνται σε έναν χώρο που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας. Το Ca’ Del Bosco Cuvée Prestige ψιθυρίζει με λεπτότητα και φινέτσα την πολυδιάστατη προσωπικότητά του. Μπορεί ανθρώπινα χέρια να κόβουν τα σταφύλια και να τα ξεχωρίζουν, όμως τον τελευταίο λόγο τον έχουν ευθυτενή ρομπότ που μεταφέρουν τους καρπούς και τους στέλνουν στο spa και όχι μόνο.

Σε εξαιρετική συσκευασία. Ο,τι πρέπει για δώρο Πάσχα.

Όπως και να έχει πάντως η Franciacorta Cuvée Prestige είναι απόλυτα ανθρώπινη, μια σύνθεση με ψυχή, που δημιουργήθηκε το 1976 και περικλείει τη σοφία τριάντα χρόνων μιας περιπλάνησης στον κόσμο των Cuvées. Ψιθυρίζει με λεπτότητα και φινέτσα την πολυδιάστατη προσωπικότητά της που εκφράζεται με μια θαρραλέα οξύτητα και διάρκεια, θυμίζοντας σκηνές από το Δώρο του Μαρσέλ Μος για τον οποίο τα αφρώδη κρασιά ήταν άξιοι εκπρόσωποι της διαχρονικής τελετουργίας των τιμητικών ανταλλαγών.

Παλαιώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε ελεγχόμενη θερμοκρασία τουλάχιστον για 25 μήνες, αφού έχει προηγηθεί η μαγεία της γέννησης της cuvée, μέσα από μια καλά μελετημένη μίξη από επίλεκτα reserves. Η δεύτερη ζύμωση για την δημιουργία των φυσαλίδων θα γίνει στην φιάλη, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γίνεται και στην σαμπάνια, την “metodo classico” όπως αναφέρεται στην περιοχή.

Όλα τα παραπάνω είναι αυτά που δίνουν σε αυτό το αφρώδες το ατίθασο κιτρινοπράσινο χρώμα του αλλά και τις κομψές του φυσαλίδες που δεν λένε να τελειώσουν. Μετά από τη μελωδία του ανοίγματος ξεδιπλώνεται μια ευωδιά από κίτρο και γκρέιπφρουτ μαζί με μια γλυκιά υπόνοια φρεσκοψημένου ψωμιού που οδηγεί τον ουρανίσκο σε μια διαδρομή γεμάτη φρεσκάδα, έντονη οξύτητα και κρεμώδεις αναφορές.

Συνοδεύει ευχάριστα μια πανδαισία από θαλασσινά (frutti di mare) ή και έναν δίσκο από ιταλικά τυριά στο τελείωμα ενός δείπνου. Και στην αρχή μιας ακόμα απόλαυσης!

ΥΓ: Η bellissima κορμοστασιά του, κλεισμένη σε ένα φινετσάτο μπουκάλι, αποτελεί ένα πρωτότυπο δώρο εν όψει Πάσχα. 

 

//Eισάγεται στην Ελλάδα αποκλειστικά από την Trinity Wines.

 

Διαβάστε ακόμα: Trinity Wines. Ultra premium κρασιά «συναντούν» τις δημιουργίες ελλήνων σεφ.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top