Πρέπει να το καταλάβουμε: οι πατάτες είναι ευαίσθητοι «οργανισμοί» (Photo by: Getty Images/Idealimage).

Είναι σαν να παλεύεις με τις πιθανότητες κι αυτές να είναι πάντα εναντίον σου. Κάθε φορά που παραγγέλνουμε πατάτες και περιμένουμε να μας έρθουν στο σπίτι delivery είναι σαν να πιθανολογούμε τις αιτίες που θα μείνουμε δυσαρεστημένοι.

Είναι θέμα του μαγαζιού από το οποίο παραγγείλαμε; Να έκανε τίποτα βουντού ο άνθρωπος που μας τις έφερε; Να προβάλλουν αυτές (… οι πατάτες) σθεναρή αντίσταση; Τι στο καλό φταίει και τις περισσότερες φορές οι πατάτες που τρώμε από delivery δεν είναι πατάτες, αλλά σαν ροζιασμένα δάχτυλα, σαν μικρά ξίφη από μπετόν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σαν wanna be πατάτες;

«Οταν βάζεις φρεσκοτηγανισμένες πατάτες σε μια χάρτινη συσκευασία και στη συνέχεια την κλείνεις αυτομάτως δημιουργείς μια μικρή σάουνα εκεί μέσα».

Το πρόβλημα είναι σχεδόν υπαρξιακό: όποιος έχει παιδιά στο σπίτι θα καταλάβει. Οι μικροί είναι πάντα οι καλύτεροι και οι πιο δύσκολοι δοκιμαστές φαγητών – ειδικά πατατών που είναι και το αγαπημένο έδεσμά τους. Αν ο μπόμπιρας σάς πει πως οι πατάτες του δεν είναι καλές, να τον πιστέψετε. Αυτός ξέρει. Επομένως, μην μπείτε στη διαδικασία να τις δοκιμάσετε καθόλου. Απλώς, την επόμενη φορά που θα κάνετε παραγγελία μην βάλετε και πατάτες. Εν ανάγκη κάντε μια αβαρία και τηγανίστε στο σπίτι για να είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα.

Στις ΗΠΑ πειραματίζονται και με διάφορες συσκευασίες έτσι ώστε να αφήνουν τη «σάουνα» παγωμένη, αλλά όχι και τις πατάτες. (Photo by: BSIP/Universal Images Group via Getty Images/Idealimage).

Μην νομίζετε πως οι επιστήμη έχει αφήσει αυτό το πεδίο ανεξερεύνητο. Γιατί οι πατάτες γίνονται χάλια; Η Ντέμπορα Ντίελ, αντιπρόεδρος του πρωτοποριακού Lamb Weston, ένα από τα μεγαλύτερα παρασκευαστήρια κατεψυγμένων πατατών στις ΗΠΑ, εξηγεί: «Οταν βάζεις φρεσκοτηγανισμένες πατάτες σε μια χάρτινη συσκευασία και στη συνέχεια την κλείνεις αυτομάτως δημιουργείς μια μικρή σάουνα εκεί μέσα». Είναι σαν να συνεχίζουν να βράζουν με αποτέλεσμα να χάνουν εντελώς την όποια τραγανότητα είχαν αποκτήσει μέχρι πριν από λίγα λεπτά. Μιλάμε για γευστικό Αρμαγεδδώνα.

Σύμφωνα πάντα με εργαστηριακές μελέτες, η πατάτα χρειάζεται μόλις πέντε λεπτά για να αρχίσει να πανιάζει. Που σημαίνει ότι θα έπρεπε η παραγγελία σας να έρθει με τη μέθοδο του διακτινισμού για να τις φάτε όπως πρέπει. Επειδή, όμως, η συνηθισμένη ώρα αναμονή είναι πάνω από τριάντα λεπτά, αντιλαμβάνεται κανείς πως αυτό που ονομάζουμε πατάτες τηγανητές είναι, πλέον, μια κακή προσομοίωση πατάτας.

Στις ΗΠΑ όπου έχουν κάνει επιστήμη τις τηγανητές πατάτες, υπάρχουν ειδικές ομάδες μελέτης που προσπαθούν να ενισχύουν τις δυνάμεις της προτηγανισμένης πατάτας .

Μάλιστα, η Ντίελ σημειώνει και μια ακόμη παράμετρο: στο μηχανάκι του delivery συνωθούνται κρύα και ζεστά προϊόντα. Αν βάλεις ζεστές πατάτες δίπλα σε κάτι παγωμένο (μια μπίρα ή μια κόκα κόλα), τότε το αποτέλεσμα είναι διπλά καταστροφικό. Ομως, ακόμη και με ένα ζεστό μπέργκερ να συνορεύει, και πάλι το αποτέλεσμα είναι εις βάρος των πατατών. Πώς να το κάνουμε, είναι ευπαθείς οργανισμοί.

Σύμφωνα πάντα με εργαστηριακές μελέτες, η πατάτα χρειάζεται μόλις πέντε λεπτά για να αρχίσει να πανιάζει. (Photo by: BSIP/Universal Images Group via Getty Images/Ιdealimage).

Στις ΗΠΑ όπου έχουν κάνει επιστήμη τις τηγανητές πατάτες, υπάρχουν ειδικές ομάδες μελέτης που προσπαθούν να ενισχύουν τις δυνάμεις της προτηγανισμένης πατάτας έτσι ώστε να υποστεί τις λιγότερες δυνατές φθορές κατά τη μεταφορά της, ενώ πειραματίζονται και με διάφορες συσκευασίες έτσι ώστε να αφήνουν τη «σάουνα» παγωμένη, αλλά όχι και τις πατάτες.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε φτάσει ακόμη σ’ αυτό το επίπεδο, επομένως την επόμενη φορά που θα πάρετε πατάτες απέξω και δεν θα σας αρέσουν μην κατηγορήσετε τον άνθρωπο που σας τις έφερε, ούτε, ενδεχόμενα, το μαγαζί από το οποίο τις παραγγείλατε. Το πρόβλημα είναι δομικό, καταστατικό. Έτσι είναι τα πράγματα πώς να το κάνουμε; Ποιος είπε ότι η φύση είναι σοφή; Να που δεν είναι τελικά.

 

Διαβάστε ακόμα: Είναι δυνατόν να βάζεις ζάχαρη (και γάλα!) στον καφέ;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top