Aριστερά: το κουνέλι που σερβίρει το gastro-bistro Jerár. Δεξιά: το κουνέλι που μπορείτε να βρείτε σε ένα παραδοσιακό καφενείο στο στο χωριό Βενεράτο στην Κρήτη.

Κάθε φορά που κατέβαινα στην Κρήτη για διακοπές, η θεία Ελένη, που διατηρούσε το καφενείο του χωριού, ετοίμαζε πάντα τηγανητό κουνέλι. Ένας εθιστικός μεζές που φτιάχνουν συχνά οι Κρητικοί καθώς πηγαίνει γάντι με τις παγωμένες τσικουδιές. Η θεία Ελένη, λοιπόν, η οποία ήταν μαστόρισσα στο τηγάνι, έκοβε το κουνέλι σε μικρά κομμάτια, τα έβαζε λίγο σε ξίδι που έφτιαχνε εκείνη, τα περνούσε από αλεύρι μετά και τα τηγάνιζε με μαεστρία μέχρι να σχηματίσουν μια ωραία, τραγανή κρούστα.

Όλοι είχαν να μιλούν για αυτό της το πιάτο. Όμως, το καφενείο έκλεισε, η θεία μεγάλωσε και σπάνια βάζει τηγάνι και ο μεζές αυτός μου έμεινε σαν μια νόστιμη ανάμνηση. Αυτή την ανάμνηση ήρθε να μου ξυπνήσει πριν από μερικές μέρες ένας άλλος Κρητικός, ο Στέφανος Σταυρουλάκης, στο χωριό Βενεράτο κοντά στις Δαφνές.

Στην Κρήτη αφήνουν το κουνέλι στο ξίδι και στο δεντρολίβανο για αρκετή ώρα πριν το πανάρουν ελαφρά και το τηγανίσουν σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Εκεί, στο ατμοσφαιρικό, φολκλορικό Μουσικό Καφενείο Πλάτσα, μαγειρεύει με όλη την οικογένειά του πιάτα που ξεχειλίζουν Κρήτη. Χορτοπιτάκια με ό,τι χόρτα μαζέψει η γυναίκα του, σφουγγάτο, ξερά κουκιά, βολβούς, φάβα με χταπόδι, χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες με τριμμένη γραβιέρα από πάνω και φυσικά τηγανητό κουνέλι. Απλά, νόστιμα πράγματα, χωρίς φλυαρίες.

Θα αφήσω στην άκρη όλα τα υπόλοιπα που δοκίμασα και θα σας μιλήσω μόνο για το κουνέλι. Δεν θα πω ότι ήταν ίδιο με της θείας – ιεροσυλία – ήταν όμως εξίσου νόστιμο, τραγανό και χωρίς ίχνος λαδιού. Το φτιάχνουν με τον παραδοσιακό τρόπο: δηλαδή το αφήνουν στο ξίδι και στο δεντρολίβανο για αρκετή ώρα πριν το πανάρουν ελαφρά και το τηγανίσουν σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. «Το κρητικό λάδι είναι που κάνει τη διαφορά» μου είπε ο Στέφανος, χαμογελώντας όταν τον ρώτησα αν υπάρχει κάποιο μυστικό.

Στο Jerár φτιάχνουν το κουνέλι σε στιλ nuggets, που συνοδεύονται από μια μαγιονέζα με σπετσιερικό (το μπαχαρικό μείγμα της παστιτσάδας) και λαχανικά τουρσί.

Ευτυχώς αυτή δεν ήταν η μοναδική μου «συνάντηση» με τον εν λόγω μεζέ. Πριν από μερικά βράδια, επισκέφτηκα ξανά το gastro-bistro ονόματι Jerár του Γιώργου Καβακλή (γνωστού μας από bar Spoiled στη Δάφνη και από το Barro Negro, στο κέντρο) και του σεφ Χάρη Νικολούζου, στη Δάφνη. Εκεί, σε μια γειτονία όπου τα σουβλατζίδικα κυριαρχούν, το συγκεκριμένο εστιατόριο, είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα, που προσπαθεί να προτείνει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Ο Χάρης πατάει στην ελληνική κουζίνα, την οποία προσεγγίζει με μια γερή δόση δημιουργικότητας. Κάπως έτσι η δημιουργική του ματιά «έπεσε» και στο τηγανητό κουνέλι. Το παρουσιάζει σε στιλ nuggets, που συνοδεύονται από μια μαγιονέζα με σπετσιερικό (το μείγμα των μπαχαρικών που χρησιμοποιούν για την κερκυραϊκή παστιτσάδα) και λαχανικά τουρσί, που είναι κολασμένα νόστιμη. Είναι ένα τόσο «λιχούδικο» ορεκτικό, που τελείωσε πριν καν το καταλάβω, και σίγουρα είναι ένα από αυτά που θα ζητήσω και την επόμενη φορά που θα βρεθώ στο Jerár. Το κατατάσσω, μαζί τα χειροποίητα αλλαντικά που φτιάχνει ο σεφ, στα πιάτα που παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο γευστικό ενδιαφέρον.

 

-Jerár, Αγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη, τηλ. 210 975 5764

-Μουσικό Καφενείο Πλάτσα, Βενεράτο, Ηράκλειο Κρήτης τηλ.  281 079 1818

 

Διαβάστε ακόμα: Πού θα φάμε καλή σούβλα στην Αθήνα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top