
Ο γάϊδαρος, το πιο παρεξηγημένο -και αξιολάτρευτο- πλάσμα του τόπου μας, ανακτά κάτι από το κύρος του.
Συνεχίζεται η αποκατάσταση του βουκολικού μας DNA στα στέκια της μόδας: Το πιάτο των ημερών είναι η χορτόπιτα της Cookoovaya και το κοκτέιλ που θα συζητηθεί μέσα στις γιορτές είναι εκείνο με το γάλα γαϊδούρας, στο “Γάϊδαρο” του Κολωνακίου.
Μπορεί αλήθεια μια διεύθυνση που έχει το όνομα αυτού του αξιολάτρευτου ζώου να μην είναι χάρμα; Ως πρόσφατα βαπτίζαμε μαγαζιά με παρδαλά και χρυσαφένια ονόματα όπως “royal-κάτι”, “exclusive -γουατέβερ” κ.ο.κ. Είναι λοιπόν αξιέπαινο που τα αφεντικά του “Γαϊδάρου” εξυψώνουν το καλοσυνάτο αυτό πλάσμα σε στάτους σύμπολ και μάλιστα με παπιγιόν, όπως ποζάρει στην είσοδο και στο λογότυπο του καταστήματος.

Το μεγάλο τραπέζι στο μετζανίνο αριστερά, και δεξιά το μπαρ με το τσίπουρο του Τσιλιλή σε περίοπτη θεση δίπλα στη βότκα Grey Goose: Σε πρώτο πλάνο, λουκουμάκι για τον ελληνικό καφέ.
Όλα τα κοκτέιλ εδώ έχουν ενδιαφέρον ακόμα και αυτά που δεν έχουν γαϊδουρινά συστατικά, ιδίως το “Πεφταστέρι” (€7) με ούζο, χαμομήλι, μανταρίνι και άλλα μυροβόλα καλούδια που πραγματικά μοσχοβολάει Ελλάδα. Ή το “Μπλάντι Μαρίκα” (€7), ένα σοβαρό, πικάντικο μπλάντι μέρι με μαστίχα αντί για βότκα. Ακούγεται ανορθόδοξο, έχετε όμως τη γραπτή διαβεβαίωσή μας ότι ο συνδυασμός είναι απόλυτα αρμονικός.

Οι πένες με κιμά από χωριάτικο λουκάνικο και ξερή μυζήθρα είναι ένα πετυχημένο, ρουστίκ “παρηγορητικό” (comfort food) πιάτο.
Στο φαγητό βρίσκουμε λίγα και καλοφτιαγμένα “παρηγορητικά” (comfort food) πιάτα, όπως οι φακές με αβγό ποσέ (€7), οι πένες με κιμά από λουκάνικο και ξερή μυζήθρα (€7,50), σούπες ημέρας, σάντουιτς με ελληνικά τυριά και αλλαντικά (από €4,50).
To εξαιρετικό ξύλινο μπαρ καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του καταστήματος. Και το πιο στρατηγικό σημείο για να αράξετε είναι τα ψηλά, δερμάτινα καθίσματα-κάμπιες στην αρχή του μπαρ. Ή ο ρετρό καναπές με την ψηλή πλάτη, μπαίνοντας δεξιά.
Γενικά, το ύφος του μαγαζιού, από τις τσαγιέρες ως τις απλίκες στους τοίχους, διαπνέεται από ένα μοντέρνο, φρεσκοφτιαγμένο (όχι φοιτητικό) vintage ύφος. Tip: “Κρυμμένο” στο πατάρι, υπάρχει και ένα τραπέζι για μεγάλες παρέες.
Ο “Γάϊδαρος” ανοίγει από νωρίς το πρωί για καφέ (δοκιμάστε την εκχύλιση φίλτρου με τη μέθοδο της γαλλικής πρέσας), είναι έξυπνη λύση για ήσυχο μεσημεριανό στο Κολωνάκι και μένει ανοικτός μέχρι αργά ως μπαρ, με guest DJs.
Γάϊδαρος: Σκουφά 47-49, Κολωνάκι. Τηλέφωνο 2103643927
Διαβάστε ακόμα: Χαμός στο Σύνταγμα – πρώτη ματιά στο σέξι Kitty Kat.
Φωτογραφίες: Αλέκος Νικολάου