GB Vesper Martiniok

Το Dry Martini είναι gestalt: το σύνολο υπερβαίνει τα μέρη του. Εδώ “πειραγμένο” με τζίντζερ.

Υλικά

55 ml τζιν (κατά προτίμηση, Beefeater)
20 ml βότκα (κατά προτίμηση, Smirnoff)
5 ml ξηρό βερμούτ (κατά προτίμηση, Kina Lillet)
1-2 φετούλες τζίντζερ.

Εκτέλεση

Πολτοποιούμε με το mudler τις φετούλες του τζίντζερ και τις τοποθετούμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά στο shaker. Προσθέτουμε τον πάγο και ανακατεύουμε καλά.
Σουρώνουμε καλά το μείγμα σ’ ένα ποτήρι του martini. Γαρνίρουμε με τις φλούδες λεμονιού.

Tip

Πολύς κόσμος αρέσκεται να θεωρεί λανθασμένη ή καπριτσιόζα την προτίμησή του Τζέιμς για «shaken not stirred». Οι ειδήμονες έσπευδαν να εξηγήσουν πως, όταν το ποτό ανακινείται στο shaker, διαλύεται περισσότερος πάγος κι έτσι το τζιν χάνει την ένταση και τα αρώματά του. Ώσπου ένας χημικός κι ένας ψυχολόγος (!) ανέτρεψαν τα δεδομένα. Σύμφωνα με την έρευνά τους, με την ανακίνηση των υλικών στο shaker προκαλείται διπλάσια απενεργοποίηση του υπεροξειδίου του υδρογόνου απ’ ό,τι με το ανακάτεμα (stir). Και τι μας νοιάζει εμάς; Μας νοιάζει, γιατί έτσι επιτυγχάνεται μείωση της παραγωγής ελεύθερων ριζών, οι οποίες ως γνωστόν προκαλούν γήρανση. Να γιατί ο Σον δεν γερνάει με τίποτα.

Αλλά υπάρχει και γευστική εξήγηση: το Martini του Μποντ περιέχει και βότκα, οπότε πρέπει να παγώσει πολύ για να είναι γευστικό. Μάλιστα, την εξήγηση τη δίνει ο ίδιος ο Τζέιμς στο «Casino Royale».

Ιδού και το ιδανικό, κλασικό Martini με τζιν από τον Γιάννη Κοροβέση

 

//Ο Στέφανος Βαλκανιώτης είναι Head Bartender στο Alexander’s Bar του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, Βασ. Γεωργίου Α΄1, Σύνταγμα, τηλ. 210 3330000, www.grandebretagne.com

 

Δοκιμάστε ακόμα: Ένα φοβερό χειμωνιάτικο κοκτέιλ με μαύρο ρούμι και μαρμελάδα μήλου.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top