Γιατί ανυπομονώ να πάω Κωνσταντινούπολη… στον Αστέρα

Από 7 έως 16 Μαρτίου το Astir Palace Resort φιλοξενεί ένα Τουρκικό Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ. Δεν ξέρω για εσάς. Εγώ ‒για πολλούς λόγους‒ θα πάω σίγουρα.

 
turkish cuisine

Δέκα μέρες γεμάτες γεύσεις και μυρωδιές Ανατολής.

Την πρώτη φορά που πήγα στην Κωνσταντινούπολη, εκτός από το ότι την ερωτεύτηκα παράφορα, συνειδητοποίησα επίσης με πόσα ψέματα και ανακρίβειες μας έχουν μεγαλώσει. Οι «βάρβαροι κατακτητές» των βιβλίων της ιστορίας, δεν ήταν καθόλου βάρβαροι.

Στα απίστευτης αρχιτεκτονικής ανάκτορα του Τοπ Καπί είδα συγκεντρωμένους πραγματικούς θησαυρούς παραδοσιακής τέχνης δίπλα στα βαρύτιμα κοσμήματα των σουλτάνων και τους ονειρικούς κήπους. Από την Έφεσσο, που ήταν η αφετηρία του ταξιδιού μου, περνώντας από τη Σμύρνη, μέχρι τον τελικό προορισμό, που ήταν η Κωνσταντινούπολη, συνάντησα φιλικούς και πρόσχαρους ανθρώπους, που έδειχναν ειλικρινή ενθουσιασμό όταν καταλάβαιναν πως είμαστε Έλληνες (Γιουνάν! Γιουνάν!) και κατάφερναν να συννενοηθούν μαζί μας, χρησιμοποιώντας κάποιες από τις τόσες πολλές λέξεις που έχουμε κοινές.

Δύο εξαιρετικοί guest chefs από την Κωνσταντινούπολη θα μας μυήσουν στην Ανατολίτικη και την Αυτοκρατορική κουζίνα.

Αυτό όμως που με εντυπωσίασε περισσότερο από όλα στην Τουρκία ήταν η κουζίνα της. Γεύσεις απόλυτα οικείες –δεν είναι τυχαίο ότι οι καλύτερες μαγείρισσες της Ελλάδας είναι Πολίτισσες‒, ονειρεμένα σιροπιαστά γλυκά και απίθανα ντολμαδάκια όλων των ειδών. Ντολμά (με το λάμδα όσο πιο παχύ γίνεται) αποκαλούν εκεί οτιδήποτε είναι γεμιστό. Για παράδειγμα, στην αγορά του Πέρα πουλούσαν μυδοπίλαφο, σερβιρισμένο μέσα στο όστρακο του μυδιού: με λίγα κέρματα έπαιρνες από τον πάγκο του πωλητή όσα ήθελες και τα καταβρόχθιζες επιτόπου.

paint-erbil

Πίνακας του Τούρκου ζωγράφου Devril Erbil που θα εκθέσει τη δουλειά του στα πλαίσια του Φεστιβάλ.

Εκεί, πάλι, που περιμένουν οι τουρίστες για να μπουν στα καραβάκια του Βόσπορου, πλανόδιοι πουλούσαν «εκμέκ», δηλαδή ψωμί, με ψάρι. Κάτι σαν fish and chips δηλαδή αλλά πολύ ‒ασύγκριτα πολύ‒ πιο νόστιμο. Σε μεγάλα καταστήματα, που ήταν κάτι μεταξύ φούρνων και ζαχαροπλαστείων, ηλικιωμένες γυναίκες με μαντήλες ζύμωναν καθισμένες στη βιτρίνα «μπουρέκ», μπουρέκια δηλαδή, γεμιστά με ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Πήγαμε να φάμε κεμπάπ και πραγματικά από τότε ο πήχης έχει ανέβει πάρα πολύ ψηλά. Στην Ελλάδα δηλαδή τέτοιο κεμπάπ δεν έχω ξαναφάει. Απλά.

Το γαστρονομικό μέρος θα πλαισιώσουν πολλά events: επίδειξη σεμά από Δερβίσηδες, μουσική από τουρκικά σχήματα, εκθέσεις…

Τα καλά νέα είναι ότι το Astir Palace Resort μας δίνει την ευκαιρία να πάρουμε μια γενναία γεύση από Πόλη. Δύο εξαιρετικοί guest chefs θα μας μυήσουν στα μυστικά της Ανατολίτικης και Αυτοκρατορικής κουζίνας. Εκτός από την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις γαστρονομικές τους δημιουργίες, θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε και μια σειρά άλλων events: επίδειξη σεμά από Δερβίσηδες με παραδοσιακούς χορούς, παρουσίαση τουρκικών ενδυμασιών και συναυλίες μουσικής από τουρκικά σχήματα.

Επίσης ‒σε διάφορους χώρους του Αστέρα‒ θα πραγματοποιηθούν δύο εκθέσεις, μια ζωγραφικής από τον καθηγητή Devril Erbil, και μια έργων καλλιγραφικής τέχνης από τον Ismet Ozer. Θα εκτεθούν, ακόμα, μια σπάνια συλλογή από παραδοσιακές φορεσιές της οθωμανικής περιόδου, μινιατούρες και tezhip, αντικείμενα από γυαλί, ενώ θα γίνουν και αρκετές άλλες εκδηλώσεις γύρω από την τουρκική κουζίνα, την τουρκική παράδοση και πολιτισμό.

Το Τουρκικό Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του στις 7 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 του μήνα.

φωτογραφία: unwinding/flickr.com

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται επίδειξη σεμά από δερβίσηδες. Φωτογραφία: unwinding/flickr.com

 

Για πληροφορίες και κρατήσεις τηλεφωνήστε στο 210 8902000 ή επισκεφθείτε το
www.arionresortathens.com, www.astir-palace.com

 

Διαβάστε ακόμα: Σουβλάκι «Ο Κώστας»: 63 χρόνια όποιος προλάβει

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Eπικά κρέατα στον ξυλόφουρνο, παγωμένη σαμπάνια στο ποτήρι, bloody maries και κρεατόσουπες με βοδινή ουρά για το χανγκόβερ, Milli Vanilli και Samantha Fox στα ηχεία. Τα Κυριακάτικα γεύματα του Άρη Βεζενέ επιστρέφουν για 5η χρονιά. Μη φάτε πρωινό.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro