fn_broccoli-gratin_s4x3

Ένα εύκολο και υγιεινό φαγητό, όταν έχουν τελειώσει τα λεφτά και δεν θέλετε να φάτε πάλι μακαρόνια. (Φωτογραφία: Food Network)

Θα σας περιγράψω ένα υποθετικό σενάριο και μετά θα μου πείτε τη γνώμη σας. (Όρεξη είχαμε). Τα δεδομένα έχουν ως εξής: είναι τέλος του μήνα, τα λεφτά έχουν κάνει φτερά προ πολλού, γυρίζετε κατάκοποι και τσατισμένοι από μια φριχτή μέρα που πήγαν όλα στραβά στη δουλειά και επιπλέον το έτερόν σας ήμισυ, η συγκάτοικος ή τα παιδιά σας, περιμένουν από σας να τους μαγειρέψετε, γιατί στο γραφείο είχαν σύσκεψη, στο σχολείο προπόνηση και το απόγευμα φροντιστήριο συν σκληρή μελέτη στη βιβλιοθήκη για τις αυριανές εξετάσεις.

Ωχ, και τώρα τι κάνουμε; Αν παραγγείλω πίτσα θα μου την πει γιατί πάλι κάνει δίαιτα, αν παραγγείλω σουβλάκι θα μου την πέσουν ομαδικώς γιατί το σουβλατζίδικο της γειτονιάς έγινε χάλι μαύρο, λεφτά για να παραγγείλω σούσι δεν έχω, porca miseria! Τι στο καλό να φτιάξω; Πάλι μακαρόνια; Μας βγαίνουν απ’ τη μύτη. Μια σουπίτσα δεν θα ήταν κακή ιδέα, τα παιδιά όμως θα γκρινιάξουν, άσε που δεν προλαβαίνω με τίποτα.

Μην πανικοβάλλεστε! Θα σας πω εγώ τι να κάνετε και θα σας βγάλω ασπροπρόσωπους. Μέσα σε μόλις 45’, με ελάχιστο κόπο και ακόμη λιγότερα χρήματα, θα φτιάξετε ένα φαγητό υγιεινό, θρεπτικό και απίστευτα νόστιμο.

Ποιος δεν αγαπάει τα gratins; Μα τι μου λες κυρά μου, πώς θα κάνω εγώ τέτοιο πράγμα, ποιος σου είπε πως ξέρω να φτιάξω μπεσαμέλ; Άσε που έχουν 200.000 θερμίδες και θα με σκοτώσει η Τζούλια, αφού τα φάει πρώτη.

Πάταξον μεν, άκουσον δε.

Ανακατεύετε καλά με τον αβγοδάρτη, πρώτα και κύρια τους συγκατοίκους σας. Πρόκειται για μια καταπληκτική συνταγή.

Ελαφρύ gratin με μπρόκολο (για 2 άτομα)

Διαλέγετε ένα μεγαλούτσικο μπρόκολο, το πλένετε και το χωρίζετε σε μπουκετάκια. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C. Ζεματίζετε το μπρόκολο για 3’ σε βραστό αλατισμένο νερό, το σουρώνετε και το ξεπλένετε με παγωμένο νερό. Έτσι μένει πράσινο και τραγανό.

Αλείφετε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός μικρού πυρίμαχου σκεύους με λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετείτε τα μπουκετάκια του μπρόκολου σε μονή στρώση, κοντά το ένα με το άλλο, ώστε να σκεπαστεί εντελώς ο πάτος του σκεύους.

Σε ένα μπολ, χτυπάτε 3 μεγάλα αβγά με αλατοπίπερο και προσθέτετε 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι (μπορείτε να επιλέξετε και το εντελώς άπαχο), 1 κ. γλ. μουστάρδα, 1 σκ. σκόρδου λειωμένη ή πολύ ψιλοκομμένη και 1 φλ. τσ. τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας (προτιμείστε κάποιο πικάντικο).

Ανακατεύετε καλά με τον αβγοδάρτη και περιχύνετε με αυτό το μείγμα το μπρόκολο. Πασπαλίζετε με λίγο ακόμη τριμμένο τυρί και ψήνετε για 30-35’, μέχρι το gratin να ροδοκοκκινίσει και να απορροφηθούν τα υγρά.

Η συνέχεια του σεναρίου έχει ως εξής: Αγάπη μου, πώς τα κατάφερες, είναι καταπληκτικό! Μπράβο μπαμπά, cool! Μου ορκίζεσαι πως δεν παχαίνει; Άσε μωρό μου, θα μαζέψω εγώ, ξεκουράσου εσύ! Happy ending!

Στο επόμενο: ελαφρύ gratin και sexy bricolage (η σελίδα περιλαμβάνει διαφημιστικά προϊόντα).

 

Διαβάστε ακόμα: Τα ζυμωτά καλούδια της Βέροιας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top