EI1C03_Grilled-Vegetables_s4x3

Τα ψητά λαχανικά τα καταναλώνουμε αφού τα φέρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ως συνοδευτική σαλάτα για κρεατικά ή ψαρικά. (Φωτό: Food Network)

Με απέραντη τρυφερότητα θυμάμαι τον πατέρα μου να ονειρεύεται να αποκτήσει κάποια μέρα ένα μικρό κομμάτι γης και να φτιάξει ένα μποστάνι. Να τρώει ζαρζαβατικά και φρούτα με αληθινή γεύση και προστιθέμενη αξία από τον κόπο του. Δεν ήταν δα και κανένα άφθαστο όνειρο, χρόνος χρειαζόταν και μεράκι. Το μεράκι το είχε, το χρόνο θα τον έβρισκε όταν θα έπαιρνε σύνταξη. Δεν πρόλαβε και το όνειρό του δεν πραγματοποιήθηκε.

Ούτε ο αδελφός μου ούτε εγώ κληρονομήσαμε την αγάπη του για τη φύση, μοιάσαμε στη μαμά που ήταν άνθρωπος της πόλης. Ακόμη περισσότερο εγώ, που και μόνο η ιδέα ότι θα πρέπει να μείνω μακριά από το κέντρο μού μοιάζει εφιάλτης. Ακόμα και τα πιο κοντινά προάστια τα βλέπω σαν εξοχή και τόπο εξορίας.

Παρ’ όλα αυτά, εκτιμώ τα μάλα τους ανθρώπους της γης, τους επίμονους κηπουρούς που ξέρουν να την αφουγκραστούν και να ακούσουν όσα έχει να τους πει. Εξίσου εκτιμώ και τα προϊόντα που έχουν παραχθεί με αγάπη και σεβασμό και αγαπώ όσο τίποτε άλλο τα φρούτα και τα λαχανικά. Κάτι είναι κι αυτό!

Έχοντας προλάβει την εποχή που οι μανάβηδες περνούσαν κάτω από το σπίτι διαλαλώντας την πραμάτεια τους, δεν διανοούμαι –εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις– να αγοράσω φρούτα και λαχανικά από το σουπερμάρκετ. Έχω επιλέξει δύο μανάβικα με άριστα προϊόντα και όποτε μπορώ πάω στη λαϊκή.

Κάπως έτσι λοιπόν, κι επειδή δύσκολα αντιστέκομαι στα όμορφα ζαρζαβατικά του καλοκαιριού, βρίσκομαι περίπου μία φορά την εβδομάδα με μία σεβαστή ποσότητα από δαύτα. Για να μην πάει ούτε ένα χαμένο, τα ψήνω στον φούρνο, τα περιποιούμαι με αρωματικά και τα βάζω σε μεγάλα βάζα στο ψυγείο σκεπασμένα με ελαιόλαδο. Όλο το καλοκαίρι τα βάζα αυτά με βγάζουν ασπροπρόσωπη σε οποιαδήποτε στιγμή.

Γίνονται υπέροχη σάλτσα για μακαρονάδες. Απίθανο βάθος στη γεύση θα δώσουν λίγες αντσούγιες που θα προσθέσουμε στο ελαιόλαδο, όσο σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Grilled-Veg-Salad

Όταν ψήσουμε τα λαχανικά, τα αφήνουμε και τα βάζουμε στο βάζο. Προσθέτουμε φρέσκο βασιλικό και δυόσμο και γεμίζουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μέχρι να σκεπαστούν εντελώς. (Φωτό: picz.in/)

Ψητά λαχανικά του θέρους στο βάζο

Το ποια λαχανικά θα επιλέξουμε είναι θέμα προσωπικού γούστου. Εγώ αγαπώ πολύ τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, το φινόκιο, τα αμπελοφάσουλα, τις πιπεριές. Η διαδικασία είναι απλή και όχι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Κόβουμε τα λαχανικά σε λεπτές φέτες, τα τοποθετούμε σε ρηχό ταψί που το έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αλατίζουμε, πιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη ή και τα δύο, τοποθετούμε ενδιάμεσα σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα τους που τις έχουμε ελαφρώς σπάσει με τη λάμα ενός μεγάλου μαχαιριού, ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, έως ότου αποκτήσουν ωραίο χρώμα.

Φροντίζουμε να μην τα παραψήσουμε, θέλουμε να κρατήσουν το σχήμα τους ακέραιο και να τα καταλαβαίνουμε στο δόντι. Το ίδιο κάνουμε και με ντοματίνια που τα κόβουμε στη μέση και τα ψήνουμε με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.

Αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και τα βάζουμε στο βάζο. Προσθέτουμε φρέσκο βασιλικό και δυόσμο και γεμίζουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μέχρι να σκεπαστούν εντελώς. Διατηρούμε στο ψυγείο.

Tips

• Καλό είναι να ψήσουμε το κάθε είδος ξεχωριστά, γιατί δεν έχουν όλα τον ίδιο χρόνο μαγειρέματος.
• Μπορούμε να προσθέσουμε καβουρδισμένο κουκουνάρι -τους πάει πολύ. Εξίσου καλή παρέα κάνουν με τις ελιές και την κάππαρη.
• Δεν πετάμε τα σκόρδα, τα πιέζουμε για να βγει η σάρκα τους, τη λειώνουμε με ένα πηρούνι και τη βάζουμε σε ξεχωριστό βάζο με ελαιόλαδο. Έτσι έχουμε ανά πάσα στιγμή πολτό γλυκού σκόρδου για οποιαδήποτε σάλτσα.
• Τα καταναλώνουμε αφού τα φέρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ως συνοδευτική σαλάτα για κρεατικά ή ψαρικά. Για τη vinaigrette χρησιμοποιούμε το λάδι του βάζου, προσθέτουμε λίγο ξίδι και αλατοπίπερο και λίγο πολτό σκόρδου.
• Γίνονται υπέροχη σάλτσα για μακαρονάδες. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να εμπλουτίσουμε με λίγο κρεμμύδι που θα σοτάρουμε ελαφρά σε ελαιόλαδο. Απίθανο βάθος στη γεύση θα δώσουν λίγες αντσούγιες που θα προσθέσουμε στο ελαιόλαδο, όσο σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Οι αντσούγιες θα λιώσουν με το που θα πέσουν στο ζεστό λάδι και σας διαβεβαιώ ότι δεν θα ανιχνεύονται στη γεύση, επομένως μην το πείτε σε αυτούς που δεν τις αγαπούν καθόλου, αποκλείεται να το καταλάβουν. Το μόνο που θα γίνει θα είναι να σας συγχαρούν για τη νοστιμιά της σάλτσας κι εσείς θα καμαρώνετε σαν γύφτικο σκεπάρνι!

 

Διαβάστε ακόμα: Red Hot Chili Peppers – Πώς θα φτιάξετε το δικό σας καυτερό λάδι

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top