Το εκλεκτό απόσταγμα στα γραφεία μας, λίγο πριν μπει στο φλασκί. Φωτό: Andro.gr.

Είναι ένα διακριτικό κτίσμα από άσπρη πέτρα στις αποβάθρες της Charente. Μια μικροσκοπική χάλκινη πλάκα βιδωμένη στην εξώπορτα σε πληροφορεί ότι βρίσκεσαι στο domaine του Thomas Hine. Αυτός ο παραγωγός του κονιάκ -εγκατεστημένος στο Jarnac, πολύ κοντά στο σπίτι που γεννήθηκε ο Φρανσουά Μιτεράν- δεν ενδιαφέρεται να αυτοπροβληθεί εδώ: οι θιασώτες του ελιξήριού του είναι πολλοί περισσότεροι σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Εκεί πέρα, ξέρουν καλά ότι τα αποστάγματα που παλιώνουν στις κάβες του Thomas Hine είναι μεταξύ των καλύτερων του κόσμου. Και στην Αγγλία τα εκτιμούν ακόμα περισσότερο. Εδώ και 56 χρόνια, η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ έχρισε τον οίκο, ο οποίος ιδρύθηκε το 1817, ως «επίσημο προμηθευτή της βρετανικής Αυλής». Παραμένει ο μοναδικός. Η Lady Di έλαβε ένα ολόκληρο βαρέλι για το γάμο της και σε κείνον του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον σερβιριζόταν αποκλειστικά κονιάκ Hine. Ο οίκος αρέσκεται να χαϊδολογάει τους ξένους πελάτες του. Στο κάτω-κάτω εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών του, όπως και όλων των αποσταγματοποιών του κονιάκ.

Ο Thomas Hine. (Φωτογραφία: lebeauetlabete.fr)

Όμως, με τους Άγγλους συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο. Εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ έναν γαλλο-βρετανικό έρωτα που όχι μόνο γέννησε το κονιάκ Hine, αλλά κρατάει πάνω από δύο αιώνες. Η ιστορία αρχίζει ήδη από την Γαλλική Επανάσταση, στους ανέμους της οποίας μπλέκει ο Άγγλος τυχοδιώκτης Thomas Hine. Όταν αποβιβάζεται από το Jersey, αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα, ανακαλύπτει το Jarnac. Σούμπιτο, τον χώνουν φυλακή, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Με τη λήξη της ποινής, παντρεύεται την κόρη του Delamain (άλλο μεγάλο όνομα του κονιάκ ως και σήμερα) και ιδρύει τη δική του επιχείρηση. To 1817, η χήρα δίνει στον οίκο το όνομά του.

Ο Eric Forget, maitre de chai του Hine. (Φωτογραφία: Rodolphe Escher | New York Times)

Στο αστικό σπίτι όπου τα πατώματα τρίζουν στο παραμικρό βήμα, η διακόσμηση είναι εστέτ, εκλεκτιστική, ερχόμενη σε μια κάποια αντίθεση με την περιβάλλουσα αυστηρότητα. Στο υπόγειο, στις πρώτες κάβες, βασιλεύει, πέρα από την υγρασία, το ιδιαίτερο άρωμα της Baudoinia compniacensis , του μύκητα που τρέφεται από τις αναθυμιάσεις του οινοπνεύματος. «Είμαστε οι μόνοι που ασχολούνται με αυτό το πάθος με τη millésimée παραγωγή του κονιάκ», διευκρινίζει o άρχοντας των κελλαριών (maître de chai) και υπεύθυνος για τα χαρμάνια του οίκου, Eric Forget. Ο οποίος φροντίζει τις πιο παλιές αποθήκες να τις διατηρεί κλειδωμένες.

Με ένα μπουκάλι που συναντάμε συχνότερα στα armagnacs και ετικέτα που θα μπορούσε να ανήκει και σε bourbon, απευθύνεται ταυτόχρονα στους aficionados του κονιάκ αλλά και σε εκείνους που το πίνουν σπανίως.

Mετά την εποχή των ισχνών αγελάδων, το κονιάκ έχει ξαναγίνει της μόδας. Τη δεκαετία του ’90, χάρη στους Αμερικανούς ράπερς, οι οποίοι το ενσωμάτωσαν και στα τραγούδια τους, οι εξαγωγές με προορισμό τις ΗΠΑ ανέβηκαν κατακόρυφα. Πιο πρόσφατα, ανακαλύφθηκε και η γιγάντια κινεζική αγορά, όπου θεωρείται αποκορύφωμα του σικ η κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων του πολυτελούς αυτού αποστάγματος κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Επίσης οι Ρώσοι, μια πελατεία με μεγάλες ακόμα δυνατότητες ανάπτυξης, είναι γνήσιοι λάτρεις και αρκετά γνώστες. Διατίθενται να πληρώσουν της Παναγιάς τα μάτια για ένα πραγματικά καλό κονιάκ.

Από το 2013, ο οίκος έχει περάσει στα χέρια της holding company EDV, η οποία ανήκει στους απογόνους του περίφημου Γάλλου καβίστα Nicolas (όσοι έχουν ταξιδέψει στο Παρίσι θα έχουν παρατηρήσει τα όμορφα μαγαζιά του σε κάθε γειτονιά). Οι νέοι ιδιοκτήτες σκοπεύουν να ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξη του Hine, ρίχνοντας το βάρος στις παραδοσιακές αξίες αλλά και στην καινοτομία: Έχετε δοκιμάσει Hine με tonic;

Το οικογενειακό σπίτι των Hine, από τον Βρετανό desinger Russell Sage. (Φωτογραφία: Rodolphe Escher | New York Times)

Σύμβολο της μακράς παράδοσης αλλά και της φρεσκάδας αποτελεί ο Bernard Hine, εκπρόσωπος της έκτης γενιάς της οικογενείας και επίτιμος πρόεδρος. Μπορεί να μην είναι πλέον νέος στα 79 του αλλά σίγουρα δεν έχει αρτηριοσκληρωτικές απόψεις για το κονιάκ που του αρέσει να απολαμβάνει με πάγο, ginger ale και μία τουφίτσα δυόσμο.

Πίσω, όμως, απ’ όλες αυτές τις καινοτομίες, κρύβεται ένας άλλος οραματιστής: Ο Eric Forget, οινολόγος του οίκου εδώ και μια 20ετία, o oποίος μεγαλώνει τα «παιδιά» του με την αφοσίωση κοσμηματοποιού. Στο άντρο του, ένα εργαστήρι φίσκα στα μπουκάλια και τους άμβυκες, συνθέτει μικρά αριστουργήματα από ένα σύνολο 20 ή 40 κονιάκ για να καταλήξει σε ένα και μοναδικό. Για τις μυστικές συνταγές του φυλάει ευλαβικά νταμιτζάνες με Hine του 1855.

Το Rare VSOP, ένα πάντρεμα 20 εκλεκτών κονιάκ.

Έτσι δημιουργήθηκε πρόσφατα το Rare VSOP, ένα μείγμα 20 ειδών κονιάκ, το οποίο πωλείται στην τιμή των €52 και χαρακτηρίζεται από διακριτικά αρώματα καβουρδισμένων ξηρών καρπών και αποξηραμένων πυρηνόκαρπων φρούτων (βερίκοκο, ροδάκινο). Είναι ένα «ακαδημαϊκό» κονιάκ, αλλά μαλακό και ντελικάτο στο στόμα, που πίνεται κυρίως σκέτο μετά από ένα εκλεκτό δείπνο.

Αξίζει να το δοκιμάσετε με πάγο ή να το εντάξετε ανερυθρίαστα σε ένα αξιόλογο κοκτέϊλ.

Το περίφημο Triomphe, σε ένα μνημειώδες μπουκάλι που θυμίζει εκλεκτό άρωμα.

Άλλες εξαιρετικές φιάλες έρχονται να συμπληρώσουν την γκάμα των μεγάλων κονιάκ, όπως το περίφημο Triomphe (€525,90), σε ένα μνημειώδες μπουκάλι που θυμίζει εκλεκτό άρωμα. Πρόκειται για ένα χαρμάνι από 50 μοναδικής ποιότητας και βαθιάς παλαίωσης αποστάγματα σταφύλης που προέρχονται αποκλειστικά από το κορυφαίο 1er Cru της Grande Champagne, το οποίο δημιουργήθηκε το 1888 για να εορταστεί ο «θρίαμβος» των αμπελουργών της Γαλλίας ενάντια στη φυλλοξήρα που τους είχε ρημάξει. Εκτός από το κλασικό προφίλ του κονιάκ, στη μύτη «κορφολογούμε» νότες βανίλιας, γλυκόριζας, καραμελωμένων αμυγδάλων, αλλά και ενός ακριβού humidor. Απολαύστε το σκέτο, με το καλύτερο πούρο σας.

Η ναυαρχίδα του οίκου, το H by Hine.

Ας μην παραλείψουμε τέλος τη ναυαρχίδα του οίκου, το entry level αλλά ουδαμώς υποδεέστερο cognac H by Hine, το οποίο πωλείται με έκπτωση στα €38,25 από τη κάβα Kylix, επ’ ευκαιρία του Αγίου Βαλεντίνου. Με ένα μινιμαλιστικό μπουκάλι που συναντάμε συχνότερα στα armagnacs και ετικέτα που θα μπορούσε να ανήκει και σε bourbon, το κονιάκ αυτό απευθύνεται ταυτόχρονα στους aficionados του κονιάκ αλλά και σε εκείνους που το πίνουν σπανίως. Αξίζει να το δοκιμάσετε με πάγο ή να το εντάξετε ανερυθρίαστα σε ένα αξιόλογο κοκτέιλ, όπως ένα «French 75» με gin και σαμπάνια ή ένα «Sidecar» με triple sec (π.χ. Cointreau) και λεμόνι.

 

Διαβάστε ακόμα: Την ιστορία του περίφημου Curnonsky, του πρίγκιπα των γαστρονόμων

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top