Ένα καταπράσινο χούμους απο αρακά για τη Σαρακοστή

Είναι υγιεινό, νηστίσιμο και πανεύκολο αφού γίνεται και με κατεψυγμένο αρακά. Μονάχα μην το παρακάνετε στο σκόρδο.

 
fresh-pea-hummus-horiz-a-1600

Αφού βράσουμε 250 γρ. αρακά σε αλατισμένο νερό, τον σουρώνουμε και τον βάζουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια για να μείνει ολοζώντανος πράσινος. (Φωτογραφία: www.simplyrecipes.com)

Δεν είναι πολύ αστεία λέξη τα Κούλουμα; Κάνοντας μια σύντομη έρευνα στο αχανές Διαδίκτυο, για να βρω την προέλευση και τη σημασία της, χάθηκα και συμπέρασμα δεν έβγαλα. Άλλοι λένε πως προέρχεται από τον αναγραμματισμό της λατινικής λέξης «cumulus» που σημαίνει αφθονία, σωρός, αλλά και επίλογος (αφθονία εδεσμάτων και επίλογος της Αποκριάς), άλλοι διατείνονται πως έχει ρίζες στη λατινική λέξη «columna» (κολώνα) από τις κολώνες του ναού του Ολυμπίου Διός.

Ας προέρχεται από όπου θέλει.Τα Κούλουμα για μένα σηματοδοτούν την αρχή της άνοιξης και, όπως φαίνεται, φέτος συμπίπτει απόλυτα με τον καιρό, αφού εδώ και λίγες μέρες με ξυπνούν τα – προς ώρας σχετικά χαμηλόφωνα – κελαηδίσματα των πουλιών στην εξοχική οδό Πατησίων.

Οι φίλοι μου το ξέρουν, δεν είμαι καθόλου εξοχικός τύπος και, ενώ αγαπώ πολύ τα ταξίδια, βαριέμαι αφόρητα τις εκδρομές, κυρίως τα εορταστικά τριήμερα. Μια χαρά απολαμβάνω την άδεια Αθήνα κι άσε τους άλλους να ταλαιπωρούνται στην εθνική, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Έτσι και φέτος, με τους λιγοστούς φίλους που δεν θα το κουνήσουν αυτό το τριήμερο, θα εκδράμουμε τη νύχτα της Κυριακής προς Καθαρά Δευτέρα στην κεντρική ψαραγορά και θα επιτεθούμε στα ολόφρεσκα καλούδια που θα έχουν καταφθάσει για χάρη μας. Το μεσημέρι της Δευτέρας θα μαζευτούμε σε ένα σπίτι και ο καθένας μας έχει αναλάβει να μαγειρέψει από κάτι. Τέλεια.

Ταιριάζει τέλεια και ο φρέσκος κόλιανδρος, όμως λίγοι τον αγαπούν. Τον βάζω σε ξεχωριστό μπολάκι για όποιον θέλει.

Εγώ, εκτός από το κρασάτο χταπόδι, θα φτιάξω και ένα ανοιξιάτικο καταπράσινο hummus από αρακά. Δυστυχώς, ο φρέσκος αρακάς δεν έχει εμφανιστεί ακόμη, όμως υπάρχει κατεψυγμένος βιολογικός πασίγνωστης μάρκας, που είναι νοστιμότατος και λίαν τρυφερός.

Hummus αρακά

Αφού βράσουμε 250 γρ. αρακά σε αλατισμένο νερό, τον σουρώνουμε και τον βάζουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια για να μείνει ολοζώντανος πράσινος. Τον ξανασουρώνουμε και τον πολτοποιούμε στο blender με το χυμό από 1 λεμόνι ή 2 μοσχολέμονα (limes), 4 κ.σ. ταχίνι, 1 σκ. σκόρδο, 2 κ. γλ. κύμινο, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Γαρνίρουμε με γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα και λίγα καβουρδισμένα κουκουνάρια.

english-pea-hummus

Η ποσότητα του λεμονιού ή των μοσχολέμονων είναι ενδεικτική. Η συγκεκριμένη έχει ιδανική ισορροπία, όμως ο καθένας είναι απολύτως ελεύθερος να κάνει το hummus λιγότερο ή περισσότερο ξινό. (Φωτογραφία: urbanhonking.com)

Tips

• Η ποσότητα του λεμονιού ή των μοσχολέμονων είναι ενδεικτική. Η συγκεκριμένη έχει ιδανική ισορροπία, όμως ο καθένας είναι απολύτως ελεύθερος να κάνει το hummus λιγότερο ή περισσότερο ξινό. Το ίδιο ισχύει και για το σκόρδο. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, 1 σκελίδα αρκεί. Όλα τα υλικά, καλό είναι να μπαίνουν σταδιακά, ώστε να φέρουμε τη γεύση εκεί που μας ικανοποιεί.
Ταιριάζει τέλεια και ο φρέσκος κόλιανδρος, όμως λίγοι τον αγαπούν. Εγώ τον ψιλοκόβω και τον βάζω σε ξεχωριστό μπολάκι για όποιον θέλει.

Έτσι που λέτε αγαπητοί μου φίλοι θα περάσουν τα φετινά Κούλουμα εν Αθήναις. Η εξοχή θα με περιμένει μάταια για ακόμη μια χρονιά. Καλή Σαρακοστή!

 

Διαβάστε ακόμα: Trikalinos PSYCHE – Το «χαβιάρι της Ελλάδας» περνάει σε άλλο επίπεδο

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο πελάτης θα «μπλέκεται» στα πόδια των μαγείρων, το μενού θα αλλάζει καθημερινά, ενώ το μαγαζί θα φτιάχνει δικά του παγωτά, τυριά και μπίρες. Το νέο εστιατόριο του γνωστού σεφ ανοίγει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και έχει κάτι παραπάνω από γαστρονομικό ενδιαφέρον. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο εστιατόριο στην οδό Χάρητος 43 κερδίζει τις εντυπώσεις προτείνοντας έναν γευστικό κατάλογο γύρω από ένα ξεκάθαρο ελληνικό χρώμα. Γράφει ο Δημήτρης Κιουσόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο ιδιοκτήτης του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για τον καφέ και τις Taf εμπειρίες του. Υπογραμμίζει, δε, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας ως προς την κουλτούρα του καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα «Άγραφα» είναι μαγαζί που αποπνέει σεβεντίλα, στέκι για φοιτητές και διαβάτες της πλατείας, γράφει η Γεωργία Δρακάκη. Οσο για το σουβλάκι, ετοιμαστείτε για τίμιο κρέας, τομάτα του κρατάει στο δόντι και το όλον τυλιγμένο σε πίτα λαδερή τόσο-όσο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close