Το γραφείο Urban Soul Project δημιούργησε μια ζεστή ατμόσφαιρα που είναι μοντέρνα και ταυτοχρόνως «πατάει» στις δεκαετίες ’50 και ’60.

Ilios: Το αττικό φως δεν μοιάζει με κανένα. Ο ήλιος στέκει πάνω από την πόλη και της προσδίδει ένα ιδιαίτερο χρώμα. Πλέον υπάρχει κι άλλος… ήλιος- σημείο αναφορά στην πρωτεύουσα. Ένα εστιατόριο με αύρα από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 στην καρδιά της Αθήνας.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project ολοκλήρωσε το Ilios, ένα αυθεντικό αθηναϊκό εστιατόριο στην καρδιά της πρωτεύουσας σε μια από τις παλαιότερες και πλέον χαρακτηριστικές αθηναϊκές στοές, στη Στοά Σπυρομήλιου, αντλώντας αναφορές από το Αθηναϊκό εστιατόριο των δεκαετιών του ’50 και του ’60.

Στο πάτωμα έχει τοποθετηθεί πλακάκι μωσαϊκού, ενώ στη σάλα έχει διατηρηθεί το παλιό ξύλινο δάπεδο.

Πρόκειται για έναν επιμήκη χώρο παράλληλο με τη στοά, με μεγάλα ανοίγματα προς αυτή και προς τον εξωτερικό καθιστικό χώρο, ο οποίος ορίζεται από μία μεταλλική πέργκολα και οριοθετείται με πήλινες γλάστρες και φυτά. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η αίσθηση μιας φυτεμένης αυλής εστιατορίου, ενώ στόχος ήταν και το να μειωθεί η άμεση επαφή της κίνησης της στοάς με τους θαμώνες.

Εσωτερικά, ο χώρος αποτελείται από τρία τμήματα σε δύο χώρους: την κουζίνα με το μπαρ και την σάλα.
Ο ξύλινος ταμπλάς, ο οποίος φτάνει μέχρι ένα μέσο ύψος, συνενώνει όλες αυτές τις ζώνες καθώς διατρέχει τις επιφάνειες των τοίχων.

Στο πάτωμα των δύο χώρων έχει τοποθετηθεί πλακάκι μωσαϊκού, ενώ στη σάλα έχει διατηρηθεί το παλιό ξύλινο δάπεδο. Εκεί, τα καθιστικά booths είναι τοποθετημένα περιμετρικά, με ένα μεγάλο κεντρικό τραπέζι στην μέση της αίθουσας.

Στόχος ήταν και το να μειωθεί η άμεση επαφή της κίνησης της στοάς με τους θαμώνες.

Οι καθρέπτες υπό κλίση, οι απλίκες στον τοίχο, οι καναπέδες-booths, οι παλιές φωτογραφίες και το μάρμαρο Κοζάνης, αποτυπώνουν την αισθητική των παλιών εστιατορίων της Αθήνας.

Οι καθρέπτες υπό κλίση και οι απλίκες στον τοίχο αποτυπώνουν την αισθητική των παλιών εστιατορίων της Αθήνας.

Η οροφή, η οποία ενοποιεί τους δύο χώρους, ακολουθεί ένα ελεύθερο κάνναβο και είναι κατασκευασμένη από ψάθα σε ξύλινα πλαίσια. Η χρήση του μαρμάρου, του ξύλου και της ψάθας επικρατούν τόσο στις διακοσμητικές επιφάνειες όσο και στα έπιπλα, ενώ η επιλογή στα υφάσματα και τα χρώματα δίνουν την αίσθηση οικιακής ζεστασιάς.

Ενδιαφέρουσες είναι και οι γευστικές προτάσεις του Ilios, καθώς θα είναι ψαγμένες και συνάμα παραδοσιακές. Άρα μιλάμε για αμιγώς ελληνικές γεύσεις όπως Κασιώτικα ντολμαδάκια, παστό Σπάρτης, παλαιωμένη γραβιέρα Ίου, στάκα Χανίων. Αυτές είναι μερικές από τις ξεχωριστές γεύσεις που συνθέτουν το μενού, με την υπογραφή του Executive Chef Δημήτρη Σκαρμούτσου, πρωτοπόρου στην ανάδειξη τοπικών προϊόντων και συνταγών της ελληνικής γης.

[Photos: Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou / studiovd.gr]

⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

 

Διαβάστε ακόμα: Νέα Υόρκη; Όχι, Καβάλα! Ένα νέο μπαρ – εστιατόριο ανεβάζει τον πήχη του ντιζάιν στην ανατολική Μακεδονία.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top