Από το 1933 η illycaffè καινοτομεί διασφαλίζοντας την ποιότητα και την δημιουργία αξίας σε όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής του καφέ.

Υπάρχει ένα είδος επιχειρηματικότητας που χαρακτηρίζεται από την ηθική και τον σεβασμό στους ανθρώπους και την γη που καλλιεργούν. Αυτό ήταν το όραμα του Francesco Illy, ιδρυτή της illycaffè.

Από το 1933 η γνωστή ιταλική εταιρεία παραγωγής καφέ espresso καινοτομεί διασφαλίζοντας την ποιότητα και την δημιουργία αξίας σε όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής του καφέ.

Με σεβασμό στο όραμα του πατέρα του, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Ernesto Illy έψαχνε σε πολλά μέρη του κόσμου για τον τέλειο πράσινο καφέ, καθοδηγούμενος από μια έννοια της επιχειρηματικότητας που βάζει την ηθική διάσταση στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της.

Αριστερά: Μια μηχανή εσπρέσο της Illy. Δεξιά: Ο ιδρυτής της illycaffè, Francesco Illy. (Φωτογραφίες: Wikipedia)

Αποφεύγοντας τους μεσάζοντες, ο εμπνευσμένος επιχειρηματίας αναζήτησε απευθείας τους παραγωγούς που θα τον προμήθευαν τον καφέ με τον οποίο δημιούργησε το διάσημο χαρμάνι της illycaffè.

Με συνέπεια και δημιουργώντας κίνητρα, η illycaffè έθεσε διαδικασίες ανταμοιβής των παραγωγών, προσφέροντας τεχνογνωσία και οικονομικά έπαθλα στις κορυφαίες σοδιές.

Αποτέλεσμα της φιλοσοφίας του Ernesto Illy είναι η δημιουργία ενός δικτύου αξιόπιστων παραγωγών που κερδίζουν πραγματικά από την συνεργασία τους με την illycaffè. Αυτή η φιλοσοφία, έχει καταφέρει να μετατρέψει την εταιρεία σε πραγματική κινητήρια δύναμη, ικανή να ενεργοποιήσει την ανάπτυξη μεγάλων περιοχών.

Mεγάλος νικητής του 2ου Ernesto Illy International Coffee Award ήταν ο José Abelardo Díaz Enamorado από την Ονδούρα.

Για παράδειγμα στη Βραζιλία η illycaffè έχει ξεκινήσει από το 1991 έναν μηχανισμό παροχής κινήτρων και επιβράβευσης των καλλιεργητών καφέ. Αυτός ο μηχανισμός είναι το Premio Brazil de Qualidade do Café para espresso.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός από τοπικός έγινε διεθνής και από το 2016 στη Νέα Υόρκη διοργανώνεται το ERNESTO ILLY INTERNATIONAL COFFEE AWARD.Φέτος, μεγάλος νικητής του 2ου Ernesto Illy International Coffee Award ήταν ο José Abelardo Díaz Enamorado από την Ονδούρα, του οποίου ο καφές Arabica κέρδισε το βραβείο «Best of the Best».

Η ιστορία του ξεκινά τo 1966 όταν μαζί με τη σύζυγό του Daysi Clemencia Reyes, άρχισαν να καλλιεργούν καφέ στο χωριό El Chimizal στην περιοχή Erandique, με αρχική καλλιεργήσιμη έκταση περίπου 1,5 εκτάριο. Σήμερα ο José Abelardo Díaz Enamorado ανήκει στο πάνθεο των παραγωγών illycaffè.

Η illycaffè στηρίζει τα χωριά που καλλιεργείται ο καφές, προσφέροντας γνώση, οικονομικά κίνητρα αλλά και παροχές που βοηθούν την ευρύτερη κοινωνία.

«Είναι τιμή και ευχαρίστηση να βραβεύουμε τον κύριο Díaz Enamorado για την υψηλή ποιότητα του καφέ, ο οποίος καλλιεργείται με βιώσιμες μεθόδους παραγωγής όπως εξάλλου και όλων των φιναλίστ μας», δήλωσε ο Andrea Illy, Πρόεδρος της illycaffè

Δεν ήταν μόνο τα οικονομικά κίνητρα που βοήθησαν τις κοινωνίες στην Ονδούρα αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Οι αγρονόμοι της illycaffè εργάστηκαν και εργάζονται στενά με τους ντόπιους εφαρμόζοντας γεωργικές πρακτικές με μειωμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, συμβάλλοντας στην μείωση της κατανάλωσης νερού και την ελαχιστοποίηση χρήσης χημικών.

Οι αγρονόμοι της illycaffè εργάστηκαν και εργάζονται στενά με τους ντόπιους εφαρμόζοντας γεωργικές πρακτικές με μειωμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, συμβάλλοντας στην μείωση της κατανάλωσης νερού και την ελαχιστοποίηση χρήσης χημικών.

Με τα χρόνια, είναι πολλά τα παραδείγματα δημιουργίας υποδομών και ενίσχυσης των τοπικών κοινοτήτων σε πολλές χώρες παραγωγούς καφέ.

Από την Ινδία μέχρι την Αιθιοπία και την Γουατεμάλα, η illycaffè στηρίζει τα χωριά που καλλιεργείται ο καφές, προσφέροντας γνώση, οικονομικά κίνητρα αλλά και παροχές που βοηθούν την ευρύτερη κοινωνία. Το χτίσιμο σταθμών επεξεργασίας καφέ, η κατασκευή δρόμων, η δημιουργία σχολείων και κέντρων νοσηλείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την φιλοσοφία της illycaffè: ότι είναι πραγματικά άριστο είναι και βιώσιμο.

Η βιωσιμότητα όμως είναι εμφανής και στο στάδιο της συσκευασίας και της τυποποίησης του καφέ: Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιεί το εργοστάσιο της Τεργέστης προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το μέταλλο και το πολυπροπυλένιο που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες και τις κάψουλες illy είναι 100% ανακυκλώσιμο.

Ο καφές της illycaffè φημίζεται για την ισορροπημένη γεύση, το άρωμα και τη σταθερά υψηλή ποιότητά του.

Το μοντέλο αυτό έχει μετατρέψει το όνειρο του πατέρα του Ernesto, Francesco Illy σε πραγματικότητα: δηλαδή να φτιάξει τον καλύτερο καφέ του κόσμου.

Κάτι άλλωστε που το καταλαβαίνεις μέσα από την πρώτη γουλιά του καφέ της illycaffè – καφέ που φημίζεται για την ισορροπημένη γεύση, το άρωμα και τη σταθερά υψηλή ποιότητά του. Άλλωστε, όπως ήδη αναφέραμε, ότι είναι πραγματικά άριστο είναι και βιώσιμο!

Περισσότερες πληροφορίες: illykafea | www.kafea.gr | www.illyshop.gr

 

Διαβάστε ακόμα: Illycaffè σαν να λέμε espresso

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top